Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Ο μικρός ζωγράφος των βράχων)

Βιβλίο: Ο μικρός ζωγράφος των βράχων

Συγγραφέας: Μαρία Πετκανοπούλου

Εικονογράφος: Άννα Καρνή

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

 

Διάκριση: Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2011 του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στην παλαιολιθική εποχή μας χαρίζει το βιβλίο της Μαρίας Πετκανοπούλου με τον τίτλο : Ο μικρός ζωγράφος των βράχων.

Ήρωας ο μικρός Ποκ που  παρατηρεί εντυπωσιασμένος τόσο τα χρώματα της φύσης   όσο και τις εικόνες γύρω του. Ανακαλύπτοντας  τη δυνατότητα να σχεδιάζει βάζοντας χρώματα πάνω στους βράχους, αφήνει σε δεύτερη θέση το όνειρό του να βγει για κυνήγι κι ασχολείται με τη βραχογραφία.

Με συνέπεια ήθος και μελέτη πραγματολογικών στοιχείων η συγγραφέας παρουσιάζει μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορία για μικρά παιδιά πληροφορίες για μια ζωή που είναι πολύ μακρινή. Ωστόσο ο μικρός αναγνώστης μπορεί να βρει μέσα στο κείμενο στοιχεία από τον εαυτό του αφού τα παιδιά σ’όλες τις εποχές ονειρεύονται, κάνουν σχέδια, θέλουν να ακολουθήσουν τη ζωή  των μεγάλων, συνεπαίρνονται  από όσα μαγικά έχει να τους παρουσιάσει  το περιβάλλον γύρω τους, έλκονται από τη μαθητεία που αφορά στα ενδιαφέροντά τους , γίνονται δημιουργικά  και αξιώνουν την αναγνώριση και επιπλέον έχουν μια μαμά που κάνει τα πάντα για να στηρίξει τα όνειρά τους.

Στην ιστορία ο ήλιος έχει τη θέση που του αξίζει και είναι αυτός που δίνει χρώματα στη γη,  ο μικρός ζωγράφος εμπιστεύεται τον παππού και μαθαίνει να βρίσκει μέσα στη φύση τις απαιτούμενες μπογιές, οι μεγάλοι  δείχνουν τον θαυμασμό τους  στο ταλέντο του.

Χωρίς ίχνος διδακτισμού το βιβλίο δείχνει στα παιδιά τον τρόπο ζωής εκείνων των ανθρώπων δίνοντας πληροφορίες για την κατοικία, την τροφή, τις ασχολίες.

Η ρεαλιστική εικονογράφηση της  Άννας Καρνή  είναι στα θετικά του βιβλίου.

Η ιστορία ακολουθείται από μικρό παράρτημα με τις απαιτούμενες πληροφορίες και ενδείκνυται για ανάγνωση μέσα στο σχολείο όπου  μπορεί να αξιοποιηθεί διαθεματικά και να συνδεθεί με πολλά γνωστικά αντικείμενα όπως η ιστορία, η μελέτη περιβάλλοντος, τα εικαστικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.