Βιβλιοπαιχνιδίσματα: Ένα blog.... μόνο για τη Φιλαναγνωσία!

Ένα blog.... μόνο για τη Φιλαναγνωσία!

 

Ψαχουλεύοντας στο διαδίκτυο, έπεσα τυχαία πάνω σε ένα blog, που είναι αφιερωμένο στο παιδικό βιβλίο: τίτλοι, περιεχόμενο, λεπτομέρειες, υπόθεση, κριτική, χαρακτήρες ηρώων καθώς και πολλά άλλα μπορεί κανείς να βρει εκεί μέσα!

Αυτό που με τράβηξε περισσότερο, ήταν το γεγονός ότι εκτός από τους τίτλους βιβλίων που μπορούν να χαρακτηριστούν...κλασικοί, υπάρχουν και σύγχρονα βιβλία που έχουν γραφεί από ανθρώπους που ζουν καθημερινά ανάμεσα στα παιδιά, υπηρετούν ως εκπ/κοί στα σχολεία και παράλληλα η αγάπη και ενδιαφέρον τους για αυτά γίνεται

λόγος γραπτός, ιστορίες με μηνύματα και που θίγουν λεπτά θέματα με τον καλύτερο τρόπο.

Ο τίτλος στο επάνω μέρος του ιστολογίου λέει: Γιατί τα βιβλία είναι φίλοι μας, αλλά τους φίλους τους διαλέγουμε! Και συμφωνώ απολύτως.

Ψάξτε λοιπόν εκεί... υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρείτε το βιβλίο που αυτό τον καιρό, θέλετε να διαβάσετε!

Ενδεικτικοί τίτλοι:

Τα μαγικά μαξιλάρια -Ευγένιος Τριβιζάς εδώ

Το αυτόγραφο- Σούζυ Μόργκεστερν εδώ

Έρχεται ο Ίνξορ – Αμάντα Μιχαλοπούλου εδώ

Μουμού- Ιβάν Τουργκένιεφ εδώ

και πολλοί ακόμα

 

Μου μίλησε για τον Ιστότοπο «Παιδική Λογοτεχνία» ο υπεύθυνος, κος Βαγγέλης Βαλασιάδης.

Τον ευχαριστώ πολύ!

Η επαφή μου με την παιδική λογοτεχνία είναι πολύ πρόσφατη, αφού ως παιδί μπορεί να είχα υπόψιν μου τα κλασικά έργα του Ιουλίου Βερν, αλλά προτιμούσα τα πιο εύπεπτα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» των εκδόσεων Άγκυρα, τα κόμικς (από Αστερίξ μέχρι Βαβούρα) και ό,τι άλλο μου φαινόταν κατά καιρούς διασκεδαστικό (από ποιήματα του Γ. Σουρρή έως πεζά των Λουντέμη, Βενέζη, Μαρίας Ιορδανίδου, κ.ά. που είχαν για πρωταγωνιστές παιδιά).

Η επίσημη γνωριμία μου με το αντικείμενο έγινε στα πλαίσια του μαθήματος «Εισαγωγή στην Παιδική Λογοτεχνία» που δίδασκε στο παν. Αιγαίου ο καθηγητής κ. Γιώργος Παπαντωνάκης. Φαίνεται πως κατάφερε να μου μεταφέρει λίγη από την αγάπη του για τα παιδικά βιβλία, αφού από τότε άρχισα να τα διαβάζω μετά μανίας! Κι επειδή η μνήμη μου είναι πολύ κακή, μόλις ολοκλήρωνα κάθε βιβλίο κρατούσα σημειώσεις ώστε να μπορώ να τις ανακαλώ αργότερα. Όταν λοιπόν το πρώτο μου σημειωματάριο τελείωσε, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα blog για να μοιραστώ τις σκέψεις μου με τους άλλους αναγνώστες.

Ο ιστότοπος «Παιδική Λογοτεχνία» είναι εξ ολοκλήρου προσωπική δημιουργία, γι’ αυτό άλλωστε και είναι γεμάτος κατασκευαστικά ψεγάδια. Ωστόσο, το γεγονός ότι αποτελεί προϊόν εθελοντικής εργασίας, γράφεται με μεράκι (τα κείμενα είναι πρωτότυπα και όχι αντιγραφές από οπισθόφυλλα ή άλλα sites) και αποσκοπεί στην ενημέρωση και όχι στο οικονομικό κέρδος (προώθηση συμφερόντων), ίσως να ευθύνεται για την θετική ανταπόκριση που συναντά. Τα βιβλία που παρουσιάζονται σε αυτόν είναι άλλοτε αγορασμένα, άλλοτε δανεισμένα από βιβλιοθήκες και άλλοτε δωρεές από συγγραφείς και εκδοτικούς οίκους που με τον τρόπο αυτόν ενισχύουν τη βιβλιοθήκη της τάξης μας.

Στην αρχή οι παρουσιάσεις ήταν απλές, αλλά σταδιακά εμπλουτίστηκαν με στοιχεία όπως σχόλια και προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Επίσης, διαμορφώθηκαν συλλογές ανά τάξη, χάρτης όπου τοποθετούνται τα βιβλία ανάλογα με τον γεωγραφικό τόπο που εξελίσσεται η πλοκή τους, κτλ. Αγαπημένη μου προσθήκη είναι η σελίδα Λογοτεχνία και Ιστορία ή Ιστορίες με Ιστορία. Περιέχει περισσότερους από 500 τίτλους παιδικών-εφηβικών βιβλίων ταξινομημένους κατά χρονικές περιόδους. Μια μέρα ονειρεύομαι να τα διαβάσω -παρουσιάσω όλα (!) διαμορφώνοντας μια θεματική βιβλιοθήκη με ιστορικά μυθιστορήματα για παιδιά: και αυτό γιατί πιστεύω ότι με τη βοήθεια της λογοτεχνίας το μάθημα της Ιστορίας γίνεται πιο ευχάριστο και ωφέλιμο, αφού τα κέρδη για τους μαθητές είναι πολλαπλά.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ακαδημαϊκές και άλλες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να γράφω στο blog με τη συχνότητα που το έκανα παλαιότερα. Άλλωστε, δεν είναι εύκολο να κρατήσεις έναν ρυθμό 50 παρουσιάσεων ανά έτος, όταν κάθε ανάρτηση χρειάζεται κάπου μια εβδομάδα για να δημιουργηθεί… Ωστόσο, ευελπιστώ ότι μετά τον επόμενο χρόνο, θα καταφέρω σιγά σιγά να επανέλθω. Η Παιδική Λογοτεχνία ποτέ δεν πεθαίνει!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.