Το μυστικό του κολλητού μου (Μαρία Ρουσάκη, Πέτρος Χριστούλιας)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΓΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

 

Τίτλος βιβλίου: Το μυστικό του κολλητού μου

Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας

Επιμέλεια- Διόρθωση: Μαρία Σπανάκη

Εκδόσεις: Κέρδος

Ηλικία: από 9 ετών

   Η Νένη είναι η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας που χαρακτηρίζεται από κέφι, χαρά και αγάπη για το σχολείο. Σε αντίθεση με την μικρή της αδερφή, τη Λουκία που γκρινιάζει καθημερινά για τα πάντα. Σήμερα, όμως είναι μια παράξενη μέρα, καθώς η Νένη δεν έχει όρεξη και δεν θέλει ούτε εκείνη να πάει σχολείο. Ο λόγος  ήταν ότι δεν ήθελε με τίποτα να αντικρίσει τον Νεοκλή. Ο Νεοκλής είχε ένα μυστικό που αφορούσε κι εκείνη την ίδια αλλά η Νένη ήξερε πολύ καλά πως έπρεπε  να μην το αποκαλύψει σε κανένα.  

   Όμως, η απόφαση της να συμμετέχει στην ποδοσφαιρική ομάδα και στην λέσχη ανάγνωσης δημιουργεί τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί το μυστικό του Νεοκλή. Τότε ξεκινάει μια μεγάλη μάχη μεταξύ τους. Όλο αυτό δημιουργεί μεγάλη ψυχική αναταραχή και αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης. Έτσι αποφασίζει να κάνει διαλογισμό ή να ακούει ιστορίες του παππού ή τρώγοντας τα μοσχομυριστά ρολάκια κανέλας της αγαπημένης γειτόνισσας, της κυρίας Θέκλας. Τελικά, πώς και πότε θα αποκαλυφθεί το μυστικό του Νεοκλή;

   Η συγγραφέας Μαρία Ρουσάκη περιγράφει ήρωες αληθοφανείς με ανησυχίες και προβληματισμούς που ταλανίζουν τα παιδιά της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Διαπραγματεύεται λοιπόν το δύσκολο κομμάτι της φιλίας που απαιτεί μεγάλο αγώνα για να κρατηθεί ζωντανή.

    Κάθε παιδί επιζητεί την αποδοχή των συνομηλίκων του, να αισθάνεται πως ανήκει κάπου και έχει μια θέση στην δική του μικροκοινωνία. Όμως, παράλληλα έχει την ανάγκη της ελευθερίας και της διατήρησης  των δικαιωμάτων του. Καμιά φορά όλα αυτά έρχονται σε σύγκρουση και ταράσσεται η ψυχική του ισορροπία. Έτσι χρειάζεται μια συμβουλή και καθοδήγηση από ένα μεγαλύτερο άτομο που εμπιστεύεται. Αν και τα παιδιά πάντα έχουν τον τρόπο τους να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους.

   Η αφήγηση του βιβλίου είναι απλή, λιτή χωρίς διδαχές και οδηγίες για τη σωστή συμπεριφορά. Πέρα από την αξία της φιλίας στη ζωή των παιδιών, καταφέρνει να τονίσει και να προτρέψει τους αναγνώστες πως πρέπει να είναι υπερήφανοι για τους εαυτούς τους και να δείχνουν την διαφορετικότητα τους ακόμα κι αν φοβούνται πως δεν είναι αποδεκτή.

  Η εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια είναι ασπρόμαυρα κόμικς που δίνουν ζωντάνια και παραστατικότητα στο καλογραμμένο κείμενο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.