Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Εδώ νηπιαγωγείο (Τόγκο, το σκυλί των πάγων)

Τίτλος: Τόγκο, το σκυλί των πάγων

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή

Εκδοτικός οίκος: Καστανιώτης

Πριν από πολλά χρόνια σε ένα κρύο και παγωμένο χωριό της Αλάσκας, το Νομ, έπεσε μια βαριά αρρώστια, που έπληξε όλο τον πληθυσμό και ήταν πολύ επικίνδυνη. Τα φάρμακα τελείωναν και ο ανεφοδιασμός ήταν δύσκολος λόγω των καιρικών συνθηκών. Κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει στο χωριό, ούτε με τρένο, ούτε με αεροπλάνο, ούτε με πλοίο. Ο μόνος τρόπος να φτάσουν τα φάρμακα στους ασθενείς ήταν η σκυταλοδρομία με έλκηθρα που θα οδηγούνταν από σκύλους. Ο Έρικ Φαλάρντα ανέλαβε να διοργανώσει τη σκυταλοδρομία. Ανάμεσα στους σκύλους που θα οδηγούσαν το έλκηθρο βρισκόταν ο Τόγκο, το πιο δυνατό και άγριο σκυλί, που έβγαινε πάντα νικητής. Η διαδρομή του έλκηθρου μέσα από τους πάγους και το κρύο ήταν πολύ δύσκολη, ωστόσο ο Τόγκο αποδείχτηκε άξιος των περιστάσεων. Παραγκωνίζοντας την κούρασή του και δείχνοντας εξαιρετική αυτοθυσία, κατάφερε να οδηγήσει το έλκηθρο στον προορισμό του και να σώσει τους κατοίκους του Νομ. Η ιστορία του Τόγκο έγινε ευρέως γνωστή και ο ίδιος θεωρείται από ιστορικούς το καλύτερο σκυλί που ταξίδεψε ποτέ στα μονοπάτια της Αλάσκας.

Το βιβλίο, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, εξαίρει τη σημασία της αυτοθυσίας και μαθαίνει στους μικρούς αναγνώστες να σέβονται τα ζώα. Η ιστορία αυτή είναι η πρώτη από τη σειρά: "Απρόσμενοι φίλοι", που περιλαμβάνει ιστορίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα και εκθειάζουν τον ηρωισμό, την πίστη και την αφοσίωση των ζώων. Ο Τόγκο, σύμφωνα με την πραγματική ιστορία που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου, κατάφερε από αουτσάιντερ να μεταμορφωθεί σε ήρωα. Ήταν μικροκαμωμένο και άτακτο σκυλί, άρα ακατάλληλο για σκυλί έλκηθρου. Το αφεντικό του, αρχικά, τον έδωσε για υιοθεσία, εκείνος, όμως, ξαναγύρισε σ' εκείνον και κατάφερε να μετατρέψει τις αδυναμίες του σε προτερήματα.

Ο συγγραφέας πολύ εύστοχα επιλέγει να μεταφέρει την ιστορία του Τόγκο σε βιβλίο, γιατί έτσι αποδεικνύει πανηγυρικά ότι η αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι η αυτοθυσία, η πίστη και η ευφυΐα. Αρετές που, όπως φαίνεται, δε διακρίνουν μόνο τους ανθρώπους. Η δύναμη της ψυχής είναι αυτή που μπορεί να ξεπεράσει όλες τις αντιξοότητες και να φέρει την αλλαγή.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.