ΝΕΚΡΟΣ ΝΙΚ, ΑΠΕΘΑΝΤΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ (Κώστας Ζαφειρίου - Γιώργος Τυρίκος- Εργάς)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

 

 

Τίτλος: ΝΕΚΡΟΣ ΝΙΚ, ΑΠΕΘΑΝΤΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ

Συγγραφείς: Κώστας Ζαφειρίου - Γιώργος Τυρίκος- Εργάς

Εκδόσεις: Πατάκης

Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2020

Αριθμός σελίδων: 160

Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού

 

Τι συμβαίνει στο νεκροταφείο του Ρεπανιδίου; Τι δουλειά έχουν παρέα οι νεκροί με τους ζωντανούς ; Γιατί ο Κορβίνος μισεί τους πάντες και πώς εξυφαίνει τα σχέδια του παρέα με την «εξουσία» του τόπου; Γιατί τον στηρίζουν τρεις ρεμπέτες ποντικοί, μια τρελή μάγισσα και ένα σκιάχτρο; Πώς ο «Σκελετός», ο οκτάχρονος μικρός κοκκινομάλλης, θα απαχθεί από τον παπά του χωριού και ποια σκοτεινές δυνάμεις ικανοποιεί η απαγωγή του;

Πολλά τα ερωτήματα, αλλά απαντώνται όλα μέσα στις 159 σελίδες του βιβλίου με μια τόσο ευχάριστα ανατρεπτική αφήγηση, γεμάτη χιούμορ- θα συλλάβετε τον εαυτό σας να γελάει σε πολλές σκηνές !- που χωρίς να το συνειδητοποιήσετε θα έχετε τελειώσει την ανάγνωση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο νεκροταφείο του Ρεπανιδίου, ενός μικρού χωριού σε ένα νησί του βόρειου Αιγαίου, ο Κορβίνος, ένας βρικόλακας που κάνει κουμάντο σε αυτό εδώ και πολλούς αιώνες, παρατηρεί ότι έχει διασαλευτεί η ιεραρχία και η τάξη που επικρατούσε στο χώρο των νεκρών, αφού οι νεαροί νεκροί κυκλοφορούν ανεμπόδιστα τις νύχτες και ασχολούνται με πολλές ευχάριστες δραστηριότητες- όπως το ποδόσφαιρο!- και δεν κάθονται ήσυχα στους τάφους τους, αλλά ούτε και φοβερίζουν τους ζωντανούς.

Μια νύχτα , λοιπόν, συγκαλεί το συνέδριο των Απόντων στο οποίο παίρνουν μέρος οι συνεργάτες του: ο Κασέριος, ο προσωπικός του γραμματέας- ένας Κύπριος κάβουρας- ο Σρίκης Φρίκης το σκιάχτρο, η μάγισσα Στρίγκα Μπερδεκεμπέρδε η ξεματιάστρα, οι τρεις ρεμπετοποντικοί, ο Σιγμαής, ο Ξης και ο Καπαής( η τοπική μαφία) και ο παπα-Γεράσιμος, ο παπάς του χωριού( που ήρθε κατόπιν απειλής).

Σε αυτό το συνέδριο ο Κορβίνος ανακοινώνει την απόφασή του να επεκτείνει την κυριαρχία του στον κόσμο των ζωντανών , ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν πάλι να φοβούνται τον κόσμο των νεκρών. Να αρχίσουν να σκέφτονται το θάνατο και όχι μόνο τη διασκέδαση. Να επανέλθουν στις παλιές καλές συνήθειες του παρελθόντος, όταν στην κοινωνία υπήρχε ο απόλυτος σεβασμός των νεκρών. Και πώς θα το επιτύχουν αυτό; Σύμφωνα με το σχέδιο του Κορβίνου σκορπίζοντας παντού στο χωριό τον τρόμο και τον πανικό και, αν αυτό το σχέδιο δεν επιτύχει, να περάσουν στη β’ φάση –με την απαγωγή ενός παιδιού από το χωριό. Έτσι οι κάτοικοι θα καταλάβουν ότι ο Κορβίνος δεν αστειεύεται και οφείλουν να συμμορφωθούν .

Από δω και πέρα η δράση προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, πολύ χιούμορ και ευρηματικούς διαλόγους. Οι περιγραφές της καλύβας του Τάκαρου (του νεκροθάφτη του χωριού) καθώς και της προετοιμασίας αλλά και της εξέλιξης της μάχης της Πεπονιάς – στην οποία θα συγκρουστούν ετερόκλητες δυνάμεις, ζωντανοί σύμμαχοι με τους νεκρούς-είναι πολύ παραστατικές. Ο αναγνώστης βλέπει να παρελαύνει μπροστά στα μάτια του η παλιατζούρα της καλύβας- με όλη τη βρωμιά και την αποφορά της. Επίσης η κινηματογραφική παρουσίαση της μάχης κρατά άσβεστο το ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Η απλή γλώσσα στην οποία κυριαρχεί ο διάλογος με αποτύπωση των ιδιωματισμών- κυπριακής διαλέκτου και ρεμπέτικης γλώσσας- δίνει φρεσκάδα και ζωντάνια στο κείμενο και υποστηρίζει το κωμικό στοιχείο του έργου.

Οι συμβουλές του Τάκαρου για την αντιμετώπιση των απέθαντων- φωτιά, αγιασμός, σταυρολούλουδα, ανάποδα φορεμένα παπούτσια- βασίζονται στις λαϊκές δοξασίες και συνομιλούν με τους μύθους και τις ιστορίες του τόπου. Βρικόλακες, φαντάσματα, σκιάχτρα μπορούν να εκδιωχτούν από τον κόσμο των ζωντανών αν ακολουθήσει κανείς τις σωστές οδηγίες.

Στο βιβλίο έχουμε δύο στρατόπεδα. Το ένα στήνεται από τον Κορβίνο, σύμβολο της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, παρέα με τους εκπροσώπους της τοπικής εξουσίας . Το άλλο το αποτελούν τα παιδιά, ζωντανά και νεκρά. Οι μεν είναι υποστηρικτές της εξουσίας και της κυριαρχίας του ισχυρού, οι δε εκπροσωπούν το καλό, την αλλαγή, την αντίδραση στο σκότος. Ενάντια στο κακό των μεγάλων, η ομορφιά της παρέας των παιδιών.

Το βιβλίο είναι μια τρομακτική ιστορία για παιδιά, ένα σκοτεινό «θρίλερ» διανθισμένο ,όμως, με χιούμορ, ενώ το μήνυμα του τέλους σκορπίζει την αισιοδοξία . Θα μπορούσε να στηθεί ως ένα πολύ ιδιαίτερο κόμικ, ενώ η όλη αισθητική του παραπέμπει στις ταινίες του Τιμ Μπάρτον- ιδιαίτερα θυμίζει τη Νεκρή Νύφη αλλά και το Σκαθαροζούμη.

«Ο νεκρός Νικ και οι απέθαντοι μπελάδες» αποτελούν το ιδανικό ανάγνωσμα για ψαγμένους και μη έφηβους αλλά και ενήλικους που τους αρέσουν οι ιστορίες τρόμου!

 

 
 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.