Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Εδώ νηπιαγωγείο! (Δώσ’ μου το χέρι σου – Οι δυο ουρές)

Τίτλος: Δώσ' μου το χέρι σου

Συγγραφέας: Γιολάντα Τσορώνη- Γεωργιάδη

Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου

Εκδοτικός οίκος: Σαββάλας

Μια ανοιξιάτικη μέρα στο δάσος η αρκούδα και τα δυο αρκουδάκια της ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη τους. Όπως είναι φυσικό, μετά από τόσους μήνες ασιτίας, είναι όλοι πεινασμένοι. Η μαμά αρκούδα τους οδηγεί σε ένα αγριομελίσσι για να φάνε το μέλι, την ίδια στιγμή, όμως, φτάνει εκεί και μια αλεπού με τα πέντε αλεπουδάκια της. Οι δυο μαμάδες αρχίζουν να μαλώνουν για το μέλι. Αποφασίζουν, τότε, να παραβγούν στο τρέξιμο κι όποια νικήσει να πάρει το μέλι. Ο αγώνας ξεκινά! Τη μια προπορεύεται η αλεπού και την άλλη η αρκούδα. Λίγα μέτρα πριν από τον τερματισμό, όμως, συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Η αλεπού, χτυπημένη από ένα κουκουνάρι, σωριάζεται κάτω. Η αρκούδα αρχικά την προσπερνά και σίγουρα μπορεί να τη νικήσει. Αυτή, πάντως, γυρίζει πίσω, προσφέρει το χέρι της στην αλεπού, την παίρνει στους ώμους και περνάνε μαζί τη γραμμή του τερματισμού. Όλα τα ζώα πανηγυρίζουν και οι δυο συναθλήτριες αποφασίζουν να μοιραστούν το μέλι.

Ένα βιβλίο που εξαίρει τη σημασία της ευγενούς άμιλλας και της συνεργασίας. Προτείνεται ανεπιφύλακτα για την προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία, αφού τότε διαπλάθεται ο χαρακτήρας των παιδιών και προάγεται η συναισθηματική τους νοημοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν οι μικροί αναγνώστες ότι η ζωή είναι όμορφη όταν τη μοιραζόμαστε με τους άλλους, όταν προσφέρουμε κι όταν βοηθάμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη.

 

Τίτλος: Οι δυο ουρές

Συγγραφέας: Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Εκδοτικός οίκος: Σαββάλας

Ο Ψαρής είναι ένα γκρίζο άλογο που ζει ευτυχισμένο σε ένα ανθισμένο λιβάδι. Δυστυχώς η ηρεμία του διαταράσσεται από τις ενοχλητικές αλογόμυγες που του γαργαλούν τα μάτια και τη μύτη, τσιμπούν τη ράχη του, τον πονούν και τον κάνουν να γυρίζει συνέχεια σαν σβούρα. Αναγκάζεται να κουνά ασταμάτητα την ουρά και το κεφάλι του για να τις κρατά μακριά, αλλά μάταια. Αυτές παραμένουν τόσο ενοχλητικές που ο Ψαρής αποφασίζει να μετακομίσει στο διπλανό χωράφι. Στο δρόμο συναντά ένα άλλο άλογο, τον Ντορή, που έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Σκέφτονται, τότε, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να απαλλαγούν από τις ανυπόφορες αλογόμυγες. Πραγματικά, το βράδυ τους βρίσκει ήσυχους κι ευχαριστημένους.

Το βιβλίο αυτό, που αποτελεί διασκευή ενός παλιού λαϊκού παραμυθιού, ανήκει σε μια σειρά βιβλίων που απευθύνονται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και στοχεύουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Το κύριο μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η συγκεκριμένη ιστορία είναι ότι η συνεργασία μπορεί να πετύχει τα πάντα. Είναι καλό να αναπτύξουμε όλοι τη νοοτροπία, τη συμπεριφορά και τις δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να είμαστε σε θέση να συμμετέχουμε ενεργά στην ομάδα. Άλλωστε, σύμφωνα με τη συγγραφέα Askhari Johnson Hodari: "Εαν όλοι βοηθήσουν στο να κρατήσουμε τον ουρανό, τότε ούτε ένας δε θα κουραστεί". Στο τέλος του βιβλίου μπορεί κανείς να βρει προτάσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς που συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίησή του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.