Ο άνθρωπος φωτιά: (Κωνσταντίνος Πατσαρός)
Ανανεώθηκε 13:58 Τρίτη, 31 Μαϊ 2022 0 Βιβλία που ξεχώρισαν Διαβάστηκε 530 φορέςΟ ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ
Βιβλίο: Ο άνθρωπος φωτιά
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Πατσαρός
Εικονογράφος: Ελένη Τσάμπρα
Εκδόσεις : Πατάκης
Διάκριση: Βραβείο ελληνικής εφηβικής λογοτεχνίας στα Βραβεία Βιβλίου Public 2018
Ένα γυμνασιόπαιδο ξυπνά με κομμένη την ανάσα σε ένα σκηνικό τρόμου. Μια φωτιά που καίει όλο το νησί, εμφανίζεται απειλητικά στο κατώφλι του. Μια οικογένεια τρέχει μέσα στην πύρινη λαίλαπα για να γλιτώσει εγκαταλείποντας στις φλόγες την περιουσία της και μια ελιά τριακοσίων ετών, «περήφανη γιαγιά», φύλακα του σπιτιού, μάρτυρα των αναμνήσεων.
Έτσι ξεκινάει το βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα Κωνσταντίνου Πατσαρού, με αφηγητή το νεαρό Βασίλη, που ήρθε και φέτος στο νησί, όπως κάθε χρόνο, για να περάσει ανέμελες στιγμές με τους φίλους του, τον Γιάννη και την Άρτεμη. Μακριά από την Αθήνα με τις «καμουφλαρισμένες κεραίες», δίπλα στη θάλασσα και κάτω από τη μεγάλη συκιά, με τα γλυκά σύκα, που «μύριζαν θυμαρίσιο μέλι». Όταν η φωτιά σβήνει, ο θυμός καίει ακόμη πιο δυνατός. Σε ένα διαφορετικό σκηνικό, ζωγραφισμένο λες με μαύρο μαρκαδόρο, οι τρεις φίλοι θα προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο της φωτιάς σε μια αναζήτηση που τους οδηγεί από το σήμερα στο χτες, στα κρυμμένα μυστικά, στις θαμμένες αλήθειες. Η μία γενιά θα δώσει την σκυτάλη στην άλλη, από τον αφηγητή - εγγονό, στον αφηγητή - πατέρα και στον αφηγητή - παππού, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει τις διαφορετικές πτυχές της ιστορίας, τη σχέση της κάθε γενιάς με τη φύση, τα ίχνη του ανθρώπου φωτιά, δημιούργημα της φαντασίας αλλά και αλαζονική φωνή της απληστίας, του εύκολου κέρδους, της σκληρής πραγματικότητας.
Οι ήρωες καθημερινοί και το θέμα επίκαιρο σε μια Ελλάδα που δεν λησμονά κάθε καλοκαίρι να φλέγεται, τοποθετούνται από τον συγγραφέα σε μια αφήγηση ζωντανή, ρεαλιστική και ταυτόχρονα βαθιά συγκινητική χωρίς λεκτικές εξάρσεις. Μια αφήγηση γεμάτη εικόνες που ολοκληρώνεται αριστοτεχνικά με ένα δεκαεξασέλιδο κόμικ, μια δημιουργική απάντηση των ηρώων του βιβλίου στην καταστροφή, μια τοποθέτηση των νέων απέναντι στο μέλλον του πλανήτη, στην οικολογική κρίση, μια ωδή στα δέντρα και στον ισχυρό δεσμό τους με το ανθρώπινο είδος.
Με χαρά διαβάζουμε και πάλι το βιβλίο του Κωνσταντίνου Πατσαρού στην νέα του έκδοση από τις εκδόσεις Πατάκη, με την εικονογράφηση της Ελένης Τσάμπρα, η οποία αποτυπώνει με μαύρες σελίδες και έντονες κόκκινες πινελιές την υψηλή αισθητική της ίδιας της αφήγησης. Ένα βιβλίο που ξεχώρισαν οι αναγνώστες και αξίζει να διαβάσετε.