Τα επτά κρεβάτια του Τυφλοπόντικα (Susanna Isern, Marto Soma)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βιβλίο στο μικροσκόπιο

 

Τα επτά κρεβάτια του Τυφλοπόντικα

Susanna Isern

Εικόνες: Marto Soma

Μετάφραση: Ελένη Σμυρνιωτάκη

Ερευνητές

Κάτι παράξενο άρχισε να συμβαίνει εκείνο το καλοκαίρι στο Πράσινο Δάσος. Ο Λαγός ήταν ο πρώτος που το παρατήρησε. Το πρωί που ξύπνησε, βρήκε τον μικρό Τυφλοπόντικα να κοιμάται στο θερμοκήπιό του με τα καρότα. Στην ερώτησή του γιατί το έκανε αυτό, εκείνος του απάντησε πως δεν μπορούσε να κοιμηθεί στο σπίτι του και γι’ αυτό σκέφτηκε να δοκιμάσει ένα διαφορετικό κρεβάτι. Το επόμενο πρωί ο Κοκκινολαίμης τον βρήκε να κοιμάται στο συρτάρι με τις γραβάτες του ενώ αυτό συνεχίστηκε για πολλά ακόμη βράδια, αφού ο Τυφλοπόντικας επέλεγε για τον ύπνο του διαφορετικά σπίτια. Τα ζώα κουράστηκαν με τις επισκέψεις του κι αποφάσισαν να του το πουν. Το επόμενο κιόλας πρωί ο Τυφλοπόντικας δεν ξύπνησε σε κανενός το κρεβάτι. Επειδή όμως δεν τον είδαν όλη μέρα πουθενά, ο λαγός ανησύχησε και σκέφτηκε να τον επισκεφτεί στο σπίτι του. Η πόρτα όμως ήταν κλειστή και τα φώτα σβηστά. Τότε η κουκουβάγια, που έμενε στο διπλανό σπίτι, τον ενημέρωσε πως τον είχε δει το βράδυ να φεύγει με μια βαλίτσα…

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων «Ερευνητές» σίγουρα ξεχωρίζει. Η συγγραφέας πραγματεύεται δυο διαφορετικά θέματα. Αρχικά, αναφέρεται στο σκοτάδι, τον φόβο του ήρωα να κοιμηθεί μόνος και την ανάγκη του για συντροφιά. Φοβάται να μιλήσει για όσα τον τρομάζουν και καταφεύγει σε δικαιολογίες. Στη συνέχεια, εστιάζει στους φίλους, οι οποίοι πολλές φορές κρίνουν επιπόλαια, χωρίς να ψάχνουν να βρουν τις αιτίες που κρύβονται πίσω από κάποιες παράξενες συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να πληγώνουν όσους αγαπάνε. Αυτό όμως που έχει σημασία τελικά είναι να το παραδέχονται και να επανορθώνουν, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη τους.

Ο ταλαντούχος εικονογράφος Marto Soma, γεννημένος το 1983 στο Cuneo της Ιταλίας, κερδίζει την προσοχή μας με τις εντυπωσιακές πραγματικά εικόνες αλλά και τους αξιαγάπητους ήρωες που δημιούργησε, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο το κείμενο. Οι εικόνες του αποπνέουν ζεστασιά και τρυφερότητα, συμβαδίζοντας απόλυτα με τον γεμάτο ευαισθησία λόγο της Susanna Isern. Το βιβλίο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Θεσσαλία (14-03-21)

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.