Το χάρισμα της Ήβης (Ματ Χέιγκ, Έμιλυ Γκράβετ)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βιβλίο στο μικροσκόπιο

 

Το χάρισμα της Ήβης

Ματ Χέιγκ

Εικόνες: Έμιλυ Γκράβετ

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Πατάκης

2020

Η Ήβη λάτρευε τα ζώα. Κι όχι μόνο εκείνα που σε προκαλούν να τα αγκαλιάσεις. Δηλαδή δεν της άρεσαν μόνο οι σκύλοι και οι γάτες αλλά οι γύπες, τα φίδια, οι ύαινες, οι κατσαρίδες… Μόνο την αράχνη φονεύτρια δυσκολευόταν να αγαπήσει αλλά υπήρχε σημαντικός λόγος που συνέβαινε αυτό. Η Ήβη ήξερε τα πάντα για τα ζώα. Μέχρι την ηλικία των έξι ετών είχε διαβάσει περισσότερα από τριακόσια βιβλία που αφορούσαν ζώα. Όμως η Ήβη είχε κι ένα πολύ ξεχωριστό ταλέντο. Μπορούσε να ακούει τι σκέφτονταν τα ζώα και μερικές φορές κατάφερνε να κάνει τα ζώα να ακούνε τι σκεφτόταν εκείνη. Δίχως να κουνάει τα χείλη της, μπορούσε να μιλάει στα ζώα. Μόνο σε έναν άνθρωπο είχε μιλήσει για αυτό της το χάρισμα, στον μπαμπά της. Εκείνος τη συμβούλεψε να μη μιλήσει σε κανέναν για αυτό... Ποτέ!

Άλλο ένα βιβλίο του πετυχημένου συγγραφέα Ματ Χέιγκ. Πρόκειται για το «Χάρισμα της Ήβης», ένα βιβλίο με συναρπαστική πλοκή, δυνατά μηνύματα και έντονο συναίσθημα, που θα ενθουσιάσει τους αναγνώστες του. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές μεγάλων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου αλλά και του Γυμνασίου. Η ιστορία ρέει αβίαστα χάρη στην εξαιρετική, για ακόμα μια φορά, μετάφραση της Πιπίνη ενώ οι ασπρόμαυρες εικόνες της Γκράβετ συμπληρώνουν μοναδικά το κείμενο.

Στην ιστορία γίνονται αναφορές σε πολλά ζώα (ψάρια κλόουν, θαλάσσιες ενυδρίδες, γενειοφόροι δράκοι, σκύλοι, βάτραχοι, ανακόντα, τάρανδοι κ.α.) και για κάποια από αυτά δίνονται ενδιαφέρουσες πραγματικά πληροφορίες (τα ψάρια κλόουν γεννιούνται αρσενικά, τα χταπόδια έχουν τρεις καρδιές, οι θαλάσσιες ενυδρίδες κοιμούνται πιασμένες χέρι χέρι, η πράσινη ανακόντα φτάνει στα εννιά μέτρα μήκος και ζυγίζει διακόσια πενήντα κιλά κ.α.). Φυσικά ο συγγραφέας δεν στέκεται μόνο εκεί. Αναφέρεται όχι μόνο στην εξαφάνιση πολλών ειδών (ντόντο, τίγρη Τασμανίας, μαύρος ρινόκερος) αλλά και στον κίνδυνο να εξαφανιστούν κι άλλα είδη ζώων (πάντα, γαλάζια φάλαινα) από τον μεγαλύτερο εχθρό τους, τον άνθρωπο. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την ιστορία (αποψίλωση δάσους Αμαζονίου, λιώσιμο πάγων στην Αρκτική, κίνδυνος εξαφάνισης φυλής των Ουαοράνι κ.α.).

Φυσικά, όλες οι παραπάνω πληροφορίες δίνονται με δεξιοτεχνία, ώστε να μην διακόπτεται στο ελάχιστο η συγκλονιστική αφήγηση της ιστορίας. Μια ιστορία για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, την απώλεια, την ανάγκη των φίλων και της οικογένειας στη ζωή μας. Μια ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης αλλά και για την ομορφιά της ζωής.

Κλείνοντας, αξίζει κανείς να αναφερθεί στη μοναδική και ξεχωριστή γραφή αυτού του ταλαντούχου συγγραφέα, ο οποίος πάντα καταφέρνει στα βιβλία του όχι μόνο να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος, αλλά και να συγκινεί με την τρυφερή και ευαίσθητη ματιά του. Ποιος μπορεί άραγε να ξεχάσει το αριστουργηματικό «Το Αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα» αλλά και τα άλλα δύο βιβλία της τριλογίας του;

Το βιβλίο «Το χάρισμα της Ήβης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και συστήνεται ανεπιφύλακτα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.