Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Όλος ο κόσμος στα χέρια σου)

Όλος ο κόσμος στα χέρια σου, Τζένιφερ Νίβεν

Εκδόσεις: Πατάκης

Σελίδες: 512

 

«Όλος ο κόσμος είναι στα χέρια σου», υποστηρίζει η Λίμπι Στράουτ. H Λίμπι που είχε γίνει γνωστή σε όλη τη χώρα ως η «πιο χοντρή έφηβη της Αμερικής». Η Λίμπι που ζύγιζε 297 κιλά και είχε αναγκαστεί να μείνει «φυλακισμένη» στο σπίτι της, να σταματήσει το σχολείο στην Ε’ Δημοτικού και μετά από μια κρίση πανικού να τη βγάλουν από το δωμάτιο της με μια επιχείρηση διάσωσης που μεταδόθηκε στις ειδήσεις και το βίντεο της διάσωσης της έγινε viral. Τώρα, έχοντας χάσει ενενήντα ολόκληρα κιλά, είναι έτοιμη να ξαναγυρίσει στο σχολείο και να φοιτήσει στην Α' Λυκείου. Η Λίμπι που δεν έχει κανέναν φίλο. Πού δεν έχει πάει ποτέ σε χορό. Πού δεν ξέρει να οδηγεί. Που εκτός από τη μητέρα της που πέθανε δεν έχει κανέναν κολλητό φίλο- πλην των τριών αγοριών που υπάρχουν στη φαντασία της και ζουν στο απέναντι σπίτι.

Ο Τζακ από την άλλη είναι ένα από τα δημοφιλή παιδιά του σχολείου, που κρύβει όμως ένα μυστικό. Πάσχει από προσωπαγνωσία, μια σπάνια διαταραχή που τον κάνει να μην αναγνωρίζει κανένα πρόσωπο, ούτε καν των κοντινών του ανθρώπων. Κι αυτό είναι κάτι που δεν ξέρει κανείς, επειδή ο Τζακ θέλει να μην ξεχωρίζει από τους άλλους. Θέλει να είναι ένας φυσιολογικός έφηβος, να μην τον αντιμετωπίζουν οι άλλοι ως μια ειδική περίπτωση.

Ο Τζακ θα συναντηθεί με τη Λίμπυ στο σχολείο και μάλιστα θα έρθουν πολύ κοντά, αφού ο Τζακ, ακολουθώντας τις οδηγίες των φίλων του και παίρνοντας μέρος σε ένα γελοίο παιχνίδι που λέγεται Ροντέο των Χοντρών Κοριτσιών, θα επιτεθεί στη Λίμπυ, η οποία θα τον χτυπήσει. Οι δυο τους, μετά από το δυσάρεστο αυτό περιστατικό, θα αναγκαστούν να συνυπάρξουν σε ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής, με αποτέλεσμα να γνωριστούν καλύτερα και σταδιακά να έρθουν πολύ κοντά και να ερωτευτούν. Η Λίμπυ θα στηρίξει το Τζακ, προκειμένου να μάθει από τι πάσχει και ο Τζακ θα βοηθήσει τη Λίμπυ να ανοιχτεί και να μιλήσει για τη ζωή της. Θα βγουν παρέα, θα χορέψουν σαν τρελοί στο πρώτο τους ραντεβού, θα τσακωθούν, θα απομακρυνθούν για λίγο, αλλά στο τέλος θα ανακαλύψουν τη χαρά της συντροφικότητας αποδεχόμενοι τα συναισθήματα τους.

Στο βιβλίο παρακολουθούμε τις σκέψεις των ηρώων, αφού εναλλάσσονται στο ρόλο των αφηγητών και μιλούν σε α’ ενικό πρόσωπο. Τόσο η Λίμπυ όσο και ο Τζακ εκφράζουν τις εφηβικές ανησυχίες τους, μιλούν ανοιχτά για τους φόβους τους, τις επιθυμίες, τα όνειρα τους. Η Λίμπυ που όνειρο της είναι πάρει μέρος στην ομάδα των Νεάνιδων του Λυκείου Βαν Μπιούρεν και δεν το βάζει κάτω , παρά τα παραπανίσια της κιλά. Ο Τζακ που παλεύει να τα βγάλει πέρα κάθε μέρα με το άγχος ότι δε θα καταφέρει να αναγνωρίσει τους δικούς του ανθρώπους. Οι δυο τους συνυπάρχουν με την οικογένεια, τους φίλους και την μικροκοινωνία του σχολείου με όλα τα προβλήματα της. Η συγγραφέας θίγει το θέμα του ενδοσχολικού εκφοβισμού, αλλά προσφέρει και απαντήσεις στο πρόβλημα -η Λίμπυ αντιδρά στο bullying που δέχεται, δεν μένει παθητικός δέκτης, ενεργοποιείται και αποδεικνύει τη δύναμη της που στηρίζεται στην ξεχωριστή της προσωπικότητα. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές στα προβλήματα που προκύπτουν μετά το θάνατο ενός γονιού, στη σκληρότητα των παιδιών στο σχολείο, στη στάση που κρατά το σχολείο απέναντι στα φαινόμενα του εκφοβισμού, στην εφηβική κυκλοθυμία.

Η συγγραφέας, στο εισαγωγικό της σημείωμα, αναφέρει πως η υπόθεση του βιβλίου βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα που αφορούν τα προβλήματα βάρους που είχε η ίδια ως έφηβη αλλά και την προσωπαγνωσία από την οποία έπασχε ένας ξάδερφός της. Παρόλα αυτά, το βιβλίο έχει χιούμορ και αποπνέει αισιοδοξία, ενώ αφήνει τον αναγνώστη να περιπλανηθεί στο εφηβικό, τρελό σύμπαν και να θυμηθεί τη δική του νεότητα!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.