Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Εδώ νηπιαγωγείο! (Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης)

 

Τίτλος: Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφηση: Λίλα Καλογέρη

Εκδοτικός οίκος: Καστανιώτης

Στην Ολυμπία της αρχαίας Ελλάδας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αγωνίσματα ήταν οι ιπποδρομίες. Στην ιστορία μας μεταφερόμαστε στον ιππόδρομο εκείνης της εποχής. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί τα καλύτερα άλογα και οι ιππείς τους από πολλές ελληνικές πόλεις. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Αύρα, μια φοράδα, με τον ιππέα της, το Φειδώλα από την Κόρινθο. Κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα να νικήσουν.Ο αγώνας ξεκινά, αλλά γρήγορα ο Φειδώλας πέφτει από την Αύρα. Η φοράδα όχι μόνο δεν τα παρατά, αλλά τρέχει μόνη της με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από πριν. Καταφέρνει να νικήσει και στέφεται ολυμπιονίκης, κάνοντας υπερήφανο το Φειδώλα και την πόλη του. Εκείνος, προς τιμήν της, στήνει το άγαλμά της στο κέντρο της πόλης.

Το βιβλίο, που απευθύνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα επιμονής και σθένους. Η Αύρα δεν συγκαταλεγόταν στα φαβορί, δεν ήταν εντυπωσιακό άλογο, δεν ήταν ψηλή, δεν είχε λαμπερό χρώμα, ούτε ξεχώριζε από τα υπόλοιπα άλογα. Διέθετε, όμως, μεγάλη ψυχική δύναμη και κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της, διαψεύδοντας, έτσι, όλα τα προγνωστικά. Έγινε, έτσι, πρότυπο για όλους εμάς που προσπαθούμε για κάτι και χάνουμε (μερικές φορές) την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε.

Η σειρά "Απρόσμενοι φίλοι" (στην οποία ανήκει το βιβλίο) περιλαμβάνει πραγματικές ιστορίες με ζώα που έχουν μείνει στην ιστορία για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους. Είναι μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες την Ιστορία, μέσα από κείμενα ελκυστικά και ενδιαφέροντα για την ηλικία τους. Ειδικά στο νηπιαγωγείο, το βιβλίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αφόρμηση για το θέμα: "Ολυμπιακοί αγώνες", προκειμένου να συζητηθούν οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, να γνωρίσουν οι μαθητές τα ολυμπιακά αθλήματα, να στηθούν αυτοσχέδιοι αγώνες στο σχολείο κ.λ.π

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.