Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Το ευχόδεντρο)

 

Το ευχόδεντρο, Κάθριν Άπλγκεϊτ

Μετάφραση: Σέβυ Σπυριδογιαννάκη

Εκδόσεις: Ψυχογιός

216 σελ.

 

Στο «Ευχόδεντρο», το ρόλο του αφηγητή έχει ο Ρέντ, η κόκκινη βελανιδιά, που στέκει στην πόλη κοντά διακόσια χρόνια(216 οι δακτύλιοι στον κορμό του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά) και , αν και παρατηρεί τα πάντα, μιλά λίγο και μόνο στα πλάσματα που μπορεί να εμπιστευτεί- κυρίως άλλα δέντρα, πουλιά και ζώα.

Ο Ρεντ είναι το ευχόδεντρο της γειτονιάς, στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής μία φορά τον χρόνο, την πρώτη Μαΐου, κρεμούν τις ευχές τους- χαρτιά, υφάσματα, νήματα με γραμμένο πάνω τους το μήνυμα, την ευχή του καθενός. Η καλύτερη του φίλη είναι η Μπόνγκο, ένα κοράκι, ενώ στις κουφάλες του έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς ρακούν, ασβούς, αλεπούδες, ποντίκια και οπόσουμ.

Η βελανιδιά βρίσκεται κοντά σε δυο σπίτια, ένα πράσινο κι ένα μπλε. Στο ένα ζει η οικογένεια του Στίβεν, ενώ στο άλλο έρχεται να εγκατασταθεί μαζί με τους γονείς της η Σάμαρ, ένα κορίτσι που εξαιτίας της καταγωγής και της θρησκείας της, αντιμετωπίζει την εχθρότητα από κάποιους ανθρώπους της γειτονιάς. Η εχθρότητα αυτή θα αποτυπωθεί στον κορμό του Ρέντ, όταν ένα αγόρι θα χαράξει με κεφαλαία γράμματα τα ακόλουθα λόγια: ΔΡΟΜΟ.

Η αστυνομία θα έρθει να εξετάσει το συμβάν και τότε θα κληθεί και η ιδιοκτήτρια των δύο σπιτιών και έμμεσα ιδιοκτήτρια του δέντρου, η Φραντζέσκα, η οποία θα πάρει την απόφαση να κόψει το δέντρο , αφού ήδη είναι πολύ ενοχλητικό το γεγονός των άπειρων κουρελόχαρτων που φιλοξενεί ως ευχόδεντρο.

Στο μεταξύ ο Ρέντ συγκινημένος από την ευχή που κρέμασε η Σαμάρ, η οποία θέλει ένα φίλο, αποφασίζει να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο. Πιστεύει ότι έτσι μπορεί να εγκαταλείψει ήσυχος αυτό τον κόσμο, δηλ. να αφεθεί στη μοίρα του και να τον κόψει η Φραντζέσκα. Και στην προσπάθεια του αυτή επιστρατεύει τους φίλους του από το ζωικό βασίλειο. Πραγματικά ο Ρέντ, καταφέρνει να φέρει κοντά τη Σαμάρ και τον Στίβεν και χαίρεται με τη φιλία τους. Και τότε παίρνει την απόφαση να παραβιάσει τον κανόνα που λέει ότι τα δέντρα δε μιλάνε στους ανθρώπους και τους διηγείται την ιστορία της Μέιβ, της νεαρής μετανάστριας που άλλαξε τη δική του μοίρα, κάνοντας τον ευχόδεντρο, αφού πρώτη κρέμασε εκεί τη δική της ευχή: να αγαπήσει κάποιον με όλη της την καρδιά. Η ευχή της πραγματοποιήθηκε : η νεαρή μετανάστρια από την Ιρλανδία έγινε μητέρα ενός παρατημένου μωρού από την Ιταλία, της Αμαντόρα, και απέκτησε μια οικογένεια, που ήταν πρόγονοι της Φραντζέσκας. Η ιστορία αυτή θα αλλάξει και τη μοίρα του ίδιου του Ρέντ, κλείνοντας το βιβλίο με μια πολύ συγκινητική σκηνή.

Η συγγραφέας πρωτοτυπεί βάζοντας αφηγητή της ιστορίας ένα δέντρο. Ο Ρέντ, ως το παλιότερο δέντρο στη γειτονιά, γνωρίζει την ιστορία της περιοχής, είναι ο φύλακας, τρόπον τινά , της μνήμης. Βρίσκεται τόσα πολλά χρόνια στη γειτονιά και έχει δει πολλά να συμβαίνουν. Είναι αυτός που έχει ζήσει την απελπισία των πρώτων προσφύγων που ήρθαν στην περιοχή εκατό τόσα χρόνια πίσω και θα συνδέσει με αυτό τον τρόπο το παρόν της Σαμάρ με το παρελθόν της Φραντζέσκα. Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχνούν ή να μην ενδιαφέρονται για το παρελθόν και ίσως αυτό τους κάνει και πιο σκληρούς στο παρόν, αλλά τα δέντρα θυμούνται, γιατί φέρουν τις μνήμες του παρελθόντος, έχουν ζήσει κάθε δύσκολη στιγμή.

Από το βιβλίο δε λείπει το χιούμορ, αφού υπάρχουν τα ευτράπελα συμβάντα του ζωικού βασιλείου που κατοικεί στην κόκκινη βελανιδιά. Τα μικρά αυτά ζωάκια συνασπίζονται για να προσφέρουν τη βοήθεια τους στο Ρέντ και να στηρίξουν τα σχέδια του.

Η Κάθριν Απλγκεϊτ δεν στέκεται στην εξιχνίαση της ταυτότητας των ατόμων που θεωρούν ανεπιθύμητους τους πρόσφυγες. Αντίθετα στέκεται και προβάλλει εκείνους που στηρίζουν έμπρακτα τη Σαμάρ και την οικογένεια της, τονίζοντας το καλό που υπάρχει μέσα στον καθένα.

Το βιβλίο, αν και έχει πολλά στοιχεία παραμυθιού, συνδυάζει άρτια φαντασία και πραγματικότητα και η συγγραφέας αφηγείται μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία, χωρίς να καταντά μελοδραματική. Μιλά για τη διαφορετικότητα και στρέφεται ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις, χωρίς κανένα διδακτικό τόνο. Η ιστορία της διαβάζεται ευχάριστα και από το ενήλικο κοινό, αλλά σίγουρα θα συναρπάσει τους μικρούς αναγνώστες!

 

.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.