Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλίο στο μικροσκόπιο (Η θάλασσα είδε)

Η θάλασσα είδε

Tom Percival

Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Ίκαρος

Η Σοφία αγαπούσε πολύ το αρκουδάκι της. Κι ας ήταν παλιό και φθαρμένο. Ήταν του παππού της, ο οποίος το έδωσε στη μητέρα της και μετά πέρασε στα δικά της χέρια. Με το αρκουδάκι της ήταν οι καλύτεροι φίλοι. Κάνανε βόλτες και πήγαιναν για πικνίκ μαζί. Μάλιστα μια μέρα έφτασαν ως την ακτή. Ήταν μακρύ το ταξίδι αλλά ο μπαμπάς της, το αρκουδάκι της και κείνη δεν παραπονέθηκαν καθόλου.

Τι όμορφα που ήταν εκεί! Η Σοφία έβγαλε το κασκόλ του και πήρε το αρκουδάκι της για να πλατσουρίσουν στα κύματα. Φάγανε ψάρι με τηγανητές πατάτες και στο τέλος ένα απολαυστικό παγωτό.

Όλα κυλούσαν υπέροχα, ώσπου στον ουρανό εμφανίστηκαν τα πρώτα μαύρα σύννεφα. Η καταιγίδα δεν άργησε να ξεσπάσει. Μπαμπάς και κόρη άρχισαν να μαζεύουν γρήγορα τα πράγματά τους για να προλάβουν το τελευταίο λεωφορείο για το σπίτι τους. Σε μια στιγμή το αρκουδάκι έπεσε από την ανοιχτή τσάντα. Κανείς δεν το είδε, παρά μονάχα η θάλασσα…

Από τα πιο συγκινητικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Είναι το πρώτο που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον συγγραφέα – εικονογράφο Tom Percival. Ένα βιβλίο για την μοναδική σχέση ανάμεσα σε ένα κοριτσάκι κι ένα αρκουδάκι. Μια σχέση που διακόπτεται απροσδόκητα ένα βροχερό απόγευμα, κάνοντας την καρδιά του μικρού κοριτσιού να ραγίσει.

Η ιστορία παραπέμπει στην απώλεια των αγαπημένων μας προσώπων, με τα αναπάντητα γιατί να αιωρούνται και τη δυσκολία αποδοχής της κατάστασης μετά.

Ο συγγραφέας καταφέρνει με τον λιτό και μεστό του λόγο να απαλύνει το δύσκολο αυτό θέμα. Το μήνυμα είναι τρυφερό και δυνατό ταυτόχρονα. Τα χρόνια περνούν κι εμείς οφείλουμε να απολαμβάνουμε τις όμορφες στιγμές της ζωής. Όλα όσα αγαπήσαμε αληθινά, θα εξακολουθούμε να τα αγαπάμε, αν τα έχουμε φυλάξει μέσα στην καρδιά μας ως πολύτιμο θησαυρό. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, μια αφορμή είναι ικανή να μας κάνει να ξαναζήσουμε όλες τις ανεπανάληπτες στιγμές του παρελθόντος.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικονογράφηση του παραμυθιού: Μέσω μιας πρωτότυπης δράσης με τον τίτλο Rijksstudio, το μουσείο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ έδωσε πρόσβαση σε 125.000 εικόνες από τη συλλογή του για να χρησιμοποιηθούν και να επεξεργαστούν ελεύθερα από όλους.

O Tom Percival, γοητεύτηκε από την ιδέα να σχεδιάσει κάτι καινούργιο συνδυάζοντας τη δική του εικονογράφηση με στοιχεία από κλασικούς πίνακες, κι έτσι εμπνεύστηκε τον κόσμο αυτού του βιβλίου, χρησιμοποιώντας έργα των Willem Roelofs, Aelbert Cuyp, Vincent van Gogh, Maurits van der Valk και Hendrik Willem Mesdag».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.