24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821 (Μακρυγιάννης και Ζωγράφος - Ένας αγωνιστής κι ένας καλλιτέχνης) Μαρίζα Ντεκάστρο

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

 

24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821 (Μακρυγιάννης και Ζωγράφος - Ένας αγωνιστής κι ένας καλλιτέχνης)

Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο

Επιμέλεια εικόνων: Νίκος Χαροκόπος

Επεξεργασία εικόνων: Μιχάλης Τζανετάκης

Επιστημονική επιμέλεια: Φωτεινή Ασημακοπούλου

Εκδόσεις : ΚΑΠΟΝ

 

Διάκριση: Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ

 

200 περίπου χρόνια πριν…  Ιωάννης Μακρυγιάννης. Ένας αγωνιστής  της Ελληνικής Επανάστασης. Παναγιώτης Ζωγράφος. Ένας καλλιτέχνης.  Ο Μακρυγιάννης αναθέτει στο Ζωγράφο να αναπαραστήσει σε πίνακες σημαντικές μάχες της επανάστασης, με την επιθυμία να αποτυπωθούν όσο γίνεται καλύτερα τα γεγονότα που έζησε και να τα παραδώσει όσο γίνεται πιο ζωντανά στους μεταγενέστερους.

Σήμερα, 200 περίπου χρόνια μετά… 24 υδατογραφίες της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, σύμβολο του Αγώνα του 1821, προσφέρονται στον αναγνώστη σε μια πολυτελή έκδοση, ως μια συνομιλία με την Ιστορία.

Η παιδαγωγός, συγγραφέας και κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο με τη φροντίδα των εκδόσεων ΚΑΠΟΝ και την επιστημονική επιμέλεια της Φωτεινής Ασημακοπούλου, καθηγήτριας Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημιουργεί ένα βιβλίο ευφυές, πολυεπίπεδο, διαθεματικό, με ισχυρή ιστορική τεκμηρίωση και υψηλή αισθητική. Ένα βιβλίο γνώσεων για το 1821, απελευθερωμένο από το γνωστό μοτίβο της εξύμνησης ηρωισμών, ένα βιβλίο που ρίχνει στα γεγονότα και στους πρωταγωνιστές τους μια ματιά βαθιά ανθρώπινη.  

Οι 24 υδατογραφίες μπαίνουν στο μικροσκόπιο της συγγραφέως και αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Σε 24 κεφάλαια με ευφάνταστους τίτλους, οι εικόνες μιλούν και δεν αφηγούνται μόνο μάχες αλλά θέτουν πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα, όπως : η ένδυση εκείνη την εποχή και οι καθημερινές συνήθειες, η αρχαιοκαπηλία, τα τοπωνύμια, η πολυγλωσσία, τα συναισθήματα των εχθρών, οι φιλέλληνες κ.ά. Η προσέγγιση αυτή δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα σύνθεση πληροφοριών και μια αναγνωστική περιπέτεια γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές.

Κάθε πίνακας γίνεται αφορμή για συζήτηση ανάμεσα στη συγγραφέα και ένα φανταστικό παιδί, όπου οι δυο συνομιλητές ισότιμα διατυπώνουν υποθέσεις  και καταθέτουν τη γνώση τους σε έναν ισορροπημένο διάλογο. Η Ντεκάστρο με το αφηγηματικό τέχνασμα του διαλόγου ενεργοποιεί το ενδιαφέρον των παιδιών,  ενισχύει την ενεργητική μάθηση και τα ενθαρρύνει να οικοδομήσουν τη γνώση.  Παράλληλα, οι πληροφορίες παρέχονται με μια φυσικότητα, χωρίς διδακτισμό και προβολή της αυθεντίας του ενήλικα γνώστη- παιδαγωγού- συγγραφέα.

Στην πραγματικότητα, στο βιβλίο αυτό ο διάλογος δεν είναι μόνο ένα αφηγηματικό τέχνασμα αλλά η κινητήριος δύναμη. Πίσω από τις εικόνες, κρύβονται οι διάλογοι ανάμεσα στον αγωνιστή και στον καλλιτέχνη, την ώρα της δημιουργίας. Πίσω από τα κείμενα, κρύβονται οι εσωτερικοί διάλογοι της συγγραφέως με τους δημιουργούς, την ώρα του στοχασμού και της αποκρυπτογράφησης και οι πραγματικοί διάλογοι με τους ερευνητές την ώρα της μελέτης των πηγών και της συγγραφής.

Μα εκείνος ο διάλογος που κάνει το βιβλίο αυτό ξεχωριστό, είναι ο διάλογος του παιδιού - αναγνώστη με την Ιστορία, η δυνατότητα που του δίνει να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.  Ο Μακρυγιάννης ήθελε τα γεγονότα να μην ξεχαστούν. Οι συντελεστές αυτής της έκδοσης ήθελαν κάτι παραπάνω. Να μεταφέρουν το χτες στο σήμερα, όχι για να το ζωντανέψουν αλλά για να το επενδύσουν στο αύριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.