Ο μεγάλος λύκος και η κόκκινη νεράιδα (Veronique Cauchy, Rebecca Galera)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

 

Ο μεγάλος λύκος και η κόκκινη νεράιδα

Veronique Cauchy

Εικόνες: Rebecca Galera

Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου

Κλειδάριθμος

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πολύ δυνατός και μεγάλος λύκος, που έμενε όμως ακόμα με τη μαμά του. Κι αυτό γιατί είχε νοητική στέρηση, γεγονός που έκανε τους άλλους να τον πειράζουν και να τον κοροϊδεύουν. Μια μέρα η μαμά λύκαινα τον έστειλε στον άρρωστο παππού του για να του πάει μια ζεστή προβιά και ένα βάζο με μέλι. Τον συμβούλεψε να μείνει μακριά από το μονοπάτι, για να μην κινδυνεύσει από τους ανθρώπους. Καθώς προχωρούσε στο δάσος, συνάντησε μια μικρή νεράιδα με κόκκινο παλτό και κόκκινο σκούφο. Εκείνη τον παρακάλεσε να τη βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι της, επειδή κάποια παιδιά έκρυψαν το ραβδί της και δεν μπορούσε πια να τα καταφέρει μόνη της. Ο λύκος έβαλε τη νεράιδα στην πλάτη του και ξεκίνησαν αλλά όταν κατάλαβε ότι πλησίαζαν στο χωριό, σταμάτησε. Αρνήθηκε να συνεχίσει, γιατί οι άνθρωποι εκεί ήθελαν τη γούνα του. Η νεράιδα του ζήτησε να της βρει ένα μακρύ ξύλο και ο λύκος υπάκουσε. Τότε το κορίτσι, κουνώντας αργά το ξύλο μπροστά της, άρχισε να προχωράει…

Η «Κοκκινοσκουφίτσα» είναι ένα παραμύθι, δημοφιλές και αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους, που αρκετοί συγγραφείς και εικονογράφοι επιθυμούν να «πειράξουν» λίγο και να δώσουν την δική τους εκδοχή. Και πραγματικά πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι πετυχημένο. Όπως ακριβώς και στη συγκεκριμένη εκδοχή των V. Cauchy και R. Galera, όπου έχουμε μια πραγματική ανατροπή. Σχεδόν τίποτα δεν παραμένει ίδιο. Και αυτό φαίνεται από την αρχή. Η μαμά λύκαινα στέλνει το λυκάκι στο σπίτι του παππού λύκου, οι δυο κεντρικοί ήρωες είναι άτομα με αναπηρία – η Κοκκινοσκουφίτσα είναι τυφλή ενώ ο λύκος έχει νοητική στέρηση, στο μονοπάτι περπατάνε και οι δυο μαζί και δεν χωρίζουν παρά μονάχα όταν δώσουν υπόσχεση πως θα ξανασυναντηθούν.

Μια ξεχωριστή πρόταση με θέμα την αναπηρία και τη φιλία. Ο περίγυρος τους χλευάζει, τους ενοχλεί - γιατί θεωρούν ότι είναι διαφορετικοί από κείνους - με αποτέλεσμα να έρχεται η απομόνωση και η μοναξιά. Αν προσέξουν όμως καλύτερα, θα δουν πως ούτε οι δυο ήρωες μοιάζουν. Ο λύκος είναι τεράστιος ενώ η Κοκκινοσκουφίτσα μικροσκοπική, εκείνος έχει μαύρο τρίχωμα ενώ εκείνη έντονα κόκκινα ρούχα. Κι όμως, βρίσκουν τρόπο να συμβαδίσουν, να βρουν όλα όσα τους ενώνουν και να ξεκινήσουν μια αληθινή και δυνατή φιλία, δίνοντας έτσι ένα μάθημα σε όλους εκεί έξω πως όλοι χωράνε σε αυτόν τον κόσμο, αρκεί να έχουν υπομονή και μπόλικη αγάπη.

Στην εικονογράφηση κυριαρχεί πάνω στις ολόλευκες σελίδες το γκρίζο, αλλά και το κόκκινο με το μαύρο. Η εικονογράφος δίνει στο κείμενο χώρο για να αναπνεύσει και να αφηγηθεί μια ιστορία, που θα προβληματίσει και θα γίνει αφορμή για μια ουσιαστική συζήτηση με τα παιδιά. Εξαιρετική δουλειά!

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Θεσσαλία (14-03-21)

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.