Η μαϊμού του βασιλιά (Φίλιππος Μανδηλαράς)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

 

Τίτλος: Η μαϊμού του βασιλιά

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδόσεις: Πατάκη, Δεκέμβριος 2021

Σελίδες: 144

Ηλικία: 14+

 

Ο Ουϊνστον Τσώρτσιλ είχε πει ότι «Δεν είναι ίσως υπερβολή να παρατηρήσουμε ότι ένα τέταρτο εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από το δάγκωμα αυτής της μαϊμούς.» ( Ουίνστον Τσώρτσιλ, The World Crisis, V.5, p. 409). Η δήλωσή του αυτή δυστυχώς εμπεριέχει την αλήθεια, αφού αναφέρεται στο θανατηφόρο δάγκωμα του βασιλιά Αλέξανδρου της δυναστείας των Γλύξμπουργκ από μια μαϊμού που ζούσε μέσα στο βασιλικό κτήμα του Τατοϊου. Αυτό το γεγονός άλλαξε τον ρου της ελληνικής ιστορίας , αφού οδήγησε σε μια σειρά αναπάντεχων γεγονότων με τελικό επακόλουθο τη Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων.

Τα γεγονότα αυτά υπάρχουν στη μυθιστορία του Φίλιππου Μανδηλαρά η οποία στήνεται γύρω από τη ζωή της μαϊμούς αυτής, διανθισμένη, όμως, με πολλά πλασματικά γεγονότα. Το βιβλίο αρχίζει με το βασιλιά Γεώργιο της Αγγλίας και την απόφασή του να στείλει δώρο στον ξάδερφό του, βασιλιά της Ελλάδας, δύο μαϊμούδες για τη γέννηση της τρίτης κόρης του .Το ταξίδι των δύο ζώων ξεκινά από την Αγγλία, όπου φορτώνονται στο πλοίο Μινέρβα και φτάνουν στον Πειραιά μετά από ένα μακρύ ταξίδι 800 ημερών. Τα ζώα παραλαμβάνει ο βασιλικός αγρονόμος κύριος Στούρμ και τα δένει με χαλκάδες έξω από το σπίτι του. Όμως η μια μαϊμού καταφέρνει να το σκάσει από τη χαλαρή αλυσίδα , ενώ η άλλη μένει δεμένη και ακίνητη. Η άτακτη μαϊμού που το όνομά της είναι Μόριτς κυκλοφορεί ελεύθερη και ενοχλεί τους πάντες στο κτήμα.

Στο μεταξύ στην Ελλάδα μαίνεται ο Εθνικός Διχασμός με τη χώρα να μοιράζεται γεωγραφικά – με μια κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, αυτή του Ελευθερίου Βενιζέλου και μια στην Αθήνα, αυτή του βασιλιά Κων/νου. Όμως, ο βασιλιάς κάτω από την πίεση των συμμάχων θα αναγκαστεί να αποχωρήσει αφήνοντας στο θρόνο το  δευτερότοκο γιο του, Αλέξανδρο, ένα ανέμελο αγόρι που αγαπά τις μηχανές, τα αυτοκίνητα και έχει αδυναμία στις ωραίες γυναίκες και μάλιστα σε όσες δεν είναι γαλαζοαίματες. Ερωτεύεται , λοιπόν, σφόδρα την Ασπασία Μάνου, την κόρη του ιπποκόμου του πατέρα του, αδιαφορώντας για τα σχόλια της βασιλικής αυλής. Στο μεταξύ η χώρα έχει πια πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ανήκει στους νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα και με τη Συνθήκη των Σεβρών . Κατόπιν δε και των πιέσεων του πρωθυπουργού και μετά από απόφαση των Άγγλων, ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή να ελέγχει την περιοχή και να επιβάλλει την τάξη.

