Εδώ νηπιαγωγείο! Δράκος Καλοκάρδιος - Ο Λίνο Παπαγαλίνο και το μυστήριο του "Μπλε Κουβά"

Τίτλος: Δράκος Καλοκάρδιος

Συγγραφέας: Ιωάννα Κυρίτση- Τζιώτη

Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση

Εκδοτικός οίκος: Κόκκινη κλωστή δεμένη

Μια φορά κι έναν καιρό μέσα στα μεγάλα σκοτεινά δάση ζούσαν δράκοι τρομακτικοί, που έσπερναν το φόβο και τον τρόμο στους ανθρώπους. Ανάμεσά τους, όμως, ζούσε ένας φιλήσυχος δράκος, ο Δρακοκάρδιος, που αγαπούσε να τραγουδά και να ζωγραφίζει. Κάποια μέρα τρία παιδιά τον συνάντησαν και στην αρχή τον φοβήθηκαν, αλλά στη συνέχεια έγιναν καλοί φίλοι. Όταν η κόρη του βασιλιά απήχθη, ο Δρακοκάρδιος κατηγορήθηκε άδικα για την αρπαγή. Κι ενώ ο βασιλιάς ετοιμαζόταν να τον τιμωρήσει, οι πραγματικοί ένοχοι αποκαλύφθηκαν: ήταν τρεις δράκοι οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο από το βασιλιά. Με τη μεσολάβηση, όμως του Δρακοκάρδιου η ποινή τους άλλαξε: θα έπρεπε να ποτίζουν τα χωράφια και να γίνουν χρήσιμοι και ήρεμοι. Κι ο Δρακοκάρδιος ονομάστηκε τώρα Καλοκάρδιος και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...

Η ιστορία του Δράκου Καλοκάρδιου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα κλασικά παραμύθια: δράκοι, πριγκίπισες, βασιλιάδες και περιπέτειες συναρπάζουν τους μικρούς αναγνώστες και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους. Μια ιστορία που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και αναδεικνύει τη δύναμη της καλοσύνης, της αγάπης και της προσφοράς. Ταυτόχρονα θίγεται και το θέμα της διαφορετικότητας: ο Καλοκάρδιος είναι διαφορετικός από τους άλλους δράκους, αλλά αυτό δεν είναι κάτι αρνητικό. Ίσα ίσα που η διαφορετικότητά του λειτουργεί τελικά προς όφελος του συνόλου. Στα πλεονεκτήματα του βιβλίου πρέπει να προστεθεί και η υπέροχη εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση, που ζωντανεύει το κείμενο με τρόπο ονειρικό.

 

Τίτλος: Ο Λίνο Παπαγαλίνο και το μυστήριο του "Μπλε Κουβά"

Συγγραφέας: Ιωάννα Κυρίτση- Τζιώτη

Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος

Εκδοτικός οίκος: Κόκκινη κλωστή δεμένη

Ο Λίνο Παπαγαλίνο είναι ένας παπαγάλος που ζει σε ένα μικρό άλσος. Μια μέρα βλέπει ένα φορτηγό να ξεφορτώνει μπροστά του έναν μπλε κουβά. Παρατηρεί τον κουβά και προβληματίζεται, καθώς δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο τοποθετήθηκε εκεί ο κουβάς, ούτε σε τι εξυπηρετεί. Αποφασίζει, τότε, να ειδοποιήσει και τα υπόλοιπα πουλιά και ζώα για να διαλευκάνουν το μυστήριο. Κάθε ζώο δίνει τη δική του εκδοχή για την παρουσία του μπλε κουβά, αλλά στο τέλος το μυστήριο παραμένει άλυτο. Την επόμενη μέρα βλέπει παιδιά με μεγάλα κίτρινα χέρια, που κρατούν γαλάζιες και μαύρες σακούλες, να μαζεύουν πλαστικά, αλουμίνια και χαρτιά και να τα ρίχνουν μέσα στον μπλε κάδο.Τότε τα παιδιά τον ενημερώνουν ότι κάνουν ανακύκλωση, δηλαδή διαλέγουν τα υλικά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν κι έτσι μειώνουν τον όγκο των σκουπιδιών. Από τη στιγμή εκείνη ο Λίνο γίνεται ένθερμος οπαδός της ανακύκλωσης.

Η ανακύκλωση είναι το αντικείμενο που πραγματεύεται το βιβλίο αυτό, που απευθύνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουν οι μικροί μαθητές θετική στάση απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο βιβλίο (που διαθέτει και υπέροχη εικονογράφηση) συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση σχετικά με ερωτήματα όπως: τι είναι η ανακύκλωση; γιατί πρέπει να συμμετέχω κι εγώ; ποια υλικά ανακυκλώνονται; κ.α. Για το λόγο αυτό θεωρείται ιδανικό για να μυηθούν οι μικροί αναγνώστες στο θέμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.