Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Βοήθεια!)

Βιβλίο: Βοήθεια!

Συγγραφέας: Άντρη Αντωνίου

Εικονογράφος: Στάθης Πετρόπουλος

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Διάκριση: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Τα δίδυμα αδέρφια Ιφιγένεια και Αλέξανδρος αποφασίζουν να στήσουν έναν πάγκο έξω από την πόρτα τους και να πουλήσουν σπιτικές λεμονάδες ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα για να αγοράσουν ένα ποδήλατο αφού η οικονομική κατάσταση των γονιών τους είναι περιορισμένη. Έτσι έρχεται στα χέρια τους ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ πάνω στο οποίο είναι γραμμένη η λέξη «βοήθεια» και τότε αποφασίζουν να ψάξουν το άτομο που την έγραψε με σκοπό να το «βοηθήσουν». Αυτό το εύρημα της συγγραφέως δίνει ροή στην ιστορία και βοηθά να ξετυλιχτεί το κουβάρι που οδηγεί σε πολύ διαφορετικό σημείο από αυτό που φαντάζονται τα παιδιά. Το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται η πλοκή είναι ιδανικό. Μια γειτονιά όπου όλοι γνωρίζουν όλους και έχουν τη διάθεση να φροντίσει ο ένας τον άλλον.

Πρόκειται για μια περιπέτεια μυστηρίου με μεγάλες ανατροπές . Καλογραμμένο βιβλίο με αρκετό χιούμορ, τοποθετημένο στη σύγχρονη εποχή δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να αναγνωρίσουν την καθημερινή τους ζωή μέσα στις σελίδες του και να ταυτιστούν με τους ήρωες, ενώ παράλληλα δείχνει τις ανθρώπινες σχέσεις (ενδοοικογενειακές, σχέσεις δυο φύλων, σχέσεις ατόμων μέσα σε ένα κοντινό περιβάλλον – γειτονιά) και προωθεί μηνύματα όπως αυτό της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, της ανάγκης του κάθε ατόμου να προσπαθήσει μόνος για την απόκτηση υλικών αγαθών με στόχο την αυτάρκεια , της φιλαναγνωσίας και της επιμέλειας στο σχολείο.

Δίπλα στην Ιφιγένεια και τον Αλέξανδρο εμφανίζονται η κυρία Διοτίμα, ο βιβλιοπώλης κύριος Αρίσταρχος, ο συμμαθητής των διδύμων Βρασίδας, φιγούρες που υπάρχουν και κινούνται στη ζωή κάθε παιδιού και εδώ ακριβώς φαίνεται η ικανότητα της συγγραφέως Άντρης Αντωνίου η οποία αναπαράγει την πραγματικότητα με ρεαλιστικούς διαλόγους και περιγραφές καταφέρνοντας παράλληλα να εγείρει το συναίσθημα στην ψυχή των αναγνωστών και να κρατήσει το ενδιαφέρον τους αμείωτο ως το τέλος.

Την ιστορία ενισχύει η καλαίσθητη ασπρόμαυρη εικονογράφηση του ταλαντούχου Στάθη Πετρόπουλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.