Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της Επανάστασης (Χ. Δημόπουλος, Α. Ρούσσου)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

 

Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της Επανάστασης

Χρήστος Δημόπουλος

Εικόνες: Ανδριάνα Ρούσσου

Ψυχογιός

2020

Ο αγαπημένος συγγραφέας Χρήστος Δημόπουλος γράφει ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον βιβλίο, πηγαίνοντας 200 χρόνια πίσω, στην Ελλάδα του 1821, όταν ξεκινούσε η επανάσταση. Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό θα γνωρίσουμε πώς ήταν η ζωή τους εκείνη την εποχή (γίνεται αναφορά στο χαράτσι, στους κλέφτες και αρματολούς κ.α.) , τι συνήθιζαν να φοράνε (καφτάνι, καβάδι, πισλί, φλοκάτη, γελέκι κ.α.), τι έτρωγαν (ψωμί, ελιές, τυρί, όσπρια, κρεμμύδια κ.α.) πώς μορφώνονταν (Σχολεία Κοινών Γραμμάτων, Ελληνικά Σχολεία, αλληλοδιδακτική μέθοδος) τι παιχνίδια έπαιζαν (κλέφτικο, πετροπόλεμο, μέλισσα, κουτσό) αλλά και τι έκαναν όταν ανέβαζαν πυρετό, χτυπούσαν ή είχαν γρίπη (τα πιο συνηθισμένα γιατροσόφια τους ήταν βότανα: αλόη, κάρδαμο, πιπερόριζα κ.α. ). Επίσης, θα μάθουμε γιατί έγινε η επανάσταση του 1821 αλλά και για την Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου που αποφασίστηκε η μορφή της ελληνικής σημαίας με το κυανό και το λευκό.

Όλα αυτά δίνονται σε κεφάλαια ξεχωριστά, το χιούμορ είναι διάχυτο, οι πληροφορίες είναι χωρισμένες για να μπορεί εύκολα το παιδί να τις αφομοιώσει, ενώ η εικονογράφος κάνει εξαιρετική δουλειά με την πλούσια και ελκυστική εικονογράφησή της. Αξίζει να αναφερθούν οι μικρές ενότητες «Για να ξέρεις», «Άκου πράγματα!» και «Αυτό, πάλι, τι σου λέει;» όπου ο συγγραφέας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για διάφορα θέματα (ενδεικτικά: ποια είναι η πιο διαδεδομένη θεωρία για το πλήθος των λωρίδων της σημαίας;).

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από το βιβλίο μια αναφορά στους πρωταγωνιστές της επανάστασης. Ένα εξασέλιδο είναι αφιερωμένο σε δεκαεφτά ήρωες (Ρήγας Φεραίος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Οδυσσέας Ανδρούτσος κ.α.). Ακολουθεί ένα δισέλιδο με την ερμηνεία λέξεων που μπορεί να δυσκολέψουν τα παιδιά (διαφωτισμός, λημέρι, προύχοντες, ραγιάς κ.α.). Στις τελευταίες δύο σελίδες δίνεται ένα κατατοπιστικό χρονολόγιο με ημερομηνίες – σταθμούς, ξεκινώντας από το 1821 και φτάνοντας ως το 1830.

Μια εξαιρετική πρόταση από τις εκδόσεις Ψυχογιός, που θα αγκαλιαστεί από μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.