Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (Ουφ αυτοί οι ΜΕΓΑΛΟΙ!)

Διαβάζω…

Ιζαμπέλα Πάλια, «Ουφ αυτοί οι ΜΕΓΑΛΟΙ!», σειρά «Διπλό Ποδήλατο 2 Ιστορίες που ταξιδεύουν μαζί», εικονογράφηση Κιάρα Νοτσεντίνι, μετάφραση Δήμητρα Δότση, εκδόσεις Καλέντη, Αθήνα 2016

Όπως σημειώνει ο σχολικός σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης Αχιλλέας Μανδρίκας στην αρχή του βιβλίου, «Η παιδική σειρά Διπλό ποδήλατο σχεδιάστηκε για μαθητές που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης του βασικού μηχανισμού ανάγνωσης και γραφής. Σε κάθε βιβλίο περιέχονται δύο παιδοκεντρικές, συνήθως, ιστορίες με σταδιακά αυξανόμενη δυσκολία στην ανάγνωση. Κάθε ιστορία βασίζεται στην αρμονική συνύπαρξη κειμένου και εικόνας, ώστε η ανάγνωση να γίνεται διασκεδαστική και ανακαλυπτική διαδικασία. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στο μικρό παιδί, που μόλις μαθαίνει να διαβάζει, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να μοιραστεί τη χαρά της ανάγνωσης με τους γονείς του».

Στο συγκεκριμένο βιβλίο η πρώτη ιστορία έχει τίτλο «Όταν μεγαλώσω» και πραγματεύεται με φρεσκάδα και χιούμορ το αιώνιο θέμα των προσδοκιών που τρέφουν οι μεγάλοι από τους μικρούς σε σχέση με το επάγγελμα που θα επιλέξουν να ασκήσουν στη ζωή τους. Έτσι, η μαμά του Φίλιππου τον φαντάζεται διάσημο πιανίστα, ο μπαμπάς του γιατρό σαν και τον εαυτό του, ο αδερφός του παγκόσμιο πρωταθλητή στο μπάσκετ, η θεία του ζωγράφο σαν και του λόγου της. Αλλά ο Φίλιππος πολύ απλά θέλει να γίνει αστροναύτης, να ταξιδέψει στο φεγγάρι με το δικό του πύραυλο και, όταν διψάσει, να πιει διαστημικό γάλα!

Η δεύτερη ιστορία έχει τίτλο «Η εισβολή των μεγάλων» και διασκεδάζει με ευρηματικό τρόπο το άγχος και τις φοβίες μικρών και μεγάλων για τη μετάβαση από τη νηπιακή στην πρώτη σχολική ηλικία και την πρώτη μέρα των μικρών μαθητών στην πρώτη δημοτικού. Έτσι, η αγωνία των μικρών για το πώς θα είναι το νέο τους σχολείο και η καινούργια τους δασκάλα σύντομα μετατρέπεται σε απορία, θυμό και αγανάκτηση για τους άτακτους και ενοχλητικούς γονείς τους, που εισβάλλουν στην τάξη τους και συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα παιδιά. Ευτυχώς, η συμπαθητική δασκάλα τους βρίσκει τον τρόπο να αποφορτίσει το κλίμα, προτείνοντας στους μαθητές της να κάνουν το πρώτο μάθημα της χρονιάς στον κήπο του σχολείου. Μετά, δασκάλα και μαθητές στέλνουν τους άτακτους γονείς στις δουλειές τους, για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν με την ησυχία τους την καθημερινότητα στο καινούργιο τους σχολείο.

Στα συν του βιβλίου η χαριτωμένη εικονογράφηση και η προσεγμένη μετάφραση από τη Δήμητρα Δότση.

 

…και Δημιουργώ!

! Το βιβλίο δίνει πολλά ερεθίσματα για προσωπική έκφραση. Μπορείτε να προκαλέσετε μια συναρπαστική συζήτηση αλλά και πολλά παιχνιδόλεξα με τα μικρότερα παιδιά, στο νηπιαγωγείο, με θέμα το τι ονειρεύονται να γίνουν όταν θα μεγαλώσουν. Ξεκινώντας από το τι επάγγελμα κάνουν οι γονείς τους, από το ποιο επάγγελμα θαυμάζουν και συνεχίζοντας με αναδρομές στο παρελθόν (παραδοσιακά επαγγέλματα και επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια) μέχρι το ποια επαγγέλματα πιστεύουν ότι θα ασκούν οι άνθρωποι στο μακρινό μέλλον και ίσως σε έναν άλλο πλανήτη. Καταγράψτε τις ιδέες τους και δημιουργήστε μια πρωτότυπη βιβλιογραφία επαγγελμάτων, την οποία μπορούν και να εικονογραφήσουν.

" Δώστε στα παιδιά μία φωτογραφική μηχανή και προτείνετέ τους να φωτογραφίσουν τα πρόσωπά τους. Τυπώστε τις προσωποφωτογραφίες τους και μοιράστε τους λευκά χαρτόνια Α4 για να τις κολλήσουν. Μετά, μπορούν να ζωγραφίσουν ή να κατασκευάσουν με κολλάζ το υπόλοιπο σώμα τους, με τα ρούχα, τα εργαλεία, τα σύνεργα και τα αντικείμενα του επαγγέλματος που ονειρεύονται να κάνουν όταν θα μεγαλώσουν.

J Προτείνετε στα παιδιά να χωριστούν σε δύο ομάδες και να παίξουν θεατρικό παιχνίδι «ζωντανεύοντας» τους μαθητές και τους γονείς στη δεύτερη ιστορία του βιβλίου. Θα το χαρούν ιδιαίτερα αν τους δοθεί η ευκαιρία να μπουν εναλλάξ και στους δύο ρόλους.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.