Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Εδώ νηπιαγωγείο! (Το ταξίδι της θάλασσας / Το μυρμήγκι και η πεταλούδα)

Τίτλος: Το ταξίδι της θάλασσας

Συγγραφέας: Στέλλα Γιανναδάκη

Εικονογράφηση: Στεφανία Μαθιουδάκη

Εκδοτικός οίκος: Νεραϊδόσκονη

Ξημερώνει κι όλη η πλάση καλημερίζει χαρούμενη τον ήλιο. Όλοι είναι καλοδιάθετοι, εκτός από τη θάλασσα που δείχνει ότι κάτι τη βαραίνει. Το παράπονό της είναι ότι δεν έχει καταφέρει να ταξιδέψει στον ουρανό. Τον ίδιο καημό, όμως έχει και ο ήλιος: ποτέ του δεν μπόρεσε να φτάσει μέχρι το βυθό της θάλασσας, αλλά ήταν πάντα αναγκασμένος να βλέπει μονάχα τον ουρανό. Έτσι οι δυο τους αποφασίζουν να διαπράξουν ένα παράτολμο εγχείρημα: να ανέβει η θάλασσα στον ουρανό και ο ήλιος να κατέβει στη γη. Κανείς τους, δυστυχώς, δεν υποψιάζεται τη συμφορά που θα προκαλέσουν στον πλανήτη Γη. Το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή: ο ήλιος ζεσταίνει τη θάλασσα, αυτή εξατμίζεται κι ανεβαίνει στον ουρανό. Αντίστοιχα, ο ήλιος κατεβαίνει προς τη γη, ξεραίνει τα πάντα και αρχίζουν τα προβλήματα. Η φύση υποφέρει! Νερό δεν υπάρχει πουθενά. Μόλις συνειδητοποιεί το λάθος του, ο ήλιος ξανανεβαίνει στον ουρανό. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με ένα παράξενο θέαμα! Η θάλασσα έχει μετατραπεί σε βροχή, έχει πέσει στη γη κι έχει ξαναγίνει θάλασσα. Η ζωή ξαναγυρίζει στους παλιούς της ρυθμούς. Ο ήλιος και η θάλασσα αποφασίζουν να μην ξαναπαραπονεθούν και συνεχίζουν από τότε τη ζωή τους ευτυχισμένοι. Ένα βιβλίο που ( με μια πρώτη ματιά) εξηγεί με εύληπτο τρόπο τον κύκλο του νερού: η θάλασσα εξατμίζεται, γίνεται σύννεφο, πέφτει στη γη σαν βροχή κι όλο πάλι από την αρχή. Κυρίως, όμως ασχολείται με τη θέση που έχει ο καθένας μας πάνω στη γη. Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι με όσα έχουν και θέλουν να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι. Η συγκεκριμένη ιστορία δείχνει με απλό τρόπο γιατί πρέπει να είμαστε ταπεινοί και προσγειωμένοι. Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, επειδή ακριβώς τότε διαπλάθεται ο χαρακτήρας τους και έχουν ανάγκη να στηριχτούν σε αξίες και ιδανικά.

 

Τίτλος: Το μυρμήγκι και η πεταλούδα

Συγγραφέας: Λουδοβίκος των Ανωγείων

Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος

Εκδοτικός οίκος: Σαββάλας

Ένα νεαρό μυρμήγκι δούλευε σκληρά κουβαλώντας σπόρους σιτάρι στη φωλιά του. Την ώρα που ξεκουραζόταν πέρασε από μπροστά του μια όμορφη πεταλούδα. Τα δυο έντομα έπιασαν την κουβέντα και σύντομα το μυρμήγκι ήρθε αντιμέτωπο με μερικές μεγάλες αλήθειες: Η πεταλούδα του αποκάλυψε πως αρχικά ήταν ένα μικρό ολομόναχο σκουληκάκι που ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε πεταλούδα χωρίς καν να το καταλάβει. Προτιμούσε, όμως, να βρεθεί έστω για μια στιγμή στην κορυφή του κόσμου παρά μια ζωή ολόκληρη πάνω στη γη. Το μυρμήγκι από τότε ξεσηκώθηκε κι αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του: να βγάλει φτερά και να πετάξει. Ένας άγγελος, πράγματι, του χάρισε φτερά και τώρα έπρεπε να πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής του. Αν ήθελε να πετάξει, θα είχε δικαίωμα σε μια και μόνη πτήση. Άξιζε να αφήσει τα πάντα πίσω του για να βιώσει την εμπειρία αυτής της μιας και μοναδικής πτήσης; Ή μήπως θα έπρεπε να συνεχίσει την προγραμματισμένη ζωή του, ξεχνώντας για πάντα το στόχο του; Ποια απόφαση θα πάρει, τελικά, το μυρμήγκι;

Ο Γιώργης Δραμουντάνης, γνωστός σε όλους ως Λουδοβίκος των Ανωγείων, σε αυτή τη συγγραφική του προσπάθεια επιβεβαιώνει τη ρομαντική και ανυπότακτη φύση του. Το βιβλίο του, που απευθύνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, είναι ένας ύμνος προς την ελευθερία. Προτρέπει τον αναγνώστη να σπάσει τα δεσμά του και να κυνηγήσει το όνειρό του."Έστω για μια στιγμή στην κορυφή του κόσμου..." Αυτή η στιγμή είναι πολυτιμότερη από μια ολόκληρη ζωή δεμένη σε νόρμες. Ακόμα κι αν κανείς σπάσει τα μούτρα του στην προσπάθεια να ξεφύγει από τα καθιερωμένα, και πάλι αξίζει τον κόπο. Η υπέροχη εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου απογειώνει το κείμενο και μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια άλλη διάσταση, εκεί που η φαντασία μπερδεύεται με την πραγματικότητα.

 

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν από 2 χρόνια Νίκος Γιαννόπουλος

    Μα τι όμορφα λόγια! Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη παρουσίαση!

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.