Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Εδώ νηπιαγωγείο! (Πού πήγε ο παππούς;)

 

Τίτλος: Πού πήγε ο παππούς;

Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου

Εικονογράφηση: Mariona Cabassa

Εκδοτικός οίκος: Παπαδόπουλος

Ένα παιδί ρωτά τη γιαγιά του πού έχει πάει ο παππούς. Ξέρει ότι έχει πάει στον ουρανό, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει τι μορφή έχει πάρει. Αναρωτιέται αν έγινε σύννεφο και βροχή, γιατί η βροχή μυρίζει όπως ο παππούς. Σκέφτεται μήπως ο παππούς έχει μεταμορφωθεί σε αστέρι που όταν το κοιτάζεις σε κάνει να χαμογελάς κ.α. Η γιαγιά επιβεβαιώνει όλους τους προβληματισμούς του και ενισχύει τη φαντασία του. Σύμφωνα μ' εκείνη, ο παππούς έγινε το λουλούδι που δε θέλεις να κόψεις, η θάλασσα που σε σηκώνει ψηλά, χώμα που το πλάθεις όπως θες, πέτρες που περιμένουν να τις λαξέψεις, ουράνιο τόξο, δέντρο που σκαρφαλώνεις στα κλαδιά του και τόσα άλλα γοητευτικά πράγματα.

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο αυτό, που απευθύνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Πρόκειται για ένα θέμα δύσκολο ακόμα και για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Η συγγραφέας, χρησιμοποιώντας λόγια τρυφερά και παρηγορητικά και δημιουργώντας εικόνες και συνειρμούς που ξυπνούν τις αισθήσεις, καταφέρνει να απαλύνει το άγχος του αποχωρισμού. Σε αυτό το στόχο συμβάλλει και η ονειρική εικονογράφηση της Mariona Cabassa, που απογειώνει το κείμενο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να εξηγούμε ότι κάποιος ή κάτι έχει πεθάνει και να μην παρατείνουμε μάταια την ελπίδα των παιδιών. Επίσης πρέπει να δώσουμε στο παιδί το χρόνο να συνειδητοποιήσει ήπια, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια της αλήθειας τι συνέβη. Το βιβλίο αυτό εξυπηρετεί άψογα το στόχο αυτό. Είναι απαραίτητο να μοιραστούμε τη θλίψη μας με το παιδί μας. Θα το βοηθήσουμε έτσι να εκφράσει και το ίδιο τα συναισθήματα του και να νιώσει, ότι το κατανοούμε και το συντροφεύουμε στη θλίψη του. Αν θέλουμε να φανούμε ατάραχοι και δυνατοί, θα του δώσουμε μια ψεύτικη ιδέα για τα συναισθήματα, που μπορούν να νιώσουν οι ενήλικοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.