Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Μια τηγανιά πατάτες)

Μια τηγανιά πατάτες, Παναγιωτελίδου Ματίνα

Εκδόσεις: Καστανιώτης

Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος 2018

Αριθμός σελίδων: 192

 

Η Ζωή , η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, είναι μια δεκαεξάχρονη κοπέλα που βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι της ζωής της( τι ειρωνικό που ακούγεται! «Ζωή εναντίον ζωής», όπως λέει και η ίδια στην αρχή του βιβλίου). Η Ζωή, λοιπόν, εγκαταλείπει την Αθήνα και το σπίτι της στην προσπάθεια της να κάνει τους γονείς της να ενδιαφερθούν γι αυτήν και πηγαίνει στην Κρυοπηγή, στο χωριό της μητέρας της, και στην αγαπημένη της γιαγιά. Εκεί αποφασίζει να μείνει για όσο καιρό χρειαστεί. Οι γονείς της Ζωής έχουν πάρει διαζύγιο και η μητέρα της έχει πέσει σε κατάθλιψη- κάτι που η Ζωή δε γνωρίζει και γι αυτό ερμηνεύει την αδιαφορία της μητέρας ως αδιαφορία για την ίδια και όχι σαν ένα σύμπτωμα της ασθένειας. Ο δε πατέρας της απέχει από την όλη κατάσταση. Έτσι η Ζωή αποφασίζει να τους κάνει να ανησυχήσουν και παίρνει το πρώτο λεωφορείο για τη γιαγιά.

Στο χωριό θα γνωρίσει το Γιάννη, το νεαρό αγόρι που είναι γιος Έλληνα και Αιγύπτιας και εκεί οφείλει το σκούρο χρώμα του. Ο Γιάννης είναι ένα πολύ ισορροπημένο άτομο, που έχει περάσει πολλές δυσκολίες στη ζωή του και έχει κατορθώσει να επιβιώσει. Από την Αίγυπτο στην Αθήνα και μετά στην Κρυοπηγή, από την καλή ζωή του παρελθόντος με την οικονομική άνεση και τα ιδιωτικά σχολεία στα οικογενειακά προβλήματα (αλκοολικός πατέρας, κακοποίηση της μητέρας του από τον πατέρα, οικονομικό αδιέξοδο). Κι όμως ο Γιάννης και η μητέρα του κατάφεραν να ορθοποδήσουν , να στήσουν μια ζωή στο χωριό φτιάχνοντας ένα μικρό θερμοκήπιο και κάνοντας όσες άλλες δουλειές μπορούσαν για να επιβιώσουν. Το αποτέλεσμα είναι ο Γιάννης να έχει ωριμάσει και να έχει διαμορφώσει μια συγκροτημένη προσωπικότητα, χωρίς να έχει εμμονές με το παρελθόν και εκλογικεύοντας τα καλά και τα άσχημα που του συμβαίνουν.

Όλα κυλούν γαλήνια μέχρι τη μέρα που θα φτάσουν στο χωριό τα δυο αδέρφια, η Νίνα και ο Άλεξ. Απελευθερωμένα, χωρίς την εποπτεία κηδεμόνων, μοντέρνα, με χαλαρούς ηθικούς φραγμούς, κάνουν ό,τι θέλουν και αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη μικρή κοινωνία του χωριού. Η Ζωή θα μαγευτεί από τη γνωριμία μαζί τους και σταδιακά θα απομακρυνθεί από το Γιάννη – η παρέα με τα δυο αδέλφια την έκανε εξαιρετικά δημοφιλή στο χωριό, την έκανε να νιώθει σημαντική συν ότι μαζί τους μπορούσε να κάνει πράγματα που της απαγόρευαν οι γονείς της, όπως το να πιεί ή το να ξενυχτήσει. Όμως οι φίλοι αυτοί έχουν αρκετά προβλήματα, τα οποία η Ζωή δεν είχε εντοπίσει και κάποια από αυτά, όπως τη ρατσιστική συμπεριφορά τους, αρνείται να τα δει.

Ποια θα είναι η εξέλιξη αυτής της σχέσης, ποιο ρόλο θα παίξει ο Γιάννης, τι θα κάνει τελικά η Ζωή με τη μητέρα της; Όλες αυτές τις απορίες θα τις λύσετε διαβάζοντας το βιβλίο!

Η κυρία Παναγιωτελίδου γράφει ένα βιβλίο για την εφηβεία αλλά και για τις οικογενειακές και φιλικές σχέσεις. Πώς βιώνουν οι έφηβοι το χωρισμό των γονιών τους, ποια είναι τα κριτήρια επιλογής φίλων, πώς αντιδρούν στο ρατσισμό, πώς οριοθετούν τη συμπεριφορά τους, πώς αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ηλικίας, τη βία ή άλλα ανεπιθύμητα γεγονότα. Και όλα αυτά δίνονται με τις σωστές δόσεις χιούμορ και δράσης. Η συγγραφέας καταφέρνει να αναφερθεί σε πολλά θέματα , να συμβουλέψει έμμεσα, να διαφωτίσει, να δώσει διέξοδο χωρίς αυτό να είναι σε βάρος της υπόθεσης.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως του βιβλίου είναι ότι μέσα σε αυτό κρύβεται ένα δεύτερο βιβλίο! Συγγραφέας η Ζωή , η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, και ηρωίδα της η δυναμική και αποφασιστική Σούπερ – 16. Το κορίτσι που με τη βοήθεια του συνεργάτη της, του Νώντα, κυνηγά την παράνομη εκμετάλλευση των ζώων και υπερασπίζεται τα δικαιώματα τους με κάθε τρόπο και χρησιμοποιώντας τις υπερδυνάμεις της. Η Σούπερ-16 είναι το alter ego της Ζωής: είναι όλα όσα θα ήθελε η Ζωή: δραστήρια, γεμάτη αυτοπεποίθηση δυναμική.

Το βιβλίο θα ενθουσιάσει το εφηβικό κοινό, αλλά διαβάζεται με ενδιαφέρον και από τους ενηλίκους, γονείς κυρίως, αφού φωτίζει τη συμπεριφορά των εφήβων και απαντά σε πολλά από τα παράλογα της εφηβικής ηλικίας. Οι νεαροί πάντως αναγνώστες ολοκληρώνοντας την ανάγνωση σίγουρα θα έχουν εμπεδώσει τις δυο τελευταίες σειρές του βιβλίου: Δεν πίστευα πια σε θαύματα, αλλά πίστευα πια σ’ εμένα. Εγώ ήμουν το σούπερ όπλο μου.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.