Ο Μούργος (Κολά Γκουτμάν, Μαρκ Μπουταβάν)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

 

Βιβλίο: Ο Μούργος

Συγγραφέας: Κολά Γκουτμάν

Εικονογράφος: Μαρκ Μπουταβάν  

Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα

Εκδόσεις : Μίνωας

 

Διακρίσεις: Έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες. Έχει γίνει τηλεοπτική σειρά στη Γαλλία.

Ο Μούργος που γεννήθηκε σε έναν σκουπιδοτενεκέ, μυρίζει σαν άπλυτη κάλτσα, είναι γεμάτος ψύλλους και δεν μπορεί να ξεχωρίσει το αριστερό από το δεξί. Όμως έχει μια καλή και τρυφερή καρδιά, που κρύβεται καλά κάτω από το αποκρουστικό του τρίχωμα, ίδιο με τριμμένη μοκέτα.

Το όνειρο του Μούργου είναι να βρει ένα αφεντικό. Με απίστευτη αφέλεια, πιστεύει ότι όλα τα αφεντικά είναι καλά, αγαπούν τα σκυλιά τους και τα ταΐζουν κροκέτες. Βρόμικος σαν γουρουνάκι κι ανόητος σαν γαϊδουράκι, αποχαιρετά τον φίλο του τον Χαλκομανία, τον πιο επίπεδο και πατημένο γάτο στον κόσμο και ξεκινάει για τη μεγάλη του περιπέτεια. Θα γίνει φύλακας στην αυλή ενός άκαρδου αφεντικού που πουλάει τα σκυλάκια του σε μαγαζί που φτιάχνει χοτ-ντογκ , θα φάει κροκέτες με υπνωτικό και θα κοιμηθεί βαριά ενώ οι κλέφτες κάνουν έφοδο στο σπίτι, θα κινδυνεύσει να γίνει άρωμα με την ονομασία Παριζιάνος σκύλος.  Μα ακόμα και στη ζωή ενός μούργου συμβαίνουν κάπου -κάπου θαύματα…

Ένας σκύλος γεμάτος καλοσύνη, την οποία δυστυχώς δεν έχουν οι πιο πολλοί από τους ανθρώπους που συναντάει στο δρόμο του, γίνεται ένας ήρωας που χαρίζει γέλιο αλλά και συγκίνηση. Οι εικόνες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και κάνουν τον ήρωα να δείχνει τόσο χαριτωμένος , που όλοι θα ήθελαν να τον υιοθετήσουν,  παρά τις περιγραφές στο κείμενο που υπερτονίζουν την αποκρουστική όψη του, την απαίσια μυρωδιά του, τους ψύλλους που χοροπηδούν στην πλάτη του. Ο Μούργος θα γοητεύσει, όμως,  τους μικρούς αναγνώστες , κυρίως με τη θετική του διάθεση, την αισιοδοξία του, τις γκάφες του και την αφέλειά του. 

Μια αφήγηση που ρέει σε μια φροντισμένη μετάφραση της Εύης Γεροκώστα, και στην οποία αισθανόμαστε τη δική της πινελιά ευαισθησίας και εκφραστικότητας.  Ένα βιβλίο που αγκαλιάζει με τρυφερότητα πολλά κοινωνικά θέματα (αδέσποτα ζώα, κακοποίηση ζώων, εγκατάλειψη,  υιοθεσία, φιλία, κ.ά) και μας προκαλεί να αναζητήσουμε τον ήρωα σε νέες περιπέτειες!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.