Το ‘πε το πουλάκι (Sheryl Webster, Helen Shoesmith)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

 

Το ‘πε το πουλάκι

Sheryl Webster

Εικόνες: Helen Shoesmith

Μετάφραση: Ελπίδα Μάντη

Καλειδοσκόπιο

Η Ρόζα ήταν ένα πολύ μικρό πουλάκι, που είχε τη φωλιά της σε ένα πολύ μεγάλο δέντρο. Μια μέρα, όμως, ένας άνθρωπος εμφανίστηκε και άρχισε να κόβει το δέντρο της. Η Ρόζα διαμαρτυρήθηκε αλλά εκείνος της είπε πως τα μαρούλια του δεν γινόταν να μεγαλώσουν στην σκιά και της ζήτησε να βρει ένα άλλο δέντρο για να φτιάξει τη φωλιά της. Εκνευρισμένη τότε εκείνη του άρπαξε το καπέλο και το μετέτρεψε σε φωλιά πάνω στην στέγη του δικού του σπιτιού. Φυσικά, δεν σταμάτησε εκεί. Άρχισε να φωνάζει σε όλα τα ζώα να κάνουν κάτι, προκειμένου οι άνθρωποι να πάψουν να τους παίρνουν τα σπίτια τους, κι εκείνα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της. «Αφού ένα πουλάκι μπορεί να τους αντισταθεί, μπορούμε και εμείς», είπαν…

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Το βιβλίο αναφέρεται στην καταστροφή των οικοσυστημάτων των ζώων (από την αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων για καλλιέργειες και οικοδόμηση) από τους ανθρώπους. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία με πολύ ελκυστική εικονογράφηση για τα παιδιά.

Οι άνθρωποι καταστρέφουν τις φωλιές των ζώων – το μοναδικό ασφαλές μέρος που δημιουργούν, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους – κι έτσι τα ζώα μετακομίζουν στα σπίτια των ανθρώπων, και παρά την γκρίνια τους, δεν το κουνάνε από κει. Αρκούδες πάνω σε καναπέδες, καμηλοπαρδάλεις σε κρεβάτια, μαϊμούδες σε μπανιέρες ή λεμούριοι σε τουαλέτες προκαλούν αγανάκτηση στους ιδιοκτήτες των σπιτιών και προσφέρουν φυσικά άφθονο γέλιο στους αναγνώστες. Το χιούμορ άλλωστε είναι διάχυτο στο βιβλίο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως χάνει στο ελάχιστο το δυνατό μήνυμά του, τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το ζώο που ξεκίνησε όλη αυτή τη διαμαρτυρία είναι ένα μικρό πουλί κι όχι ένα δυναμικό λιοντάρι, μια σοφή κουκουβάγια ή μια πονηρή αλεπού. Έξυπνο εύρημα από τη συγγραφέα, για να τονίσει πως η αλλαγή μπορεί να γίνει από τον καθένα μας, μικρό ή μεγάλο, αρκεί να το πιστέψουμε και να το τολμήσουμε.

 

*Αναδημοσίευση από την έντυπη «Θεσσαλία» (30-05-21)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.