Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Εδώ νηπιαγωγείο! (Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου)

Τίτλος: Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφηση: Λίλα Καλογέρη

Εκδοτικός οίκος: Καστανιώτης

Κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου πολέμου ένα αμερικανικό τάγμα είχε παγιδευτεί στο πλάι ενός λόφου κάπου στη Γαλλία, πολεμώντας εναντίον των Γερμανών. Οι στρατιώτες του ήταν κουρασμένοι, άρρωστοι και πεινασμένοι και, το χειρότερο, τους πολεμούσαν οι ίδιοι τους οι σύμμαχοι, γιατί νόμιζαν ότι ήταν οι εχθροί. Ο διοικητής έγραψε σε ένα χαρτί ότι χρειάζονται βοήθεια, το έδεσε στο πόδι ενός ταχυδρομικού περιστεριού και το άφησε να πετάξει. Σε λίγο έπεσε νεκρό από τις σφαίρες των εχθρών. Το ίδιο συνέβη και με το δεύτερο περιστέρι. Το τρίτο περιστέρι, όμως, η Σερ Αμί πέτυχε κάτι ακατόρθωτο: καθώς πετούσε για να μεταφέρει το μήνυμα, τραυματίστηκε σοβαρά στη φτερούγα, στο πόδι και στην κοιλιά. Κάποια στιγμή έπεσε στο χώμα, αλλά η θέλησή της ήταν τόσο δυνατή που σηκώθηκε ξανά και ολοκλήρωσε την αποστολή της. Έτσι, το τάγμα σώθηκε κι εκείνη έμεινε για πάντα στην ιστορία.

Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Το σώμα της Σερ Αμί ταριχεύτηκε και σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας. Οι Αμερικανοί μαθητές της δεκαετίας του' 20 και του '30 γνώριζαν καλά την ιστορία της. Το γεγονός ότι η Σερ Αμί ήταν περιστέρι κι όχι άνθρωπος δεν υποβαθμίζει καθόλου την αξία του ηρωισμού και της αυτοθυσίας της. Ίσα ίσα, τα παιδιά ταυτίζονται ευκολότερα με τα ζώα, συμπάσχουν μαζί τους και τους προσδίδουν ανθρώπινες ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, το βιβλίο συστήνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Μπορεί, επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση (ειδικά μέσα από τη μεταφορά του στο κουκλοθέατρο) για να συζητηθούν στο νηπιαγωγείο ζητήματα σχετικά με την ειρήνη και τον πόλεμο, την αυταπάρνηση, την προσφορά κ.α.

Στο τέλος του βιβλίου μπορεί κανείς να διαβάσει την πραγματική ιστορία της Σερ Αμί και να ενημερωθεί σχετικά με τα ταχυδρομικά περιστέρια, που τόσες φορές πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε καιρό πολέμου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.