Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Κώδικας 99)

Βιβλίο: Κώδικας 99

Συγγραφέας: Γιώτα Φώτου

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Αλεξία Οθωναίου

Εκδόσεις : Ψυχογιός

 

Διακρίσεις: ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ 2012

ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΚΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2012

 

Γύρω από ένα κρυπτόλεξο με την υπογραφή «Κώδικας 99», η Γιώτα Φώτου, πλέκει την ιστορία των εφήβων ηρώων της με τρόπο άμεσο και ρεαλιστικό. Ο Γιάννης, ο κεντρικός ήρωας, είναι μαθητής Γυμνασίου. Ένα ώριμο παιδί που προσπαθεί να εξηγήσει τα «πώς» και τα «γιατί» του δικού του μικρόκοσμου, να κατανοήσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Όταν ο καθηγητής φυσικής δίνει στην τάξη του ένα δύσκολο γρίφο και αμέσως μετά λαμβάνει ένα μέιλ με ένα κρυπτογραφημένο κείμενο, η καθημερινότητά του θα αλλάξει με απρόσμενο τρόπο. Η λύση θα φέρει τον Γιάννη μπροστά σε μια μεγάλη αποκάλυψη αλλά και σε μια μεγάλη αλήθεια: χρειάζεται μερικές φορές να αποκωδικοποιούμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας γιατί τα φαινόμενα απατούν.

Ο «Κώδικας 99» είναι ένα από τα βιβλία της Γιώτας Φώτου που ξεχώρισαν. Ίσως γιατί είναι είναι βιβλίο αισιοδοξίας. Οι έφηβοι δηλώνουν «παρόντες», ως σκεπτόμενοι νέοι άνθρωποι που θέλουν να οραματίζονται, να διεκδικούν και να ερωτεύονται παρά τα προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας (την ενδοσχολική βία, τη σχολική αποτυχία, το ρατσισμό, την οικονομική κρίση). Ο Γιάννης, ο αδελφικός του φίλος Παπ, η αλλοδαπή Αλσίρα, η δυσλεκτική Ρένια, ακόμη κι αν ακροβατούν ανάμεσα στις απαιτήσεις της κοινωνίας, της οικογένειας, του σχολείου και στις δικές τους επιθυμίες, ιδιαιτερότητες, ανησυχίες, καταφέρνουν να ισορροπήσουν. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν επίσης «παρόντες», είτε για να ακούσουν τα προβλήματα των μαθητών τους, είτε για να δώσουν κίνητρα για μάθηση μέσα από ένα γρίφο που ξεκλειδώνει σιωπές.

Ο «Κώδικας 99» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από νεαρούς αλλά και από ενήλικες αναγνώστες. Να διαβαστεί από όλους όσοι επιθυμούν να ακούσουν την αυθεντική φωνή των εφήβων αλλά και τη φωνή της Γιώτας Φώτου που σώπασε νωρίς, ενώ είχε –είμαι σίγουρη- τόσα πολλά και ξεχωριστά να μας πει, να μας γράψει και τόσα πολλά όμορφα μηνύματα ακόμη να κωδικοποιήσει.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.