Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Πράσινος πυρετός)

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Συγγραφέας: ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΕΛΕΝΗ

Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ

Υπότιτλος - ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Η Ελένη Σβορώνου πρωτοτυπεί στο τελευταίο βιβλίο της συνδυάζοντας το κόμικ με έναν οδηγό επιβίωσης ενάντια στην παρανομία και την καταπάτηση της νομοθεσίας αναφορικά με το περιβάλλον.

Τέσσερις έφηβοι πάσχουν από μια σπάνια αλλεργία: τη SOKIN. Είναι η φυσική αντίδραση τους, όταν διαπιστώνουν ότι η παρανομία βλάπτει το περιβάλλον. Δηλαδή βγάζουν σπιθουράκια, καντήλες και φλύκταινες όταν παραβιάζεται ένας νόμος. Μόνη θεραπεία γι αυτούς είναι το φάρμακο AntiSOKIN. Ένα φάρμακο που πωλείται στα φαρμακεία και στα βιβλιοπωλεία. Βγαίνει σε ταμπλέτες, σιρόπι και βιβλίο και έχει ενδείξεις, συγκεκριμένη δοσολογία καθώς και αντενδείξεις.

Η τυχαία γνωριμία τους θα τους οδηγήσει σε ένα αγώνα ενάντια στο μπάζωμα ενός ρέματος και με αφορμή αυτό το θέμα η συγγραφέας θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να δράσει ένας υπεύθυνος πολίτης - ακόμη και από αυτή την ηλικία, την εφηβική, ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την ασυδοσία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή , η γεμάτη ευαισθησίες, περιβαλλοντική παρέα κλιμακώνει τη δράση της έναντι της καταπάτησης των νόμων και σε κάθε κεφάλαιο η συγγραφέας προσθέτει πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να δράσει κανείς, ξεκινώντας από πολύ απλά πράγματα. Από το να απαιτήσει να ενημερωθεί από τα αρμόδια όργανα μέχρι να γράψει μια επιστολή σε μια εφημερίδα ή να ζητήσει τη βοήθεια του Συνηγόρου του Πολίτη. Παράλληλα, δίνονται πληροφορίες για ιστότοπους στους οποίους μπορεί να ενημερωθεί ο πολίτης για ποικίλα θέματα (από τις ιστοσελίδες των περιβαλλοντικών οργανώσεων μέχρι την ιστοσελίδα της Βουλής), ενώ στο παράρτημα του βιβλίου παρουσιάζονται και συγκεκριμένες υποθέσεις τις οποίες κέρδισαν οι πολίτες μετά από την έντονη κινητοποίηση τους. Τέλος, στο Γλωσσάρι παρουσιάζονται όλοι οι όροι που συναντά κανείς κατά την ανάγνωση του βιβλίου (όπως Συνήγορος του πολίτη, Συμβούλιο τη Επικρατείας κτλ).

Πολύ ωραία η ασπρόμαυρη εικονογράφηση του βιβλίου από το Θανάση Πέτρου, που αναδεικνύει τα λεγόμενα των εφήβων. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί γλώσσα απλή, σαφή και εύληπτη από το νεανικό κοινό, χωρίς όμως να κάνει γλωσσικές εκπτώσεις. Οι χαρακτήρες των εφήβων είναι ξεκάθαροι – με ιδιαίτερο το χαρακτήρα του Κύπριου εφήβου που μιλά την κυπριακή διάλεκτο και οδηγεί σε διαρκείς ερωτήσεις τους συνομιλητές του σχετικά με τα λεγόμενα του!

Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας πολύτιμος οδηγός στο έργο των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Αγωγή , σε προγράμματα Γυμνασίου αλλά και Λυκείου, καθώς και στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, τόσο στο Δημοτικό όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο το βιβλίο βοηθά και τον πιο αδαή αναγνώστη να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναλάβει δράση και να στραφεί στην πολιτεία διεκδικώντας τα αυτονόητα: το σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση.

Διαβάστε τον «Πράσινο πυρετό»! Μπορεί η δράση του να είναι κολλητική και να συμβάλει στην άμεση ενεργοποίηση μας!

(Μέρος των εσόδων από την πώληση κάθε αντιτύπου του βιβλίου διατίθεται για την υποστήριξη του έργου του WWF Ελλάς.)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.