Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Η μαρμελαδού)

Βιβλίο: Η μαρμελαδού

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Εικονογράφος: Βάσω Ψαράκη

Εκδόσεις: Πατάκης

Διάκριση: Βραχεία Λίστα βραβείων του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού βιβλίου 2017

Αρώματα από φρούτα του δάσους και ψημένης ζάχαρης γεμίζουν τις σελίδες αυτού του παραμυθιού και φέρνουν τη γλύκα στην ψυχή των αναγνωστών.

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν ήταν η Νίνα που έμαθε από τη γιαγιά της να κάνει τις πιο νόστιμες μαρμελάδες του κόσμου που πέρα από νοστιμιά είχαν και μαγικές ιδιότητες κι όποιοι τις έτρωγαν γίνονταν «αθώοι και ξένοιαστοι σαν παιδιά». Ήταν κι ένας νεαρός βασιλιάς σκληρός και άδικος με καρδιά σαν πέτρα που ποτέ και με τίποτα δεν ήταν ευχαριστημένος.

Τι ακριβώς χρειάζεται ένας άνθρωπος για να θυμηθεί την πραγματική του υπόσταση, να ανοίξει την πόρτα στο χαμόγελο, στην καλοσύνη, στην αγάπη, να διώξει την γκρίνια, την απληστία και την αδιαφορία από τη ζωή του; Υπάρχει μια μαγική συνταγή για να γίνουν όλα αυτά;

Τόσο το τρυφερό κείμενο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, όσο και οι υπέροχες εικόνες της Βάσως Ψαράκη δίνουν μια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα που δείχνει την αγάπη, την απλότητα, την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Στην αληθινή ζωή δε γίνονται συχνά θαύματα, δεν αλλάζουν συμπεριφορές, δε σταματούν οι πόλεμοι με μια κουταλιά μαρμελάδα. Ωστόσο η ζωή γίνεται πιο γλυκιά με την αποδοχή, την κατανόηση, το συναίσθημα, τον έρωτα, την αγάπη. Όταν κάποιος αφήνει την καρδιά του ελεύθερη να δει πέρα από το προσωπικό συμφέρον όλα γίνονται πιο εύκολα, πιο απλά, πιο χαρούμενα.

Η κατάληξη της ιστορίας δείχνει έναν κόσμο σαν αυτό που όλοι θα επιθυμούσαμε. Όλοι μαζί μοχθούν για το συνολικό καλό, για την απάλειψη της αδικίας. Είναι ένας κόσμος ανοιχτός με ίσους όρους, ένας κόσμος που κάλο είναι να γνωρίσουν τα παιδιά. Το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να τους προβληματίσει και να τους προσανατολίσει προς αυτή την κατεύθυνση. Κι αν ακόμα δεν καταφέρουν να φτιάξουν αυτόν τον κόσμο, σίγουρα θα βγουν κερδισμένα γνωρίζοντας τις αξίες και τις προτεραιότητες στη ζωή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.