O Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Ένας γιος)

ENAΣ ΓΙΟΣ

Συγγραφέας: Αλεχάντρο Παλόμας

Εκδόσεις: Όπερα

Χρονολογία Έκδοσης :Νοέμβριος 2018

Αριθμός σελίδων: 224

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου

Εικονογράφηση: Τεο

Ο Γκίγε είναι μαθητής της Δ’ Δημοτικού. Είναι ένα αξιαγάπητο αγόρι, επιμελές και πολύ ευγενικό. Η μοναδική του παρέα είναι η Ναζία , μια συμμαθήτρια του από το Πακιστάν, που ζει μαζί με τους γονείς της και τον αδελφό της και οι οποίοι διατηρούν σούπερ μάρκετ κάτω από το σπίτι του Γκίγε. Ο μπαμπάς του είναι άνεργος, η μητέρα του εργάζεται ως αεροσυνοδός στο Ντουμπάι και ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας μαζί της είναι τα γράμματα που λαμβάνει κάθε Πέμπτη και έχουν παραλήπτη τον ίδιο. Όλα ξεκινούν όταν η δασκάλα του , η Σόνια, ρωτάει τους μαθητές της τι θέλουν να γίνουν, όταν μεγαλώσουν. Ο Γκίγε απαντά ότι θέλει να γίνει Μαίρη Πόππινς, επειδή πετάει στον ουρανό και έχει υπερδυνάμεις, όπως να τακτοποιεί τα πάντα με ένα μαγικό τρόπο, να καταδύεται στη θάλασσα μαζί με τα ψάρια κ.α.Η δασκάλα συζητώντας μαζί του προσπαθεί να τον κατανοήσει και γι αυτό ζητά από τον πατέρα του Γκίγε να επισκεφτεί το αγόρι την ψυχολόγο του σχολείου. Η Μαρία, η ψυχολόγος, από την πρώτη συνάντηση μαζί του θεωρεί ότι κάτι κρύβεται κάτω από την υπέρμετρη ευαισθησία και μυστικοπάθεια του μικρού, αλλά και την άρνηση του πατέρα να ανοιχτεί και να μιλήσει μαζί της . Η ανακάλυψη του μυστικού του Γκίγιε γίνεται σταδιακά μέσω των ζωγραφιών που δημιουργεί, όσο επισκέπτεται την ψυχολόγο, και τις οποίες συζητούν στις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους. Η Μαρία προσπαθεί να κατανοήσει το σύμπαν του Γκίγε, να βρει τι είναι εκείνο που τον κάνει να βρέχει το βράδυ τα σεντόνια του και να κλείνεται στον εαυτό του, να τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του και να αλλάξει τη σχέση του με τον πατέρα του. Ακολουθώντας μια σειρά ψυχοθεραπευτικών μεθόδων θα φτάσει να βρει την αιτία του προβλήματος και η αποκάλυψη αυτή θα φέρει αντιμέτωπο τον πατέρα του Γκίγε με τη γονική ευθύνη.

Ο συγγραφέας ασχολείται με ένα πολύ δύσκολο θέμα όπως είναι η διαχείριση της «απώλειας» από ένα παιδί. Καταφέρνει, όμως, να διεισδύσει με μαεστρία στην ιδιαίτερη ψυχολογία αυτής της ηλικίας και να αναδείξει τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης και την ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία ενός παιδιού με σπάνια συναισθηματική νοημοσύνη. Ο Γκίγε φέρεται πολύ ώριμα για την ηλικία του, προστατεύοντας με δικό του ψυχικό κόστος ένα μυστικό που γνωρίζει , προκειμένου να μη χάσει από τη ζωή του τον πατέρα του, το μοναδικό σημείο αναφοράς που διαθέτει αυτή τη χρονική περίοδο . Ο συναισθηματικά απόμακρος πατέρας , ανίκανος να διαχειριστεί το πένθος του, στέκεται ξανά στα πόδια του χάρη στη δύναμη ψυχής του γιου του. Με αυτό τον τρόπο έχουμε και μια ανατροπή στα κλασσικά στερεότυπα περί φύλου , ευαισθησίας και ψυχικής δύναμης.

Η πολυπρόσωπη αφήγηση δίνει ζωντάνια στο κείμενο και φωνή σε όλους τους ήρωες- τον Γκίγε, τη Σόνια- τη δασκάλα του, - τον Μανουέλ Αντούνεθ, - τον πατέρα του Γκίγε- τη Μαρία, -την ψυχολόγο- , ενώ επιτρέπει στον αναγνώστη την θέαση των σκέψεων και των συναισθημάτων των πρωταγωνιστών. Οι αναδρομικές αφηγήσεις –της γνωριμίας του Μανουέλ με την Αμάντα, περιστατικά που αφορούν τη σχέση του Γκίγε με τη μητέρα του καθώς και περιστατικά από τη ζωή με τον πατέρα του- φωτίζουν τις πολλές πτυχές της υπόθεσης και βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει όσα συμβαίνουν. Το ίδιο επιτυγχάνεται και με την ευρεία χρήση του διαλόγου και την αυτούσια μεταφορά λόγων και σκέψεων των ηρώων.

Οι ήρωες του Παλόμας αποκτούν υπόσταση χάρη στη συγγραφική του δεινότητα - δεν είναι χάρτινοι ήρωες. Ο Γκίγε, ως βασικός πρωταγωνιστής, κλέβει την καρδιά του αναγνώστη με την ευαισθησία και την αθωότητα του, ενώ το συναισθηματικό κλείσιμο του βιβλίου δεν απογοητεύει, τουναντίον ολοκληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την ιστορία. Η ιστορία έχει κάθαρση και η κάθαρση έχει όνομα: Μαίρη Πόππινς- ή πώς ένας λογοτεχνικός ήρωας μπορεί να δώσει λύση σε ένα ψυχικό αδιέξοδο. Η εικόνα των δύο, του πατέρα και του Γκίγε να απομακρύνονται ντυμένοι με τα ρούχα της Μαίρης αποτελεί ένα πίνακα απαράμιλλης ομορφιάς. Πατέρας και γιος , μια οικογένεια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.