Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Η απίθανη εγκυκλοπαίδεια Larousse: Τα θαυμαστά έργα των ζώων)

Η απίθανη εγκυκλοπαίδεια Larousse: Τα θαυμαστά έργα των ζώων

Ντελφίν Γκρίνμπεργκ, Βαλερί Βιντό
μετάφραση: Αριστέα Κομνηνέλλη
εικονογράφηση: Ζισμόντ Κιριάς
Μεταίχμιο, 2011

Το σεμινάριο Δημιουργικής Σχέσης με το Παιδικό Βιβλίο, που κάνουμε με την Ελένη Σβορώνου, έχει για φέτος θεματικό άξονα τα Ζώα στο Παιδικό Βιβλίο: από τα ζώα με ανθρώπινη φωνή του Αισώπου μέχρι τους ήρωες των σύγχρονων εφηβικών και νεανικών σειρών, που κρύβουν στην πλειοψηφία τους κάποιο ζώο μέσα τους. Χάρη σ' αυτό το σεμινάριο διάβασα, λοιπόν, παρά πολλά βιβλία με ζώα από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή. Ξεχώρισα πολλά. Και για πολλούς και διάφορους λόγους.
Σήμερα, όμως, θα κάνω την αρχή με ένα βιβλίο που μου άρεσε με την πρώτη ματιά: Τα Θαυμαστά έργα των ζώων, από τη σειρά της Λαρούς.
Το ξέρατε ότι οι αράχνες μπορούν να παρασκευάσουν πολλά και διάφορα είδη μεταξιού; Ότι υπάρχει ένα μικροσκοπικό πουλάκι που το λένε υφαντή και το οποίο υφαίνει τη φωλιά του με τόση τέχνη, που στο τέλος μοιάζει με κάλτσα κρεμασμένη ανάποδα; Ότι η πεταλούδα, αυτή η πρωταθλήτρια των μεταμορφώσεων, κρατάει ελάχιστο χρόνο την εντυπωσιακή ομορφιά της; Ότι οι τυφλοπόντικες σκάβουν υπόγειες σήραγγες πολλών χιλιομέτρων; Ότι υπάρχουν μυρμηγκοφωλιές πανύψηλες; Ότι οι σφήκες φτιάχνουν τις φωλιές τους με χαρτί, το οποίο παράγουν οι ίδιες; Κι ακόμα δεν θα 'χουμε πει τίποτα για τις μέλισσες, για τους κάστορες και τα σκουλήκια...
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι γνώσεις που προτείνει αυτό το βιβλίο είναι διαλεγμένες με μεγάλη προσοχή και αγάπη. Και γι' αυτό σχηματίζουν, συνθέτουν ένα εξαίρετο βιβλίο. Ένα βιβλίο γνώσεων, που κάνει άψογα τη δουλειά του: δεν προσπαθεί, δηλαδή, να γεμίσει τα κεφάλια μας με γνώσεις. Προσπαθεί και κατορθώνει με εκπληκτική άνεση να μας κεντρίσει την περιέργεια, να μας ακονίσει το ενδιαφέρον, να μας διψάσει για γνώσεις. Και να μας αφήσει διψασμένους.
Κάθε σαλόνι του βιβλίου ακολουθώντας τη λογική των βιβλίων γνώσεων της Λαρούς, που είναι δοκιμασμένη, μας γοητεύει με πολλούς και διάφορους τρόπους. Λίγα λόγια για τα εντυπωσιακά στοιχεία που μας δίνει σχετικά με τις ιδιότητες, τη φύση ή τη ζωή του κάθε ζώου. Λίγα λόγια για την αξία του και για τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει για μας τους ανθρώπους. Ένα παράξενο ρεκόρ, ένα απίστευτο αλλά αληθινό, μια κρυφή πληροφορία για σούπερ περίεργους!
Το σύνολο συμπληρώνεται με κουίζ και δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου, ενώ την ελληνική μετάφραση υπογράφει η Αριστέα Κομνηνέλλη.
Η εικονογράφηση αποτελείται από εντυπωσιακά ζωντανές φωτογραφίες, τόσο τέλεια αξιοποιημένες και τόσο φιλικές προς το χρήση, που σχεδόν δεν το πιστεύεις ότι είναι φωτογραφίες!
Με δυο λόγια: κλείνεις το βιβλίο και στενοχωριέσαι που τελείωσε. Θα ήθελες πολύ να έχεις άλλο ένα να συνεχίσεις.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.