Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Εδώ νηπιαγωγείο! (Και γιατί να πάω σχολείο;)

Τίτλος: Και γιατί να πάω σχολείο;

Συγγραφείς: Ζαφειρούλα Μυλωνά- Κατερίνα Σουσαμίδου

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Εκδοτικός οίκος: Διάπλους

Σ'ένα δάσος παρακολουθούμε τη ζωή κάποιων μικρών πουλιών: η Ίριδα, ένα πουλάκι, δε θέλει να πάει στο σχολείο, γιατί προτιμά να μορφωθεί στο σπίτι από τη μαμά της και τον υπολογιστή. Ένα άλλο πουλάκι, η Ουρανία, διστάζει αρχικά να πάει στο σχολείο, αλλά η μαμά της τη διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά. Έτσι, η Ίριδα γίνεται μοναχική, ενώ η Ουρανία έχει πολλούς φίλους. Μια μέρα η Ουρανία αναλαμβάνει στο σχολείο μαζί με συμμαθητές της, μια εργασία για τη λεπτομύτα, ένα πουλί που απειλείται με εξαφάνιση. Επειδή, όμως, δυσκολεύονται, αποφασίζουν να ζητήσουν τη βοήθεια της Ί;ριδας. Εκείνη δέχεται πρόθυμα να τους βοηθήσει. Όταν η εργασία τελειώνει, η Ουρανία αναλαμβάνει να τη μεταφέρει στο σχολείο και τότε πέφτει θύμα απαγωγής από μια κίσσα. Οι φίλοι της καταφέρνουν να τη σώσουν και τελικά η Ίριδα, που έχει δεθεί με την ομάδα, ζητά να πάει στο σχολείο μαζί τους.

Ένα υπέροχο βιβλίο που θίγει ταυτόχρονα πολλά ζητήματα, παραμένοντας, ωστόσο, εευχάριστο και ευανάγνωστο. Το πιο σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι η άρνηση των παιδιών να φοιτήσουν σε παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, σχολείο, λόγω του φόβου τους για τον αποχωρισμό από το σπίτι ή του φόβου τους μπροστά στο άγνωστο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι μικροί αναγνώστες ότι σχολείο δε σημαίνει μόνο γνώση, αλλά και κοινωνικοποίση, συναίσθημα και φιλία. Ένα άλλο θέμα που πραγματεύεται η ιστορία μας είναι τα ζώα που απειλούνται από εξαφάνιση. Τα παιδιά πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένα απέναντι σε ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση.. Στα πλεονεκτήματα του βιβλίου πρέπει να προστεθεί και η εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη, που απογειώνει το κείμενο και μεταφέρει τον αναγνώστη στον όμορφο κόσμο των πουλιών.

Το βιβλίο, που απευθύνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας περιέχει CD με την αφήγηση του παραμυθιού, τραγούδια και δραστηριότητες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.