Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Αρχαία μυθικά τέρατα)

 

Αρχαία μυθικά τέρατα

Η ελληνική μυθολογία αλλιώς....

 

Έχουμε πια στη βιβλιογραφία μας, στα ράφια των βιβλιοπωλείων, των βιβλιοθηκών ή των σπιτιών μας, πολλά (στ’ αλήθεια πολλά!) βιβλία μυθολογίας. Είναι ένα θέμα που θα μπορούσε κανείς με βάση τον αριθμό των βιβλίων σε κυκλοφορία να το θεωρήσει κορεσμένο και κλειστό. Και όμως...

 

Τα τελευταία δύο, τρία χρόνια ο χάρτης των νέων εκδόσεων έχει να επιδείξει πολλές καινούργιες κυκλοφορίες. Βιβλία για μικρά παιδιά, για παιδιά μικρότερα, για εφήβους, ακόμα και για νεαρούς αναγνώστες, πολύτομες σειρές που ξετυλίγουν την πλοκή τους με φόντο τον Όλυμπο! Βιβλία με έντονο το στοιχείο της μυθοπλασίας, που δεν θέλουν να είναι βιβλία γνώσεων.

Κι έρχεται τώρα ένας νέος εκδοτικός οίκος, το Τετράγωνο, να προτείνει ακριβώς αυτό: ένα βιβλίο γνώσεων, που δεν διστάζει να το δηλώσει αυτό στο εξώφυλλό του!

Ένα βιβλίο γνώσεων, λοιπόν, για την αρχαία ελληνική μυθολογία. Που απευθύνεται στους μικρούς αναγνώστες με σοβαρότητα, εξυπνάδα, ευθυμία, χιούμορ. Και τους κερδίζει από την πρώτη στιγμή, μιλώντας με ευθύτητα, αμεσότητα, ζωντάνια.

«Δεν είναι ώρα για χασμουρητά!

Τώρα θα μάθετε μυστικά για την αρχαία Ελλάδα,

χωρίς διδάγματα κοινότοπα ή βαρετά…»

Κεντρίζει την περιέργειά τους διαλέγοντας με προσοχή τις ερωτήσεις του:

●  Ποιος ζούσε στον Άδη;

●  Ποιες είχαν άσχημη αναπνοή;

●  Ποια τραγουδούσε γλυκά στους ναύτες;

●  Ποια χρειαζόταν 12 κάλτσες;

●  Ποια χρειαζόταν 9 κασκόλ;

●  Σε ποιον άρεσαν τα γλυκά με μέλι;

●  Ποιος είχε 100 μάτια;

Και τέλος παίζει μαζί τους σαν τη γάτα με το ποντίκι.

«Αυτό το βιβλίο με τις υπέροχες εικόνες μπορείτε να το φυλάτε κάτω απ’ το μαξιλάρι για να κοιμάστε με της Πυθίας τη ζάλη! Αλλά ετοιμαστείτε και για πολλά κουίζ, σπαζοκεφαλιές και ιστορίες ξεκαρδιστικές. Γιατί… οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μεγάλη φαντασία και πολύ χιούμορ. Είχαν σκαρφιστεί πολύ τρομακτικά τέρατα και θεότητες με συνήθειες ξεχωριστές.

Μπροστά στα μάτια σας παρελαύνουν η Μέδουσα, ο Άργος, ο Πήγασος, οι Σειρήνες, η Λερναία Ύδρα, ο Μινώταυρος, ο Κέρβερος, οι Κύκλωπες, ο Κένταυρος, η Σφίγγα, η Έχιδνα, αλλά και η Ήρα, ο Ερμής, ο Περσέας, η Αθηνά, οι εννέα Μούσες, ο Οδυσσέας, ο Αχιλλέας, ο Οιδίποδας, ο Δίας και πολλοί άλλοι! ....»

 

 

Ένα ακόμα βιβλίο μυθολογίας; Ναι. Και όχι. Γιατί το «παδικό βιβλίο γνώσεων» που προτείνουν οι νέες εκδόσεις Τετράγωνο σίγουρα κρατάει την υπόσχεσή του και αφηγείται την ελληνική μυθολογία αλλιώς.  Και το καταφέρνει αυτό χωρίς πολλά λόγια. Γιατί  ο τι έχει να «αφηγηθεί», το αφηγείται πιο πολύ με τις εικόνες του, με τη σελιδοποίηση και την «σκηνοθεσία» του βιβλίου. Ίσως γι’ αυτό και δεν αναφέρεται το όνομα του ή της συγγραφέως. Αναφέρεται το όνομα του εκδότη, ο οποίος έχει και τη γενική επιμέλεια του βιβλίου. Και φυσικά της εικονογράφου Αλέξιας Οθωναίου, που έχει πραγματικά ξεπεράσει τα όρια της απλής συνοδίας ενός κειμένου και έχει τολμήσει να πρωταγωνιστήσει στο βιβλίο. Ο Μινώταυρός της, οι Στυμφαλίδες της, η Έχιδνά της, δεν έχουν προηγούμενο. Όσο για τον Κύκλωπα, αυτός κλέβει καρδιές!

 

 Η εικονογράφος και κομίστα Αλέξια Οθωναίου γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στο Ινστιτούτο Τέχνης και Σχεδίου του Πανεπιστημίου Σάρρεϋ Αγγλίας. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές εικονογράφησης και κινούμενης εικόνας στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον Λονδίνου. Από το 2004 έχει δημοσιεύσει εικονογραφήσεις και κόμικ σε ποικίλα έντυπα (Παρά Πέντε, Γκραν Γκινιόλ, AthensVoice, Φανταστικά Χρονικά, «9» κ.ά.), εικονογραφεί παιδικά βιβλία και συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής, εικονογράφησης, κόμικ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βαβέλ, Επέτειος Ζήτω;, Were is the Art?, Random Impact, Εν Αιθρία, Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικ Λοτζ κ.ά.). Έχει εκδώσει, σε συνεργασία με τον Σπύρο Δερβενιώτη, το κόμικ άλμπουμ Bleeding Hearts (Jemma Press).

 

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν από 7 χρόνια Ελένη Σβορώνου

    Μπράβο στις εκδόσεις Τετράγωνο, θα σπεύσουμε να το αγοράσουμε. Ε.Σβορώνου

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.