Δύο Αρκούδες (P. Hegarty – R. Teplow)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βιβλίο στο μικροσκόπιο

 

Δύο Αρκούδες

Patricia Hegarty

Εικόνες: Rotem Teplow

Απόδοση – επιμέλεια: Ράνια Τζιαμπίρη

Τζιαμπίρης Πυραμίδα

2020

Δύο αρκούδες ζούσαν πολλά χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη. Στην παγωμένη Αρκτική ζούσε η πολική αρκούδα ενώ σε ένα δάσος της Βόρειας Αμερικής η καφέ αρκούδα. Η πολική αρκούδα βουτούσε στα νερά του παγωμένου ωκεανού για να βρει τροφή ενώ η καφέ αρκούδα αναζητούσε το φαγητό της στα δάση και τα νερά των ποταμών. Όταν νύχτωνε όμως, τα δυο ζώα ξάπλωναν και κοίταζαν μαγεμένα το ίδιο φεγγάρι στον έναστρο ουρανό. Ώσπου έφτασε ο καιρός που οι φωτιές στα δάση και το λιώσιμο των πάγων ανάγκασαν τα δυο ζώα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν έναν νέο ασφαλή τόπο, για να ζήσουν. Η πολική αρκούδα ξεκίνησε να περπατά προς τον νότο ενώ η καφέ αρκούδα προς τον βορρά. Το ταξίδι προς το άγνωστο ήταν δύσκολο. Ήξεραν όμως πως αν ήθελαν να ζήσουν, έπρεπε να παραμείνουν δυνατές…

Ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο! Με απλό λεξιλόγιο και πανέμορφες εικόνες, συγγραφέας και εικονογράφος προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους αναγνώστες τους για τους κινδύνους που διατρέχουν οι πολικές και καφέ αρκούδες. Το 2008, οι Η.Π.Α. χαρακτήρισαν τις πολικές αρκούδες ως είδος απειλούμενο με εξαφάνιση, καθώς λιώνουν οι πάγοι λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και οι καφέ (γκρίζλι) αρκούδες απειλούνται από την καταστροφή των βιότοπών τους, με αποτέλεσμα να αναζητούν φαγητό ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές. Το βιβλίο φυσικά αναφέρεται και στο νέο είδος αρκούδας που προέκυψε από την ένωση πολικής και καφέ αρκούδας, καθώς και στο πώς οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν (αποφυγή σπατάλης πολύτιμων πόρων, ανακύκλωση, αγορά τοπικών προϊόντων, μείωση επιβλαβών εκπομπών του άνθρακα κ.α.), πριν είναι πραγματικά πολύ αργά. Αυτές αλλά και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες δίνονται στο τελευταίο δισέλιδο του βιβλίου.

Το βιβλίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί το οικολογικό μήνυμα περνάει μέσα από μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο ζώα, τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Την πολική και την καφέ αρκούδα. Τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε δυο πλάσματα που θέλουν να ζήσουν μαζί, αρκεί να αγαπιούνται πολύ. Το έξυπνο και πρωτότυπο εξώφυλλο του βιβλίου συμπληρώνει αυτή την πραγματικά φροντισμένη έκδοση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.