Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Εδώ νηπιαγωγείο (Το αστερόσπιτο)

 

Τίτλος: Το αστερόσπιτο

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά

Εκδοτικός οίκος: Πατάκη

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια χώρα μακρινή γινόταν πόλεμος και η φωτιά κατέτρεχε τους ανθρώπους. Τα παιδιά της πολιτέιας αυτής αποφάσισαν να φύγουν για να σωθούν. Πήραν μαζί τους μόνο τα απαραίτητα: το μαξιλάρι τους κι ένα αγαπημένο αντικείμενο. Το ταξίδι δεν ήταν εύκολο. Κάποια παιδιά δεν άντεξαν τις κακουχίες: έκλεισαν τα βλέφαρά τους κι έγιναν αγγελούδια. Τα υπόλοιπα έφτασαν τελικά σε μια ήσυχη πολιτεία κι αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί. Προσπάθησαν να πουν την ιστορία τους στους ανθρώπους της καινούργιας πολιτείας, αλλά εκείνοι είπαν ότι δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα. Οι άνθρωποι αυτοί έβαλαν τα παιδιά σε ένα ψηλό και γκρίζο κτίριο και τα κλείδωσαν εκεί. Τα παιδιά μπορούσαν μόνο να κοιτάνε τα αστέρια και να περιμένουν να πέσει κάποιο για να κάνουν μια ευχή. Και πράγματι ένα βράδυ τα αστέρια άρχισαν να πέφτουν σαν βροχή. Φως εκτυφλωτικό φώτισε το γκρίζο κτίριο κι όλοι μαζεύτηκαν εκεί. Τότε τα παιδιά είπαν την ιστορία τους και χαμογελούσαν γιατί τώρα είχαν ένα σπίτι και μια καινούργια πατρίδα.

Το υπέροχο αυτό βιβλίο ήταν υποψήφιο (και δίκαια) για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2009. Αποτελείται από δυο τμήματα: το παραμύθι και τη θεατρική του διασκευή. Πραγματεύεται ένα δύσκολο, αλλά επίκαιρο θέμα: την προσφυγιά. Κυρίως θίγει τη στάση που κρατούν οι άνθρωποι της χώρας υποδοχής των προσφύγων. Πολλές φορές αυτός που δεν έχει βιώσει τον πόλεμο, την πείνα, την ταλαιπωρία και την απώλεια των αγαπημένων του προσώπων δεν μπορεί να συμπονέσει αυτόν που υποφέρει και χρειάζεται βοήθεια. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να βρεθεί ο ίδιος στη θέση του πρόσφυγα. Όπως ακριβώς και στην ιστορία της Μητσιάλη: κανείς δε θέλει να ακούσει την ιστορία των προσφυγόπουλων. Ώσπου ένα θαύμα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Ένα μικρό προσφυγάκι, μόνο με τη δύναμη της πίστης του, καταφέρνει να φέρει την αλλαγή στις καρδιές των ανθρώπων. Καταφέρνει να αφυπνίσει τις συνειδήσεις τους και να τους φέρει αντιμέτωπος με την αλήθεια.

Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και προσφέρεται για μεταφορά στο θέατρο από τα παιδιά.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.