Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Η άλλη φωνή)

Βιβλίο: Η άλλη φωνή

Συγραφέας: Άννα Γκέρτσου- Σαρρή

Εκδόσεις: Κέδρος

Διάκριση: Κρατικό βραβείο Παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου  2005

Η Άννα Γκέρτσου Σαρρή έφυγε αφήνοντας πίσω της σημαντικό έργο. Ανάμεσα στα πολλά καλογραμμένα και γεμάτα ευαισθησία βιβλία βρίσκεται και «Η άλλη φωνή» ένα κείμενο που θίγει θέματα διαχρονικά και τιμήθηκε με κρατικό βραβείο. Η  νεαρά Μαρίνα ετοιμάζεται για τις πανελλήνιες εξετάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της. Η επιλογή της σχολής σχετίζεται με την αγωνία των γονιών και του οικείου περιβάλλοντός της για επαγγελματική αποκατάσταση. Βλέπει τη σκληρή πραγματικότητα, ασπάζεται τη λογική των άλλων, ωστόσο τα δικά της όνειρα είναι διαφορετικά.  Μέσα της μιλάει μια «άλλη φωνή» αυτή που ορίζει τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου με τα ξεχωριστά του ενδιαφέροντα και το δικαίωμα να σχεδιάσει τη ζωή του όπως ο ίδιος θέλει. Η ευτυχία και η πληρότητα του καθενός δεν βρίσκεται εκεί όπου οι άλλοι χαράζουν δρόμους αλλά στην προσωπική πορεία αυτή που ενδεχομένως περιέχει εμπόδια, αλλά έχει επιλεχθεί από τον ίδιο.

Δίπλα στην αγωνία για την επιτυχία στις εξετάσεις, άλλα θέματα εξ ίσου σημαντικά: η φιλία, οι παρέες, το σχολείο, η οικογένεια.

Ο Στέφανος αντιπροσωπεύει τον έρωτα, ένα δυνατό συναίσθημα που δίνει φτερά στη νεαρά κοπέλα την κάνει να νιώθει ότι η ζωή είναι κι αλλού, πέρα από τα διαβάσματα.

Ο Μπάμπης, ο μικρός αδερφός, έχει τη δική του οπτική γωνία σε όσα συμβαίνουν. Η συγγραφέας τον βάζει να παρεμβαίνει στην ιστορία με συνοπτικές ατάκες, έτσι όπως λογικά εκφράζεται το σύνολο των εφήβων.

Η Υβόννη που φαινομενικά τα έχει όλα, δείχνει ευνοημένη από τη ζωή και εγείρει το θαυμασμό των συμμαθητών και τη ζήλια των συμμαθητριών της είναι σκόπιμα στην ιστορία κουβαλώντας τη προσωπική της ιστορία αυτή που δείχνει ότι αλλού είναι ο πραγματικά δύσκολος αγώνας κι όχι στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η επιλογή της Μαρίνας τελικά θα βρει σύμφωνους του υπόλοιπους;

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί με μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.