Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Οι μάγισσες)

Βιβλίο:Οι μάγισσες

Συγγραφέας: Ρόαλντ Νταλ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Διάκριση:Βραβείο Whitbread

Ο συγγραφέας της  «Ματίλντας» και του «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας»  έχει κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων παιδιών σ’ ολόκληρο τον κόσμο με τη φαντασία, το χιούμορ, την αμεσότητα και τους έξυπνους χαρακτήρες του.  Οι μάγισσες στο βιβλίο του δείχνουν φαινομενικά  όπως όλες γυναίκες  αλλά εκείνες έχουν σα σκοπό να εξοντώσουν τα παιδιά που δεν τα αντέχουν με κανένα τρόπο. Κανείς δεν μπορεί εύκολα να τις αναγνωρίσει. Ωστόσο φορούν πάντα γάντια για να κρύβουν τα γαμψά νύχια τους, περούκα αφού είναι φαλακρές, κουτσαίνουν αφού τους ενοχλούν τα παπούτσια που στριμώχνουν πόδια τετράγωνα χωρίς δάχτυλα.

Ο μικρός ήρωας του βιβλίου έχει εκπαιδευτεί από τη γιαγιά του να τις αναγνωρίζει αλλά η κακή του τύχη τον φέρνει αντιμέτωπο με όλες τις μάγισσες της Αγγλίας στην ετήσια σύναξή τους. Εκείνες έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν όλα τα παιδιά σε ποντίκια κι αρχή κάνουν από εκείνον και τον φίλο του τον Μπρούνο. Ωστόσο τα δυο ποντίκια- παιδιά αναλαμβάνουν δράση και αλλάζουν το σχέδιο. Οι μάγισσες πέφτουν στην ίδια τους την παγίδα.

Το βασικό θέμα του κειμένου  έχει σχέση με την επιφυλακτική στάση  που πρέπει να κρατά το παιδί απέναντι σε άγνωστα άτομα. Βέβαια, τόσο όσον αφορά τους ήρωες αλλά και όσον αφορά γενικότερα την οπτική γωνία του θέματος, το βιβλίο ταιριάζει περισσότερο στην αγγλοσαξωνική κουλτούρα και ίσως εύλογα κάποιος παρατηρήσει ότι ενδέχεται να δημιουργήσει φόβο και άσχημες εικόνες σε παιδιά που δεν είναι εξοικειωμένα να διαβάζουν κείμενα σχετικά με μάγους, μάγισσες και άλλα όντα με υπερφυσικές δυνάμεις. Ωστόσο  πάντα μέσα  στα δικά μας παραμύθια υπήρχαν μάγισσες και επιπλέον το χιούμορ το οποίο συναντάται στο βιβλίο, η περιπέτεια  αλλά και η στάση των ηρώων μάλλον ευχάριστο κάνουν το βιβλίο και σίγουρα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφού έχει πολλή δράση και δυνατή πλοκή. Η επικράτηση του καλού και η δικαίωση των αγώνων των μικρών ηρώων συνηγορεί στα παραπάνω.

Είναι ένα υπέροχο βιβλίο που διαβάζεται  από μικρούς και μεγάλους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.