Οι μέρες της σιωπής (Έφη Λαδά)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

 

Βιβλίο: Οι μέρες της σιωπής

Συγγραφέας: Έφη Λαδά

Εικονογράφος: Έφη Λαδά

Εκδόσεις : Πατάκη

 

Διάκριση: Βραχεία Λίστα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2020

 

Ένας σκοτεινός μάγος οδηγεί τη Φωτιά σε ένα όμορφο πράσινο τόπο, σε μια γωνιά του κόσμου. Εκείνη απλώνει τα καυτά της χέρια και καίει τα πάντα στο πέρασμά της. Μια σκοτεινή Σιωπή απλώνει τη σκιά της στον τόπο αυτό και μένει εκεί για μέρες, μήνες, εποχές… Ώσπου μια μέρα, μικρά παιδιά φυτεύουν στο χώμα σπόρους που λίγο καιρό μετά φέρνουν το πράσινο ξανά και μαζί του την Ελπίδα …

Μια λιτή αφήγηση σε ένα βιβλίο αλληγορικό με υπέροχες εικόνες και την υπογραφή της ξεχωριστής Έφης Λαδά. Εντυπωσιακές γυναικείες φιγούρες, η Φωτιά, η Σιωπή και η Ελπίδα κυριαρχούν τόσο στο κείμενο όσο και στην εικονογράφηση. Το μήνυμα του βιβλίου ξεπερνάει την καλλιέργεια μιας οικολογικής συνείδησης και αγγίζει κάθε είδους καταστροφή, περιβαλλοντική ή βαθιά προσωπική, την οποία θέλουμε να αποκαταστήσουμε, να γιατρέψουμε, να ξεπεράσουμε. Κι εκείνο που εντυπωσιάζει είναι που ο πρωταγωνιστικός ρόλος δίνεται στη Σιωπή, από τον τίτλο κιόλας, κι όχι τυχαία. Η Σιωπή είναι εκείνη που καλλιεργεί το έδαφος για την αναγέννηση και την αλλαγή. Είναι εκείνη που κάνει τον κακό μάγο ανίσχυρο. Η δύναμη της Σιωπής ως μια διαδικασία, μια αναμονή που λυτρώνει, είναι στο βιβλίο αυτό το πιο σημαντικό παρηγορητικό στοιχείο για τον αναγνώστη. Τα πράγματα, όταν είναι δύσκολα δεν αλλάζουν μαγικά.

Από την άλλη μεριά, η Ελπίδα είναι μια φιγούρα που απεικονίζεται με έντονα διαπολιτισμικά στοιχεία και φαίνεται να κρατάει όλο τον κόσμο πάνω της. Πάνω στην Ελπίδα στηρίζονται όλα κι αυτό είναι μια αλήθεια οικουμενική. Κι επειδή η Ελπίδα ανήκει στο μέλλον, η αναγέννηση στην ιστορία αυτή δεν θα μπορούσε παρά να είναι έργο των παιδιών.

Καταλαβαίνουμε ότι μια τέτοια ιστορία βαθιά αλληγορική έχει σίγουρα ξεπηδήσει από μια πραγματικότητα . Όταν μια εικονογράφος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει εκτός από τα χρώματα και τις λέξεις και να φτιάξει ένα βιβλίο ολότελα δικό της, τότε σίγουρα υπάρχει ένα ισχυρό εσωτερικό κίνητρο. Σε μια γλυκιά εξομολόγηση, η δημιουργός αποκαλύπτει ότι το βιβλίο αυτό συνδέεται με τις φωτιές που πλήγωσαν την πελοποννησιακή γη τον Αύγουστο του 2007. Στα χέρια μας έφτασε μετά από μια τραγική συγκυρία, την μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι, το 2018. Μια αφήγηση που ακουμπάει πάνω σε μνήμες μπορεί γρήγορα να γίνει δική μας. Παιδιά αλλά και ενήλικες θα βρουν στις σελίδες της κάτι που υπάρχει μόνο στα ξεχωριστά βιβλία : την ανάγκη να το διαβάσουν ξανά και ξανά, την επιθυμία να φυτέψουν το δικό τους σπόρο και να καλλιεργήσουν την Ελπίδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.