Όμως, ενώ ο στρατός μας κινείται στην περιοχή της Ανατολίας, πίσω στην Ελλάδα ο βασιλιάς Αλέξανδρος έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό. Παντρεύεται την αγαπημένη του και ενώ ετοιμάζεται για το γαμήλιο ταξίδι του στο Παρίσι,  το δάγκωμα από τον Μόριτς, την ελεύθερη μαϊμού, θα ανακόψει την ανέμελη ζωή του. Ο βασιλιάς αρρωσταίνει βαριά και, ενώ προτείνεται από τους γιατρούς να κοπεί το πόδι του προκειμένου να ζήσει , κάτι τέτοιο δεν γίνεται δεκτό - καθότι βασιλόπαις - με αποτέλεσμα το θάνατό του και δυστυχώς την επάνοδο του πατέρα του Κωνσταντίνου με το δημοψήφισμα του 1920. Ήδη ο Βενιζέλος έχει χάσει τις εκλογές και έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ οι σύμμαχοί μας πια αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες για την απόφασή τους να στηρίξουν τις διεκδικήσεις της Ελλάδας στην περιοχή της Μικράς Ασίας. Η επάνοδος του βασιλιά, λοιπόν, τους δίνει τη δικαιολογία να αποστασιοποιηθούν και εν τέλει να άρουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα  και να την εγκαταλείψουν στο έλεος του Κεμάλ και του στρατού του και ενώ ο ελληνικός στρατός βρίσκεται στα βάθη της Τουρκίας εξαντλημένος από τις ταλαιπωρίες , πεινασμένος και αβοήθητος. Στο μεταξύ η μαϊμού του βασιλιά είχε βρει άλλο κατάλυμα και αφεντικό, τον Ζήση Παπαργυρίου, φοιτητή της Ανωτέρας Γεωπονικής, και θα πάει μέχρι και τη Μικρά Ασία ακολουθώντας τον στον πόλεμο. Στο ταξίδι της επιστροφής όμως θα είναι πια μόνη της , αφού ο Ζήσης θα χαθεί στο πεδίο της μάχης και τελικά η μαϊμού θα βρει τη θέση της στο πλάι ενός μουγγού περιπλανώμενου με το όνομα Πανταλέων .

Μέσα στο βιβλίο θα παρελάσουν όλες οι σημαντικές προσωπικότητες της εποχής:  ο Βενιζέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Λόυντ Τζορτζ, ο Γάλλος Κλεμανσό, ο Ιταλός Ορλάντο, ο Αμερικανός Γούντροου Γουίλσον, ο Βασίλι Ζαχάρωφ, γνωστός μεγαλέμπορος όπλων εκείνης της εποχής, ο Αριστείδης Στεργιάδης , ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά και άλλα σημαντικά  πρόσωπα της εποχής.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς κατορθώνει να αποδώσει το ιστορικό κλίμα και να αποκαλύψει όλες τις πτυχές του- βοηθώντας τον αναγνώστη να δει με τα μάτια του και να ακούσει με τα αυτιά του τις συζητήσεις των διπλωματών που εξύφαιναν τα δικά τους σχέδια για το διαμοιρασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αδιαφορώντας για τις τύχες των ανθρώπων που εμπλέκονταν σε αυτά. Ο ίδιος παραθέτει τη βιβλιογραφία που μελέτησε, προκειμένου  να αποδώσει με αντικειμενικότητα όσα έγιναν και πάντα μέσα από τη ματιά του συγγραφέα και όχι του ιστορικού. Σκοπός του δεν είναι να επιρρίψει ευθύνες στη μια ή στην άλλη πλευρά, αλλά να αναπαραστήσει με ζωντάνια όσα έγιναν και παραμένουν άγνωστα σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

Ιδιαίτερα για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που στην Ιστορία μαθαίνουν για τον Εθνικό Διχασμό, αλλά η μετωπική διδασκαλία του σχολείου δεν τους βοηθά να εντρυφήσουν σε αυτή , το βιβλίο προσφέρει την ευκαιρία να δουν μέσα από τη λογοτεχνία τη δεδομένη ιστορική εποχή με έναν τρόπο ανάλαφρο, αλλά όχι ρηχό και επιπόλαιο. Η ανασύνθεση της εποχής γίνεται μέσα από μια, σχεδόν κινηματογραφικής ταχύτητας, αφήγηση, από την παρουσίαση αυτούσιων διαλόγων των εμπλεκόμενων και με μια δυνατή λογοτεχνική γλώσσα που διαθέτει χιούμορ, ακρίβεια και ειρωνεία. Ο αναγνώστης θα απολαύσει τη μυθιστορία και κλείνοντας το βιβλίο θα έχει γνωρίσει με ένα πολύ ευκρινή τρόπο αυτή την πλευρά της Ιστορίας.

Ένα βιβλίο που δεν απευθύνεται μόνο σε εφήβους, αλλά και σε ενήλικες αναγνώστες που απολαμβάνουν τα ιστορικά μυθιστορήματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.