Δέντρα (Wojciech Grajkowski, Piotr Socha)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

 

Δέντρα

Wojciech Grajkowski

Εικόνες: Piotr Socha

Μετάφραση: Agnieszka Barbara Czerwinska – Μαριάννα Ψύχαλου

Μικρή Σελήνη

2019

 

Ξεφυλλίζοντας και μόνο το δεύτερο βιβλίο των: Wojciech Grajkowski και Piotr Socha με τίτλο «Δέντρα» είναι αδύνατον να μην εντυπωσιαστείς. Αν είχε ήδη έρθει στα χέρια σου η προηγούμενη δουλειά τους «Μέλισσες», τότε σίγουρα είσαι αρκετά υποψιασμένος. Αν όμως όχι, τότε θα είναι δύσκολο να το αφήσεις στην άκρη για να το διαβάσεις αργότερα. Είναι από κείνα τα βιβλία γνώσεων, που καταπιάνονται με ένα θέμα σε βάθος και με τόσο εντυπωσιακό τρόπο, που δεν αφήνουν κανένα ερωτηματικό στο τέλος.

Φυσικά, και περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που πιθανόν και να περιμέναμε. Δηλαδή τα χαρακτηριστικά των δέντρων και το πώς αναγνωρίζουμε την ηλικία τους, τη χρησιμότητα των φύλλων και των ριζών, τις αλλαγές τους στις τέσσερις εποχές, τα ψηλότερα αλλά και τα γηραιότερα δέντρα στον κόσμο, τα ενδημικά φυτά, τα προϊστορικά δέντρα, τον εξοπλισμό και τα εργαλεία των παλιότερων αλλά και των σύγχρονων ξυλοκόπων, ξύλινα μεταφορικά μέσα και μουσικά όργανα κ.ά.

Το βιβλίο, όμως, αυτό δεν στέκεται μόνο εκεί αλλά προχωρά πιο μακριά. Αναφέρεται σε παραδείγματα αρχιτεκτονικής με ξύλο, όπως η περίφημη παγόδα του ναού Fogong στην Κίνα, που χτίστηκε το 1056 και το ύψος της ξεπερνά τα 67 μέτρα ή η εκκλησία της Μεταμορφώσεως στο νησί Κίζι στη λίμνη Ονέγκα της Ρωσίας με τους 22 τρούλους. Επίσης, γίνεται αναφορά στην ξύλινη τέχνη, ξεκινώντας από το παλιότερο ξύλινο αντικείμενο που βρέθηκε - ηλικίας 400 χιλιάδων ετών - στη βρετανική πόλη Clacton-on-Sea. Τα αγαπημένα στα παιδιά δεντρόσπιτα εμφανίζονται στις σελίδες του βιβλίου αλλά όχι ως χώροι παιχνιδιού. Στη δυτική Παπούα της Ινδονησίας οι άνθρωποι της φυλής Κοροβάι χτίζουν τα σπίτια τους ψηλά στα δέντρα ενώ στην Ιαπωνία το Takasugi-an ή αλλιώς το σπίτι του τσαγιού, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Terunobu Fujimori, είναι τοποθετημένο πάνω σε δυο στύλους από κορμούς καστανιάς.

Κι όλα αυτά δίνονται σε συνδυασμό με την εκπληκτική εικονογράφηση του διάσημου Πολωνού εικονογράφου Piotr Socha. Εβδομήντα σελίδες γεμάτες υπέροχες εικόνες υψηλής αισθητικής, που επεξηγούν κάθε πληροφορία που δίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το βιβλίο γνώσεων μάς συστήνεται υποδειγματικά και μεις ακολουθούμε τον μαγικό ρυθμό του.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει αξιόλογη επιλογή για τη θεματική ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για όλες τις τάξεις. Πρόκειται για ένα πραγματικό εργαλείο στα χέρια κάθε εκπαιδευτικού, καθώς περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται κανείς να γνωρίζει για τα δέντρα.

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

  • Οι μαθητές επισκέπτονται ένα κοντινό δάσος της περιοχής. Με αφορμή τα ΔΕΝΤΡΟΠΛΑΣΜΑΤΑ (σελ 64) - το οποίο προτείνεται να διαβαστεί εκεί - ζητείται από τους μαθητές να κλείσουν τα μάτια τους, να αφουγκραστούν ήχους και μυρωδιές και μετά να δημιουργήσουν τους δικούς τους φανταστικούς ήρωες. Επιστρέφοντας στην τάξη, γράφουν ατομικά ή ομαδικά ένα παραμύθι για τους ήρωες που δημιούργησαν.
  • Με αφορμή το ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ (σελ 56) αναζητούν πληροφορίες από τον παππού και τη γιαγιά και δημιουργούν το δικό τους γενεαλογικό δέντρο, χρησιμοποιώντας διαφορετικές όμως τεχνικές (πχ Πουαντιγισμός, κυβισμός κτλ.).
  • Με αφορμή τα ΦΥΛΛΑ (ΣΕΛ 8) φτιάχνουν, χρησιμοποιώντας χαρτί του μέτρου, το φυτολόγιο της τάξης, φέρνοντας φύλλα από διάφορα μέρη του τόπου τους (αυλή, χωράφι κτλ.). Έχουν ήδη φροντίσει να τραβήξουν φωτογραφίες των δέντρων από τα οποία κόπηκαν τα φύλλα, τις οποίες εκτυπώσουν, φέρνουν στην τάξη, για να κολληθούν δίπλα στα αντίστοιχα φύλλα.
  • Με αφορμή τις ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ (σελ 12) εμπνέονται και δημιουργούν στους τοίχους της αυλής (με μπογιές και πινέλα) τέσσερα δέντρα αντιπροσωπευτικά της κάθε εποχής, σύμφωνα με την τεχνική ντρίπινγκ του ζωγράφου Τζάκσον Πόλακ.

Ένα αριστουργηματικό βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο, μεγάλο μέγεθος (27 * 37 εκ.), και εξαιρετική μετάφραση από τις Agnieszka Barbara Czerwinska και Μαριάννα Ψύχαλου. Επιβάλλεται να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.