Εδώ νηπιαγωγείο! (Γράμματα από τον Αϊ-Βασίλη / Χριστουγεννιάτικα δώρα στην Ταραχώρα)

Τίτλος: Γράμματα από τον Αϊ-Βασίλη

Συγγραφέας: Κατερίνα Ζωντανού

Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου

Εκδοτικός οίκος: Μεταίχμιο

Βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες του χρόνου και ο Αϊ-Βασίλης ετοιμάζεται πυρετωδώς να μοιράσει τα δώρα. Μαζί με το ξωτικό ελέγχουν αν είναι όλα εντάξει και ξεκινά για το μεγάλο ταξίδι. Όλα πάνε καλά μέχρι που ένα ατύχημα βάζει σε κίνδυνο την αποστολή: καθώς ο Αϊ- Βασίλης παραδίδει τα τελευταία δώρα ο σάκος του ξηλώνεται και τα δώρα σκορπίζονται στον ουρανό. Η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη και μάλλον τα τελευταία παιδιά δε θα πάρουν τα δώρα τους. Αλλά όχι! Ο Αϊ-Βασίλης δεν παραιτείται τόσο εύκολα! Αποφασίζει να στείλει γράμματα στα παιδιά που δε θα πάρουν δώρο για να απολογηθεί. Τους εξηγεί ότι αυτό που μετράει πραγματικά δεν είναι τα υλικά αγαθά, αλλά μια τρυφερή σκέψη ή μια ευγενική χειρονομία. Θα καταφέρει, τελικά, να τους ευχαριστήσει;

Το βιβλίο έχει διακριθεί με το Γ' Βραβείο Παραμυθιού της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, κι όχι άδικα! Απευθύνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που έχει υπερεκτιμήσει την αξία της ύλης. Ο Αϊ-Βασίλης χάνει τα δώρα που προορίζονται για τα παιδιά! Για μια στιγμή σκέφτεται να πει ψέματα και να δικαιολογήσει τον εαυτό του με κάποιο τρόπο, αλλά στο τέλος υπερισχύει η δύναμη της αλήθειας. Αντιλαμβάνεται ότι ο σεβασμός των άλλων κερδίζεται μόνο με την ειλικρίνεια. Επίσης, απομυθοποιεί τη σημασία των υλικών αγαθών. Αποδεικνύει περίτρανα ότι τα παιδιά μπορούν να είναι ευτυχισμένα και χωρίς ακριβά παιχνίδια και δώρα. Το μόνο που χρειάζονται είναι αγάπη, καλοσύνη και σεβασμό. Κατ' επέκταση, η εκπαίδευσή τους θα έπρεπε να βασίζεται πάνω σε αυτές τις αρχές. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βρίσκονται σε έξαρση οι ψυχικές ασθένειες, η κατάθλιψη και το άγχος. Επομένως η εκπαίδευση των παιδιών θα πρέπει να στηρίζεται στην καλλιέργεια της αγάπης, της καλοσύνης και της ενσυναίσθησης.

 

Τίτλος: Χριστουγεννιάτικα δώρα στην Ταραχώρα

Συγγραφέας: Κατερίνα Δημόκα

Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη

Εκδοτικός οίκος: Μεταίχμιο

Ο παππούς Νοέλ είναι ο πατέρας του Άγιου Βασίλη. Είναι αυτός που ανοίγει τα γράμματα των παιδιών και οργανώνει τα δώρα τους. Αυτά τα Χριστούγεννα έχει λάβει μερικά παράξενα γράμματα από τα παιδιά της Ταραχώρας. Κάποια ζητούν ένα καινούριο σπίτι γιατί το παλιό βομβαρδίστηκε, άλλα θέλουν τον πατέρα τους πίσω, άλλα μια παιδική χαρά κ.α. Ο παππούς Νοέλ καταλαβαίνει ότι εκεί γίνεται πόλεμος. Αποφασίζει, τότε να επηρεάσει τους δυο άσπονδους εχθρούς της Ταραχώρας, τους στρατηγούς Πάβελ και Ζίμερ. Στέλνει στον καθένα τους ένα κουτί με τα παιχνίδια που είχαν όταν ήταν παιδιά. Τους στέλνει κι ένα γράμμα στο οποίο τους υπενθυμίζει την τεράστια ευθύνη που έχουν απέναντι στα παιδιά της χώρας τους. Τότε οι καρδιές τους μαλακώνουν και ο πόλεμος σταματά.

Μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία που απευθύνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Πραγματεύεται το δύσκολο ζήτημα του πολέμου. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας θεωρούν δεδομένα τα αγαθά που απολαμβάνουν: την ειρήνη, την ευημερία, το σχολείο, το φαγητό, την υγεία, την παρουσία των γονιών, το σπίτι και την ασφάλεια. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι άλλα παιδιά δεν έχουν τίποτα απ' όλα αυτά επειδή τους τα έχει στερήσει ο πόλεμος. Η συγγραφέας καταφέρνει να αφυπνήσει τις συνειδήσεις των αναγνωστών, χωρίς, όμως, να τους πληγώσει ή να τους στεναχωρήσει. Αποφεύγει να χρησιμοποιήσει σκηνές βίας και όλοι οι ήρωές της είναι κατά βάθος καλοί. Ακόμα και οι δυο στρατηγοί είναι άνθρωποι με ευγενικά αισθήματα, τα οποία έχουν κρύψει βαθιά μέσα τους, λόγω της ιδιότητάς τους ως στρατιωτικοί. Με το κατάλληλο, όμως, ερέθισμα η ευαισθησία και η καλοσύνη αναδύονται στην επιφάνεια και η ειρήνη επιστρέφει στην Ταραχώρα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.