Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Πολυαγαπημένη μου Άννα)

«Πολυαγαπημένη μου Άννα»

Συγγραφέας: Βάγια Παπαποστόλου

Εκδόσεις : Κέδρος

 

Η Μυρσίνη και η Άννα είναι μαθήτριες της Β Λυκείου και πολύ καλές φίλες. Η Μυρσίνη, όμως, φεύγει από την Αθήνα ακολουθώντας τους γονείς της που διορίζονται καθηγητές στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και αγοράζουν ένα σπίτι στο χωριό Λίθινο. Τότε αποφασίζουν με την Άννα να δοκιμάσουν ένα πείραμα: για όσο καιρό βρίσκονται μακριά να επικοινωνούν μόνο με γράμματα κι όχι με μηνύματα στο κινητό, τηλέφωνα και μειλ. Στην ουσία αποφασίζουν να καταργήσουν τον ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας και να επιστρέψουν στην - ξεπερασμένη για τη σημερινή εποχή - μέθοδο της αλληλογραφίας.

Η Μυρσίνη θα κάνει την αρχή στέλνοντας το πρώτο και δεύτερο γράμμα σχεδόν μαζί. Στα γράμματα αυτά θα αναφερθεί στις πρώτες της εντυπώσεις από την νέα της κατοικία και στους ανθρώπους που γνώρισε, ενώ η Άννα απαντώντας θα της περιγράψει την αναπάντεχη συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα. Καθώς συνεχίζεται η ανταλλαγή των επιστολών, οι δυο κοπέλες εξομολογούνται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, ενώ αναφέρονται διεξοδικά και σε όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα τους.

Η συγγραφέας κατορθώνει να παρουσιάσει την ευμετάβλητη ψυχολογία των εφήβων , την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά τους μέσα από τις περιγραφές των ίδιων των ηρωίδων της. Τα δυο κορίτσια μιλούν εκτενώς για το πώς βιώνουν τις αλλαγές στον τρόπο που σκέφτονται καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις αλλαγές αυτές ζητώντας η μια τη γνώμη της άλλης. Η εναλλαγή των διαθέσεων τους από τη χαρά στη λύπη, καθώς και οι έντονες αντιδράσεις τους σε όσα τις ενοχλούν καθρεφτίζουν το εφηβικό σύμπαν. Οι συμβουλές που δίνει η μια στην άλλη, καθώς και η κατανόηση που δείχνουν, είναι αληθοφανή και δεν εμπεριέχουν διδακτισμό.

Παράλληλα, τα δυο κορίτσια συζητούν για τους γονείς τους , κρίνουν , επικρίνουν αλλά και δικαιολογούν τη στάση, τη συμπεριφορά αλλά και το ρόλο τους. Η συγγραφέας παρουσιάζει τα δυο κορίτσια να οδεύουν προς την ενηλικίωση και την ωριμότητα μέσα από τη δική τους σκληρή αυτοκριτική – μοιάζουν να μετανιώνουν για τις πράξεις ή τα λόγια τους, έχουν ερωτήματα σχετικά με την εν γένει στάση τους και επιζητούν την έγκριση του φίλου ή τη συμβουλή του.

Η εναλλαγή των δύο προσώπων είναι πιστευτή και αληθοφανής. Οι δυο ηρωίδες εμφανίζονται να έχουν εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, οι οποίοι απεικονίζονται και στα γράμματα τους. Η μία δυναμική, αστεία, εκρηκτική και επιθετική και η άλλη γλυκιά, ντροπαλή και ευαίσθητη. Ο διαφορετικός τρόπος θέασης των πραγμάτων είναι αυτός που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον οδηγεί στο να απολαύσει το ταξίδι αυτό της αλληλογραφίας των δύο κοριτσιών.

Τα επιμέρους επεισόδια της ζωής τους ( η γνωριμία της Μυρσίνης με τον κωφό Μάνο και η εξέλιξη της σχέσης τους, η αιφνίδια αλλά περαστική ασθένεια της μητέρας της Άννας, η σχέση της Άννας με το Δημήτρη) δίνουν ζωντάνια στο κείμενο μέσα από τις εκτενείς αφηγήσεις των κοριτσιών. Παράλληλα, ο εξομολογητικός τόνος των δυο ηρωίδων αλλά και η απόλυτη ειλικρίνεια τους συμβάλλουν στην διαγραφή ολοκληρωμένων χαρακτήρων κι όχι μαριονετών στα χέρια της συγγραφέα.

H Bάγια Παπαποστόλου με το επιστολικό αυτό μυθιστόρημα δείχνει την αληθινή δύναμη της αλληλογραφίας: οι άνθρωποι ανοίγουν την ψυχή τους στο φίλο τους σε εκτενή κείμενα και όχι σε σύντομα ηλεκτρονικά μηνύματα με χρήση emoticon. Η ίδια η συγγραφέας τον τελευταίο μήνα ξεκίνησε ένα αλληλογραφικό πείραμα, προκειμένου να ανακαλύψει αν η κλασσική αλληλογραφία μπορεί να έχει εφαρμογή στη σημερινή εποχή και κατά πόσο επιτρέπει την αληθινή επικοινωνία των ανθρώπων! Θα έχουν σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος!

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.