Εεε, βατράχι! Εεε, σκύλε! (Kes & Claire Gray, Jim Field)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

 

Βιβλία: Εεε, βατράχι! Εεε, σκύλε!

Συγγραφέας: Kes & Claire Gray

Εικονογράφος: Jim Field

Μετάφραση: Γιώργος Τσακνιάς

Εκδόσεις : Παπαδόπουλος

 

Διάκριση: Παγκόσμιο best-seller

 

Εεε, βατράχι, φωνάζει μια αυταρχική γάτα σε ένα βατράχι που δε θέλει με τίποτα να κάτσει στου κούτσουρου τη ράχη. Γιατί δεν ξέρει το βατράχι ότι κάθε ζώο δεν κάθεται όπου λάχει. Στα χαλάκια κάθονται μόνο τα γατάκια, στην καρέκλα μόνο οι λαγοί, τα μουλάρια στα σκαμνάκια, στον καναπέ τα σκιουράκια.

Έτσι ξεκινάει μια διασκεδαστική σουρεαλιστική, έμμετρη ιστορία με ένα βατράχι που μαθαίνει από μια γάτα πως κάθε ζώο έχει τη δική του θέση.  Ζώα οικεία στα παιδιά αλλά και ζώα παράξενα παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου και κάθονται στα πιο απίθανα μέρη.  Ένα λιοντάρι πάνω σε σίδερο, οι παπαγάλοι σε ένα βουνό από καρότα, οι αλεπούδες στις κούτες, οι ψύλλοι στον αρακά, τα γίδια πάνω σε παλτά και πουθενά μια βολική θέση για το βάτραχο. Όλες οι θέσεις πιασμένες  … και ουπς! πού πάει να κάτσει το σκυλί; Τα σκυλιά κάθονται πάνω στα βατράχια αλλά αυτό πάει πολύ!

Εεε, σκύλε, φωνάζει τώρα το βατράχι στο δεύτερο βιβλίο της σειράς και επαναστατεί  αλλάζοντας τους κανόνες. Το σκυλί δε θα κάθεται πλέον επάνω σε βατράχι… Το σκυλί θα κάθεται στου κούτσουρου τη ράχη. Ε, και –ναι – όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να αλλάξουν θέση. Η γάτα πάνω σε κουνούπι, να μην το κουνάει ρούπι, η αρκούδα στη σκάλα, οι γυμνοσάλιαγκες στην τάπα της μπανιέρας και οι μύγες σε πίτες στο τέλος της ημέρας. Και στο τέλος του βιβλίου το βατράχι, στην πιο αναπαυτική θέση, πάνω σε μια ξαπλώστρα απολαμβάνει την καινούρια τάξη πραγμάτων!

Οι βραβευμένοι δημιουργοί, δεν έφτιαξαν απλά μια διασκεδαστική ιστορία. Οι μικροί αναγνώστες θα απολαύσουν τις εικόνες και την αφήγηση, όχι μόνο για την εκφραστικότητα και το χιούμορ αλλά, κυρίως,  επειδή θα βρουν σε μεγάλες δόσεις εκείνα τα στοιχεία που λατρεύουν: ζωάκια και ρίμες. Τα ζωάκια πρωταγωνιστές  μέσα από την ελκυστική και γεμάτη ζωντάνια εικονογράφηση  γοητεύουν τα παιδιά. Οι ρίμες που ξεχωρίζουν στο κείμενο, γραμμένες με έντονη γραφή, ενισχύουν τη φωνολογική επίγνωση των παιδιών προσχολικής ηλικίας και γενικότερα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, ενώ παράλληλα προκαλούν για παιχνίδι και δίνουν εξαιρετικές ευκαιρίες για γλωσσικά παιχνίδια δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης.  Διόλου εύκολο εγχείρημα η μετάφραση αυτού του κειμένου , που ενώ δείχνει λιτό απαιτεί έξυπνους ελιγμούς, αφού η εικόνα και η ομοιοκαταληξία λειτουργούν δεσμευτικά, αλλά ο Γιώργος Τσακνιάς  ανταποκρίθηκε στην πρόκληση με επιτυχία και προσφέρει ένα κείμενο που κυλάει ευχάριστα.  

Ο μικρός βάτραχος που προσπαθεί να κατανοήσει τους κανόνες  και επαναστατεί για να τους ανατρέψει εύκολα θα γίνει αγαπημένος ήρωας των μικρών αναγνωστών,  που χαίρονται να δοκιμάζουν τα όρια και να διαπραγματεύονται τα πάντα.  Η ανυπακοή στο δεύτερο βιβλίο γίνεται μια πράξη ευφάνταστη και γοητευτική.   

Για την απόλαυση της ανάγνωσης και για όλα τα παραπάνω, οι συγγραφείς: Kes & Claire Gray και ο εικονογράφος Jim Field κέρδισαν το πιο μεγάλο στοίχημα. Να προκαλέσουν αλλά και να γοητεύσουν , παρουσιάζοντας  στο αναγνωστικό κοινό τους δυο πραγματικά διαφορετικά, ξεχωριστά βιβλία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.