Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Από τους τέσσερις ο Τέταρτος)

Τίτλος βιβλίου: Από τους τέσσερις ο Τέταρτος

Συγγραφέας: Άντρη Αντωνίου

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ηλικία: 9-11 ετών

Ο Αντωνάκης Αριστείδης είναι μέλος μιας εξαμελής οικογένειας και το κάθε μέλος της διακρίνεται για ένα ξεχωριστό χάρισμα. Ο μπαμπάς είναι ένας διάσημος συγγραφέας ρομαντικών ιστοριών. Η μαμά μια λαμπερή τηλεπαρουσιάστρια, ξανθιά, απαστράπτουσα και εκθαμβωτική. Η μεγαλύτερη κόρη Ιζαμπέλα- Αικατερίνη, προικισμένη μπαλαρίνα που χορεύει με τα μεγαλύτερα μπαλέτα και είναι της υγιεινής διατροφής. Ο Φίλιππος-Ναθαναήλ είναι μια πραγματική μαθηματική ιδιοφυΐα. Η μικρότερη αδερφή, Φρειδερίκη- Οφηλία είναι σπουδαία πιανίστρια. Ο Αντωνάκης, το τέταρτο παιδί της οικογένειας, ο Βενιαμίν, δεν έχει κανένα χάρισμα. Δεν τα καταφέρνει σε τίποτα προς μεγάλη απογοήτευση των γονιών του. Αυτό που γνωρίζει να κάνει με μεγάλη επιτυχία είναι να είναι ο Αντωνάκης. Όμως, δεν νιώθει τόσο καλά με την κατάσταση αυτή. Έτσι, αποφασίζει να βάλει τα δυνατά του ώστε να ακούσει το πολυπόθητο μπράβο από τους γονείς του. Ίσως να μπορούσε να βοηθήσει κάποιον που βρίσκεται σε κίνδυνο, να εντοπίσει κάτι που έχει χαθεί. Τελικά, θα είναι τόσο εύκολο; Θα τα καταφέρει να λάβει κι εκείνος μια λαμπρή θέση στον πράσινο τοίχο των επιτευγμάτων;

Η συγγραφέας Άντρη Αντωνίου αφήνει στην άκρη τα χαρισματικά παιδιά και καταπιάνεται με τα παιδιά που δεν φωτίζεται κάποια πλευρά της προσωπικότητας τους, είναι παιδιά που τρελαίνονται για την ελευθερία, το παιχνίδι και τις ζαβολιές. Η συγγραφέας με χιούμορ, παραστατικότητα μας περιγράφει την εσωτερική πάλη του παιδιού που προσπαθεί να γίνει αποδεκτό από τους ίδιους του, τους γονείς αλλά και τη ψυχολογία των γονιών που το παιδί τους δεν είναι όπως το ονειρεύτηκαν. Πίσω από τον Αντωνάκη βρίσκονται πολλά παιδιά που προσπαθούν να βάλουν τα δυνατά τους για να τα καταφέρουν στους βαθμούς που θα ήθελαν, να φτάσουν τους συμμαθητές τους και τα αδέρφια τους. Όλα αυτά για ικανοποιήσουν το ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Το μυστικό μιας επιτυχημένης και χαρούμενης οικογένειας είναι να σέβεται ο καθένας τις επιλογές των άλλων, να αφήνουν τα παιδιά να ανοίγουν τα φτερά τους για να βρουν το δρόμο που ταιριάζει στον καθένα ξεχωριστά. Φυσικά, οι γονείς να έχουν καθοδηγητικό και συμβουλευτικό ρόλο. Όμως, τα παιδιά δεν πρέπει να θεωρούνται συνέχεια των γονέων τους αλλά ο καθένας είναι ένας αυτόφωτος οργανισμός που λάμπει με ένα και μοναδικό τρόπο.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλη την οικογένεια και συνειδητοποιώντας πως ο καθένας έχει μοναδική αξία σαυτόν τον κόσμο.

Η εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη αγκαλιάζει με μια μοναδική εκφραστικότητα το κείμενο. Η ιδέα για το εξώφυλλο του βιβλίου αινιγματική που σου εξάπτει το ενδιαφέρον. Η λύση του μυστηρίου αυτού λύνεται στο τέλος της ιστορίας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.