Κουκούτσης & Αβγούλα (Alex Latimer, David Litchfield)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

 

Κουκούτσης & Αβγούλα

Alex Latimer

Εικόνες: David Litchfield

Απόδοση: Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου

Ίκαρος

Μόλις ο Κουκούτσης με την Αβγούλα συναντήθηκαν, έγιναν αμέσως φίλοι. Άλλωστε έμοιαζαν και στο μπόι και στο σουλούπι. Κάθε μέρα έπαιζαν μαζί. Οι εβδομάδες περνούσαν και κείνοι έδωσαν την υπόσχεση να παραμείνουν κολλητοί για πάντα. Την άνοιξη όμως κάτι παράξενο συνέβη. Ο Κουκούτσης πέταξε ρίζες και μίσχο και βρέθηκε φυτεμένος στο έδαφος. Αν και από κει είχε υπέροχη θέα στην κοιλάδα και το ποτάμι, δεν μπορούσε πια να τρέξει και να παίξει με τη φίλη του. Η Αβγούλα το κατάλαβε και πήγαινε και του έκανε παρέα. Μέρα με τη μέρα ο μίσχος του Κουκούτση άρχισε να μεγαλώνει, να γίνεται κοτσάνι και να πετάει μικρά φύλλα.

Μια μέρα που η Αβγούλα εμφανίστηκε, ο Κουκούτσης δυσκολεύτηκε να την αναγνωρίσει. Δεν ήταν πια ένα αβγό αλλά ένα μικρό πουλί με δυο κοντά φτεράκια και ένα μπλε ράμφος. Αποφάσισαν να μείνουν μαζί. Όταν, όμως, με τον καιρό τα φτερά της Αβγούλας άρχισαν να δυναμώνουν, εκείνη πέταξε ψηλά στον ουρανό. Τότε μόνο κατάλαβε πως ένας ολόκληρος κόσμος την περίμενε, για να τον ανακαλύψει…

Μια πολύ συγκινητική ιστορία από δυο βραβευμένους και αγαπημένους δημιουργούς. Το θέμα της είναι η φιλία ανάμεσα σε ένα δέντρο και ένα πουλί. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας είναι το ξεκίνημα, που κανείς δεν περιμένει τη μεταμόρφωση του Κουκούτση και της Αυγούλας σε δέντρο και πουλί αντίστοιχα. Πολύ έξυπνο και το εξώφυλλο, που ενώ παρουσιάζεται το δέντρο (ξεκάθαρα) και το πουλί (διακριτικά στο οπισθόφυλλο), εμείς δεν τα παρατηρούμε, γιατί το βλέμμα μας πέφτει στον Κουκούτση και την Αβγούλα, που δεσπόζουν στο κέντρο και μας χαμογελούν.

Φυσικά, το βιβλίο αναφέρεται και στη διαφορετικότητα, που δεν είναι ικανή να σταθεί εμπόδιο στη σχέση τους. Μπορεί αρχικά οι δυο φίλοι να μοιάζουν μεταξύ τους αλλά στην πορεία της ζωής τους δεν παρουσιάζουν κοινά στοιχεία. Δεν είναι μόνο η εμφάνιση που αλλάζει, αλλά και όλη τους η ζωή. Ο ένας ριζώνει στη γη, ο άλλος πετάει στον αέρα, ο ένας μένει μόνος, ο άλλος γνωρίζει όλο τον κόσμο και κάνει οικογένεια. Κι όμως, επειδή η αγάπη υπάρχει, όλα υπερνικούνται και βρίσκονται και πάλι μαζί.

Η εικονογράφηση εντυπωσιάζει και σε συνδυασμό με το τρυφερό κείμενο δίνουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

*Αναδημοσίευση από την έντυπη εφημερίδα Θεσσαλία 6/06/21

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.