Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Εδώ νηπιαγωγείο! (Λύκε, λύκε, είσαι εδώ; - Ο Λυποπόταμος)

 

Τίτλος: Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;

Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Εκδοτικός οίκος: Ελληνοεκδοτική

2016

Ο ήρωας της ιστορίας μας είναι ένας μαθητής της πρώτης δημοτικού που αρνείται να πάει στο σχολείο. Το πρωί που ξυπνά αποφεύγει να ανοίξει τα παντζούρια, γιατί φοβάται ότι έξω από το παράθυρό του παραμονεύουν οι λύκοι. Λύκους αποκαλεί τους μεγαλύτερους συμμαθητές του, που τον τρομάζουν και τον ενοχλούν. Στο σχολείο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι "λύκοι" του παίρνουν το φαγητό του και τον κοροϊδεύουν. Στη μητέρα του δεν έχει μιλήσει για όλα αυτά, ούτε και στη δασκάλα του. Μέχρι που αρχίζει να παίζει με τους συνομήλικούς του. Όταν βρίσκονται όλοι μαζί, είναι πιο εύκολο να απωθήσουν τους λύκους. Μιλούν και στη δασκάλα τους και την ενημερώνουν για την αδικία που υφίστανται από τους μεγαλύτερους. Τώρα πια οι λύκοι δεν τους πλησιάζουν. Τώρα πια στον ήρωά μας αρέσει το σχολείο.

Ένα υπέροχο βιβλίο για το σχολικό εκφοβισμό, γραμμένο με τρυφερότητα κι ευαισθησία, ειδωμένο από τη ματιά ενός έμπειρου και μάχιμου εκπαιδευτικού. Στις μέρες μας, δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Θύτες και θύματα που αλλάζουν ρόλους, φοβισμένα παιδιά που αρνούνται να πάνε στο σχολείο, ανήσυχοι γονείς, προβληματισμένοι εκπαιδευτικοί μπλέκονται σε ένα επικίνδυνο γαϊτανάκι. Η λύση είναι σίγουρα ο διάλογος και η υπέρβαση του φόβου. Όταν ο φόβος κοινωνείται, αρχίζει σιγά σιγά να μικραίνει, να χάνει τη δύναμή του. Τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.

Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, οι οποίοι αποτελούν τα πιο εύκολα θύματα του σχολικού εκφοβισμού. Το βιβλίο διαθέτει QR Code κι έτσι μπορεί κάποιος να ακούσει την αφήγησή του από το tablet ή το κινητό του.

 

Τίτλος: Ο λυποπόταμος

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

Εικονογράφηση: Βανέσσα Ιωάννου

Εκδοτικός οίκος: Ελληνοεκδοτική

2016

Ένας ιπποπόταμος περνά τις ώρες του δίπλα σε ένα ποτάμι και καθρεπτίζεται στα νερά του. Βρίσκει τον εαυτό πολύ παχουλό και είναι πολύ λυπημένος. Μια μέρα η μητέρα του τον αποκαλεί λυποπόταμο και τότε αυτός αποφασίζει να φύγει για να ψάξει να βρει τον λεπτό του εαυτό. Στο δρόμο συναντά έναν ελέφαντα που δεν αντέχει τα τεράστια αυτιά του κι έναν ρινόκερο που δεν αγαπά καθόλου το κέρατο στη μύτη του. Αφού, λοιπόν, και οι τρεις έχουν κάτι κοινό ( δεν τους αρέσει ο εαυτός τους), αποφασίζουν να γίνουν ομάδα, σαν τους τρεις σωματοφύλακες. Αναζητούν απεγνωσμένα τον όμορφό τους εαυτό, αλλά πέφτουν θύματα διαφόρων επιτήδειων, που τους εκμεταλλεύονται και τους εξαπατούν. Θα καταφέρουν, τελικά να αγαπήσουν τον εαυτό τους με τα ελαττώματά του και να ζήσουν ευτυχισμένοι;

Η αυτοεκτίμηση είναι το θέμα που πραγματεύεται πολύ επιτυχημένα στο βιβλίο της αυτό η συγγραφέας. Η αυτοεκτίμηση, δηλαδή ο σεβασμός και η αποδοχή του εαυτού μας αρχίζει να οικοδομείται στη νηπιακή ηλικία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ατομική ευτυχία. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε από νωρίς να αγαπάμε τον εαυτό μας με τα ελαττώματα και τις ατέλειές του και να προσπαθούμε ταυτόχρονα να τις βελτιώσουμε. Για το λόγο αυτό το βιβλίο θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο διαθέτει QR Code κι έτσι μπορεί κάποιος να ακούσει την αφήγησή του από το tablet ή το κινητό του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.