Βιβλία που ξεχώρισαν: Η δεσποινίς Ευφορβία και το ζαχαροπλαστείο της Σοφίας

Βιβλίο: Η δεσποινίς Ευφορβία και το ζαχαροπλαστείο της Σοφίας

Συγγραφέας: Λουίτζι Μπαλλερίνι

Εκδόσεις: Πατάκης

 

Διάκριση: Ιταλικό βραβείο Άντερσεν 2014

 

Η ευφορβία είναι ένα φυτό του οποίου τα φύλλα του κάποια εποχή του χρόνου μεταμορφώνονται και το εσωτερικό τους σκουραίνει παίρνοντας ένα παράξενο σχήμα καρδιάς.

Ευφορβία είναι το όνομα που επέλεξε ο Λουίτζι Μπαλλερίνι να δώσει στην κεντρική ηρωίδα του βιβλίου του, μια εκκεντρική γυναίκα που διατηρεί σε ένα απόμερο σημείο κάποιας πόλης ένα παράξενο ζαχαροπλαστείο που κάνει γλυκά «κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των πελατών». Τα γλυκά της εκκεντρικής Ευφορβίας δεν αποσκοπούν μόνο στη ευχαρίστηση του ουρανίσκου αλλά γίνονται πηγή έμπνευσης για να λυθούν τα προβλήματα που απασχολούν τον καθένα. Τα ονόματά τους δεν είναι συνηθισμένα αλλά περιγραφικά. Περιγράφουν τα προβλήματα του καθενός. Οι πελάτες εξομολογούνται στην Ευφορβία όσα τους απασχολούν κι εκείνη τους ετοιμάζει τα κατάλληλα γλυκά.

Από τις πρώτες σελίδες γίνεται αντιληπτό ότι ο συγγραφέας καταφέρνει με ευκολία να μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα διαφορετικό περιβάλλον όπου ο ρομαντισμός, η παραμυθένια ατμόσφαιρα, η βαθιά διείσδυση στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων συνθέτουν μια διαφορετική μαγική πραγματικότητα. Ωστόσο το βιβλίο είναι ρεαλιστικό παρά τους συμβολισμούς και τις μεταφορές.

Η δωδεκάχρονη Μάρθα και ο δεκατριάχρονος Ματτέο είναι παιδιά της σύγχρονης εποχής με προβλήματα κι ανησυχίες όμοιες με πολλών από τα σημερινά παιδιά.

Τι είναι αυτό που διαφέρει στον τρόπο σκέψης και τον τρόπο ζωής της Ευφορβίας; Ποια είναι τα στοιχεία που θα επηρεάσουν τη ζωή των δύο παιδιών –τα οποία βρίσκονται να μαθητεύουν μαζί της- και θα αλλάξουν τις ζωές τους. Υπάρχει άραγε μια μαγική τέχνη στις συνταγές του ζαχαροπλαστείου της σοφίας ή μήπως η βαθύτερη αναζήτηση των αιτιών που δημιουργούν τα προβλήματά τους και ο διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης δίνουν λύσεις. Η Ευφορβία δε διδάσκει μόνο τον τρόπο με τον οποίο κάνουν σαντιγί, μιλφέιγ, κρέμες ζαχαροπλαστικής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ο καθένας να πορεύεται στη ζωή. Η ενσυναίσθηση, η αυτοεκτίμηση, η υπομονή και επιμονή για την πραγματοποίηση των στόχων, η συνεργασία και η επικοινωνία ανάμεσα σε διαφορετικά άτομα, το πάθος για τη ζωή, οι ενδοοικογενειακές σχέσεις, ο ρόλος της ευγένειας στις συναναστροφές περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου με τρόπο «γλυκό», μοναδικό.

Ένα βιβλίο που θα το απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.