Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (H Άννα και ο Χελιδονάνθρωπος)

Βιβλίο: H Άννα και ο Χελιδονάνθρωπος

Συγγραφέας: Γκάμπριελ Σάβιτ

Εκδόσεις : Ψυχογιός

Διάκριση: NY Times Bestseller, Βραβείο Publishers Weeikly

Η ιστορία της Άννας Ουάνια στην Κρακοβία την οποία περιγράφει ο συγγραφέας στο βιβλίο είναι ότι καλύτερο διάβασα τελευταία στην αντίστοιχη κατηγορία. Πρέπει αρχικά να διευκρινίσω ότι ενώ το βιβλίο απευθύνεται σε εφήβους αποτελεί παράλληλα ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα για ενήλικες. Συναρπαστικό με όλη τη σημασία της λέξης αφού καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες.

Ο Γκάμπριελ Σάβιτ έχει να μας πει πολλά που γνωρίζουμε και πολλά που θα θέλαμε να μάθουμε. Γνωρίζουμε –μας τα είπαν πολλοί συγγραφείς- τη φρίκη του πολέμου, ενδιαφερόμαστε να μάθουμε όσα κρύβονται στην ψυχή ανθρώπων που τον έζησαν ο καθένας από τη δική του θέση.

Αφηγήτρια η μικρή Άννα η οποία μένει μόνη όταν οι Γερμανοί συλλαμβάνουν τον πατέρα της ώσπου συναντά έναν περίεργο άνδρα και τον ακολουθεί στις περιπλανήσεις του στα χρόνια του πολέμου. Δυνατό χαρακτηριστικό ο τρόπος με τον οποίο η Άννα αφηγείται όσα της συμβαίνουν. Καταφέρνει μέσα στην παιδικότητά της να ενσωματώσει βαθιές αλήθειες.

Το βιβλίο κινείται σε τρεις άξονες. Τον ιστορικό που αποτελεί το φόντο και την αφορμή, τον πολιτικό όπου συναντάμε αίτια και εξελίξεις, τον κοινωνικό που παρουσιάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές. Παράλληλα με αυτούς το μαγικό στοιχείο περνάει ίσα να κάνει την ιστορία ενδιαφέρουσα. Ο Χελιδονάνθρωπος μιλάει τη γλώσσα των πουλιών, μπορεί να τα χειρίζεται. Μυστηριώδης, δυνατός και ασυνήθιστος χαρακτήρας, κινεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, τον ξαφνιάζει θετικά και αρνητικά. Στο βιβλίο το καλό και το κακό συνυπάρχουν μπαίνουν προς εξέταση κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Ένας άλλος χαρακτήρας, ο Εβραίος ρεμπ Χιρσλ προστίθεται στην παρέα –τον συναντούν κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεών τους- κι είναι αυτός στον οποίο βασίζεται ο συγγραφέας για να τονίσει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων όσον αφορά στη σκέψη, τις προτεραιότητες, τις πράξεις.

Για την αιτία των περιπλανήσεών τους δίνεται μια πρόφαση, η αλήθεια είναι αλλού. Οι συμβολισμοί και οι αλληγορίες πολλοί, επιτρέπουν στον αναγνώστη να κάνει τη δική του μοναδική διαδρομή μπαίνοντας σε δύσκολα μονοπάτια, αναγκασμένος να δει όσα δεν τολμά να δει.

Ζωντανές εικόνες, συναρπαστικός λόγος, τρυφερότητα και παράλληλα έντονος λυρισμός δίνουν στο άψογα δομημένο μυθιστόρημα όσα χρειάζονται για να το κατατάξουν σε ιδιαίτερη θέση και να αφήσουν απόηχο στις καρδιές των αναγνωστών, απόηχο που θα τους ακολουθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.