Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Παράθυρο στο βιβλίο (Σημαία στον ορίζοντα)

Σημαία στον ορίζοντα

Συγγραφέας: Κατερίνα Ζωντανού

Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ένα τεράστιο καφέ κουτί έφερε ο πατέρας της οικογένειας στο σπίτι και ακουμπώντας το στο σαλόνι, προκάλεσε ενθουσιασμό και απορίες στα παιδιά, μα ωστόσο γέννησε και στους μεγάλους ερωτηματικά.

Ο μπαμπάς ζήτησε να υποθέσουν πως φεύγουν ταξίδι και χρειάζεται να τοποθετήσουν μέσα ότι θεωρούν απαραίτητο.

Έτσι το κάθε παιδί άρχισε να αναρωτιέται τι είναι τελικά απαραίτητο, χρήσιμο και χωράει στο κουτί, ώστε να το βάλουν μέσα. Μην ξέροντας το λόγο της κίνησης αυτής, έβαζαν και έβγαζαν συνεχώς πράγματα.

Ρωτώντας στον μπαμπά τους το γιατί, έμαθαν για ένα θλιβερό γεγονός. Ένα μικρό σκάφος είχε βουλιάξει στ’ ανοιχτά γεμάτο ανθρώπους που είχαν ξεφύγει από κάποιο πόλεμο. Είχαν διασωθεί και όλοι οι κάτοικοι του νησιού τούς βοηθούσαν με ότι είχε ευχαρίστηση ο καθένας. Η κούτα λοιπόν ήταν γι’ αυτούς.

Παιδιά και μεγάλοι έτρεξαν με προθυμία, υπερηφάνεια και χαρά να γεμίσουν το κουτί που είχε φέρει ο μπαμπάς , όχι μόνο με προσωπικά είδη, παιχνίδια, τρόφιμα μα και πολλή αγάπη για όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Μια πειρατική σημαία ήταν το τελευταίο πράγμα που προστέθηκε και σίγουρα θα έκανε το κουτί αυτό να ξεχωρίζει στο λιμάνι.

Ένα ωραίο βιβλίο, της σειράς <<Διαβάζω ιστορίες>>, που πραγματεύεται ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, αυτό της μετανάστευσης.

Απευθύνεται σε παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή συζήτησης και ενασχόλησης με το συγκεκριμένο θέμα, στη σχολική αίθουσα.

Η συγγραφέας μας χαρίζει μια ωραία ιστορία που συμβαίνει στους κόλπους μιας οικογένειας. Ένα άδειο κουτί και η προτροπή του πατέρα ώστε να το γεμίσουν με χρήσιμα πράγματα, είναι η αφορμή να μιλήσει όλη η οικογένεια για ανθρώπους ταλαιπωρημένους, πονεμένους, ανθρώπους που έχουν ανάγκη την βοήθεια όλων. Για όλους εκείνους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους εξαιτίας πολέμων και διωγμών, ξεριζώνονται και αναζητούν μια ήσυχη ζωή κάπου αλλού. Για να το πετύχουν βάζουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους ελπίζοντας να καταφέρουν αρχικά να φτάσουν σε ασφαλείς τόπους και στη συνέχεια ελπίζοντας και αποζητώντας τη βοήθεια όλων των ανθρώπων ώστε να ενταχθούν ομαλά στο νέο τρόπο ζωής .

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τα παιδιά.

Η υπέροχη εικονογράφηση από τη Θέντα Μιμηλάκη συμπληρώνει και δίνει ζωή στο κείμενο.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.