ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ (Kobi Yamada, Elise Hurst)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ

Συγγραφέας: Kobi Yamada

Εικονογράφος: Elise Hurst

Μετάφραση: Γιώτα Λιβάνη

Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗ

 

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από εκείνα που διαβάζονται από παιδιά αλλά και από μεγάλους. Ο τίτλος «Προσπάθησε», μας βοηθά να κατανοήσουμε ποιο είναι το θέμα της ιστορίας από την αρχή.

Ένα αγόρι, λοιπόν, συναντά έναν γλύπτη που κάνει εξαιρετική δουλειά. Ό,τι φτιάχνει είναι αριστούργημα, είναι εντυπωσιακό! Μοναδικό! Το αγόρι έχει αμφιβολίες και ανησυχεί πως εκείνο δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα. Και το λέει αυτό χωρίς να έχει καν προσπαθήσει. Ο γλύπτης του εξηγεί πως πρέπει να προσπαθήσει, για να δώσει μια ευκαιρία στο ταλέντο του να λάμψει. Το αγόρι τον ακούει προσεκτικά αλλά συνεχίζει να είναι διστακτικό. Ο γλύπτης συνεχίζει να του εξηγεί πως όταν δεν κάνεις τίποτα, νιώθεις ασφάλεια. Γιατί έτσι νομίζεις πως δεν αποτυγχάνεις. Στην πραγματικότητα όμως, αποτυγχάνεις γιατί όταν δεν εξερευνείς, αγαπάς λιγότερο και μαθαίνεις λιγότερο. Και το αγόρι  αποφασίζει να προσπαθήσει. Ίσως βαθιά μέσα του να πιστεύει πως θα μπορέσει να τα καταφέρει. Όμως το γλυπτό του δεν βγαίνει καλό και σκέφτεται να τα παρατήσει. Και πάλι. Ο γλύπτης ακούραστα του μιλάει για τον φόβο της αποτυχίας. Κι έτσι συνεχίζεται η ιστορία με το αγόρι να φοβάται και τον γλύπτη να τον παροτρύνει να συνεχίσει την προσπάθεια.

 

Μια ιστορία που αφυπνίζει τους μικρούς και υπενθυμίζει στους μεγάλους. Ένας ήρωας με τον οποίο μπορούμε όλοι, μα όλοι, να ταυτιστούμε. Και ποιος δεν έχει φοβηθεί την αποτυχία… Και ποιος δεν τα έχει παρατήσει κάποια στιγμή στη ζωή του… Σίγουρα όλοι μας κάποιες φορές έχουμε φοβηθεί να προσπαθήσουμε, έχουμε διστάσει. Και δυστυχώς κάποιες φορές, ακόμα και μετά από πολλή προσπάθεια, δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε αυτό που ελπίζαμε. Πόση στεναχώρια, πόση απογοήτευση έχουμε νιώσει… Όμως και πόση δύναμη, πόση γνώση, πόση εμπειρία έχουμε τελικά κερδίσει.

Ένα βιβλίο που μας δίνει ένα μάθημα ζωής. Μας λέει, πως αν θέλουμε κάτι πολύ, το θέλουμε με όλη μας την καρδιά, θα πρέπει να είμαστε γενναίοι, να είμαστε εργατικοί, να είμαστε υπομονετικοί και να προσπαθήσουμε. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να πετύχουμε θαυμαστά πράγματα. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Δεν πρέπει να αμφισβητούμε τον εαυτό μας. Πρέπει να πιστεύουμε σε αυτόν. Να τον αγαπάμε και να τον φροντίζουμε. Αν δεν το κάνουμε εμείς ποιος θα το κάνει; Ίσως να μην είμαστε τυχεροί σαν τον ήρωα της ιστορίας που είχε τον γλύπτη να τον καθοδηγεί και να τον συμβουλεύει. Ας είναι ο εαυτός μας ο γλύπτης. Ήρεμα, χωρίς άγχος, χωρίς βιασύνη ας εστιάσουμε στο όνειρό μας κι ας το μετατρέψουμε σε στόχο.

Πολύ ωραίο βιβλίο με ονειρικές εικόνες. Μια πολύ όμορφη ευκαιρία για να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για τα όνειρά τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.