Έλα μαζί μου (Holly M. McGhee, Pascal Lemaître)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

 

Βιβλίο: Έλα μαζί μου

Συγγραφέας: Holly M. McGhee

Εικόνες: Pascal Lemaître

Μετάφραση: Αναστασία Δ. Μακρή

Εκδόσεις : ΑΓΚΥΡΑ

Διάκριση: Φιναλίστ στα βραβεία E.B. WHITE READ ALOUD

Αυτή είναι μια ιστορία που γράφτηκε προς τιμήν της φιλίας, της γενναιότητας και της προοπτικής ότι μπορούμε να είμαστε δυνατοί, ακόμη κι όταν αισθανόμαστε μικροί και απαρατήρητοι. Έτσι διατυπώνει ο συγγραφέας την προσωπική του πρόκληση να γράψει ένα βιβλίο για τη δύναμη που έχουμε όλοι οι άνθρωποι να αλλάξουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε καλύτερο.

Ένα μικρό κορίτσι παρακολουθεί κάθε μέρα στην τηλεόραση τις ειδήσεις, γεγονότα με θυμό και βία από όλο τον κόσμο. Το κορίτσι φοβάται όταν διαπιστώνει πόσο κακό κάνουν οι άνθρωποι, ο ένας στον άλλο. Μια μέρα, ρωτάει τους γονείς της τι θα μπορούσε να κάνει για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Ο μπαμπάς της απαντά «Έλα μαζί μου» και πηγαίνουν μαζί στον υπόγειο σιδηρόδρομο. Στη μικρή τους διαδρομή, χαιρετούν με ευγένεια και καλοσύνη όποιον συναντούν. Κι αυτό είναι ένα μικρό βήμα για να νικήσουν το φόβο τους για τους άλλους ανθρώπους. «Έλα μαζί μου», λέει και η μαμά στο κοριτσάκι και ψωνίζουν μαζί από το παντοπωλείο της γειτονιάς τους, όπου συναντιούνται άνθρωποι και γεύσεις από κάθε γωνιά της γης. Γιατί ένας καλός ή ένα κακός άνθρωπος δεν χαρακτηρίζει μια οικογένεια ή μια φυλή ή όλους τους ανθρώπους ενός τόπου, εξηγεί η μαμά. «Έλα μαζί μου» λέει με της σειρά του το κοριτσάκι στο αγόρι που μένει στο απέναντι διαμέρισμα. Γιατί δυο άνθρωποι είναι πιο δυνατοί μαζί και σίγουρα πιο ευτυχισμένοι.

Οι βραβευμένοι δημιουργοί Holly M. McGhee και Pascal Lemaître, με ένα κείμενο λιτό και μια επίσης λιτή εικονογράφηση εστιάζουν στο μήνυμα χωρίς να βομβαρδίζουν με περιττές πληροφορίες. Έντονη η διαπολιτισμική διάσταση, η ανάδειξη της διαφορετικότητας και της αποδοχής ως μέσο για μια ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, αποτυπώνεται περισσότερο στις εικόνες παρά στο κείμενο και επιβάλλεται σιωπηλά σε κάθε σελίδα.

«Έλα μαζί μου» είναι όχι μόνο ο τίτλος αλλά και η φωνή αυτού του βιβλίου που μιλάει στους αναγνώστες κάθε ηλικίας. Λέει στα μικρά παιδιά ότι μπορούν να κάνουν μικρά πράγματα που έχουν όμως μεγάλη δύναμη και σημασία, Λέει στους ενήλικες να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον, χωρίς φόβο και να εμπιστευτούν τα παιδιά τους με ελπίδα. Λέει ακόμη σε μας τους συγγραφείς ότι μπορούμε με λίγες λέξεις να πούμε πολύ σημαντικά πράγματα. Και υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η δύναμη των πολλών είναι πιο μεγάλη από τη δύναμη του ενός κι ότι η συμμετοχή είναι εκείνη που θα δώσει τη λύση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.